Μύκονος: "Πνίγεται" και στα σκουπίδια (εκτός απο τους τουρίστες)

- Απαράδεκτη εικόνα για τον πιο διάσημο και πιο ακριβό τουριστικό προορισμό στη χώρα μας.
- "Μάχη" απο το Δήμο, αλλά χωρίς κονδύλια, προσωπικό και οχήματα για 80 τόνους απορρίμματα
- Επιδεινώνεται η κατάσταση πό "επώνυμους" που πετάνε στους δρόμους, καναπέδες, στρώματα, ψυγεία, μέχρι κιβώτια με άδεια μπουκάλια από σαμπάνιες


Έναν απέραντο σκουπιδότοπο θυμίζει η Μύκονος τις τελευταίες μέρες, καθώς δεν έχω δοθεί ακόμα λύση στο τεράστιο πρόβλημα της συγκομιδής των απορριμάτων. Οι κάδοι ξεχειλίζουν από σκουπίδια, η μυρωδιά είναι έντονη, ενώ κάτοικοι και τουρίστες κινδυνεύουν από τις εστίες μολύνσεως που δημιουργούνται. Από το λιμάνι και τη Χώρα του νησιού μέχρι στον περιφερειακό δρόμο αλλά και σε όλες σχεδόν της περιοχές τόνοι σκουπιδιών σχηματίζουν βουνά προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις στους επισκέπτες. Ο όγκος των απορριμμάτων υπολογίζεται αυτή τη στιγμή ούτε λίγο ούτε πολύ σε 80 τόνους!
 
Γιατί όμως, ενώ όλοι γνωρίζουν το μέγεθος του προβλήματος, κανείς δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει;  Η νέα δήμαρχος του νησιού κυρία Ειρήνη Γρυπάρη εξηγεί ότι η κατάσταση είναι δύσκολο να ελεγχθεί για δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την έλλειψη επαρκούς προσωπικού και ο δεύτερος με την έλλειψη οχημάτων. « Είναι το αμέσως επόμενο θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε» δηλώνει στο protothema.gr η κυρία Γρυπάρη. «Θα κάνουμε το παν για να καθαρίσουμε το νησί αν και αυτό έτσι όπως έχουν γίνει τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση. Έχουμε ζητήσει εδώ και καιρό την πρόσληψη 39 εποχικών υπαλλήλων και ακόμα να πραγματοποιηθεί το αίτημα μας. Προσπαθούμε και για την ενοικίαση έξι επιπλέον απορριματοφόρων», προσθέτει.
 
Η δήμαρχος υποστηρίζει ότι η κατάσταση επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο όταν ήρθαν στη Μύκονο για μόνιμη εγκατάσταση οι δεκάδες ιδιοκτήτες βιλών οι οποίοι με τη σειρά τους ξεφορτώθηκαν αντικείμενα που δεν ήθελαν πετώντας τα στους ήδη υπερφορτωμένους κάδους. «Σε πολλές βίλες έχει παρατηρηθεί το εξής φαινόμενο: Έρχονται οι ιδιοκτήτες τους για τις θερινές τους διακοπές ή για το Σαββατοκύριακο και ότι έχουν στις αποθήκες τους το ξεφορτώνονται στους κάδους. Πετάνε ότι μπορείτε να φανταστείτε, από σπασμένους καμπινέδες, στρώματα, ψυγεία, αχρηστεμένα μηχανήματα καθαρισμού για τις πισίνες τους, εξοπλισμό από τις κουζίνες τους, μέχρι και τα άδεια μπουκάλια από τις σαμπάνιες που ήπιαν στα παρτι τους. Δυστυχώς δεν έχουν χώρο για απόθεσης αδρανών υλικών, όμως ο κόσμος δεν φαίνεται να το καταλαβαίνει αυτό».  

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ένα πάρτι που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε βίλα επιχειρηματία στη περιοχή Φανάρι. Το προσωπικό του σπιτιού φρόντισε το επόμενο πρωινό της εκδήλωσης να πετάξει στους κάδους για τα σκουπίδια όχι μόνο τα υπολείμματα των φαγητών, αλλά και ολόκληρα κιβώτια με άδεια μπουκάλια Moet&Chandon Rose Imperial Jeroboam.
 
«Δεν σέβονται τίποτα» καταγγέλλει κάτοικος της περιοχής που εξομολογείται στο protothema.gr την δική του εμπειρία προσπαθώντας τις τελευταίες τρεις μέρες να βρει άδειο κάδο για να πετάξει τα σκουπίδια του. «Αν θες να λέγεται ευσυνείδητος πολίτης πρέπει να κάνεις ολόκληρο ταξίδι για να βρεις άδειο κάδο. Εγώ συγκεκριμένα ξεκίνησα από το Φανάρι και έφτασα μέχρι το νέο λιμάνι για να μπορέσω να τα πετάξω. Εκεί βέβαια αδειάζουν τους κάδους γρηγορότερα για να μην τους βλέπουν οι τουρίστες καθώς αποβιβάζονται στο νησί».   

Ο χειρότερος ΧΥΤΑ στο νότιο Αιγαίο
 
Εγκαινιάστηκε το 2009, στοίχησε 6 εκατ. ευρώ, όμως δεν παραδόθηκε ποτέ. Ο ΧΥΤΑ Μυκόνου, όπως προέκυψε και από την αυτοψία που έκανε στο χώρο την περασμένη Τρίτη ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Ν. Αιγαίου, κ. Τζώρτζης Μακρυωνίτης είναι ο χειρότερος που λειτουργεί σε ολόκληρο το Νότιο Αιγαίο. Η εικόνα που αντίκρισε ο αντιπεριφερειάρχης κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης ήταν τουλάχιστον αποκαρδιωτική. 

«Αυτό δεν είναι χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων αλλά χωματερή που δεν πληροί ούτε τις στοιχειώδεις προδιαγραφές και τις ευρωπαϊκές οδηγίες και αποτελεί πηγή κινδύνου για το περιβάλλον», φέρεται να είπε στη νέα δήμαρχο Μυκόνου ζητώντας της να ληφθούν άμεσα μέτρα. Το πρώτο αφορά την απαγόρευση ανεξέλεγκτης εναπόθεσης απορριμάτων και το δεύτερο την εκτέλεση μικροέργων προκειμένου να βελτιωθεί η εικόνα του. Η κυρία Γρυπάρη δεσμεύτηκε πως το θέμα θα τακτοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, οι μεμβράνες του ΧΥΤΑ έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές που δύσκολα επανορθώνονται, ο βιολογικός καθαρισμός δεν λειτουργεί, ενώ τα φρεάτια είναι κατεστραμμένα. Αποκαρδιωτική είναι και η διαδρομή προς τον ΧΥΤΑ, καθώς ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι γεμάτος με κάθε λογής σκουπίδια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr