«Το θέατρο της Τρίτης» στη Βουλή για την υπόθεση Ζαχόπουλου - Αρρυθμίες στο ΠΑΣΟΚ
Σε παρωδία εξελίχθηκε -όπως αναμενόταν άλλωστε- η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την υπόθεση Ζαχόπουλου. Οι διατελέσαντες υπουργοί Πολιτισμού επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ δεν παρέστησαν, ούτε οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μέλη της Επιτροπής, όπως είχαν προαναγγείλει νωρίτερα σε συνέντευξη Τύπου η κυρία Αννα Διαμαντοπούλου και ο κ. Τηλέμαχος Χυτήρης.
Ετσι, η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία εξ όσων είχαν κληθεί μόνο της πρώην α
Ετσι, η συνεδρίαση διεξήχθη παρουσία εξ όσων είχαν κληθεί μόνο της πρώην αναπληρώτριας υπουργού κυρίας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά και απουσία και των βουλευτών του ΚΚΕ, οι οποίοι αποχώρησαν επίσης πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, καταγγέλλοντας και τα δύο μεγάλα κόμματα για τη στάση τους.
Ωστόσο, η κίνηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσουν διά… συνέντευξης Τύπου προκάλεσε αντιδράσεις ακόμη και στο Κίνημα, το οποίο εμφάνισε για μία ακόμη φορά σοβαρές αρρυθμίες στην παρουσία του στο Κοινοβούλιο.
Με την αποχώρησή του το ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά απεμπόλησε το δικαίωμά του από τον Κανονισμό της Βουλής να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα για κλήση του πρωθυπουργού στην επιτροπή ως πρώην υπουργού Πολιτισμού, και μάλιστα σε μια επιτροπή όπου τα κόμματα της αντιπολίτευσης διαθέτουν την πλειοψηφία. Εξάλλου, με την απουσία των βουλευτών του από τη συνεδρίαση δεν επανέφερε το αίτημα που είχε θέσει στην προηγούμενη συνεδρίαση να τεθεί σε ψηφοφορία η σειρά των ακροάσεων.
Αντίθετα, αυτό έπραξε με επιστολή του το ΚΚΕ πριν αποχωρήσει από τη διαδικασία. Το αίτημά του, ωστόσο, δεν τέθηκε σε ψηφοφορία επειδή δεν το προσυπέγραψαν οι βουλευτές των άλλων κομμάτων και το ΚΚΕ δεν διαθέτει εκπροσώπηση 2/5 στην επιτροπή, όπως απαιτεί ο Κανονισμός προκειμένου να τεθεί ένα ζήτημα σε ψηφοφορία.
Στη συνεδρίαση της επιτροπής παρέμειναν, πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ -ζητώντας να κληθεί ο κ. Κώστας Καραμανλής και κάνοντας λόγο για πραξικοπηματικές διαδικασίες- και ο ΛΑΟΣ, ο οποίος διά του εκπροσώπου του κ. Κυριάκου Βελόπουλου επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ για την αποχώρησή του και ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να προσέλθει στην επιτροπή με δική του πρωτοβουλία.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χάρης Καστανίδης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στάση του κόμματός του, είπε μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ότι το ΠΑΣΟΚ υπέβαλε το αίτημα να τεθεί σε ψηφοφορία η σειρά των ακροάσεων στην προηγούμενη συνεδρίαση και ανέμενε να το υποστηρίξουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Δεν εξήγησε, ωστόσο, για ποιον λόγο επελέγη τελικώς το ΠΑΣΟΚ να αποχωρήσει διά συνεντεύξεως Τύπου (για την οποία δήλωσε άγνοια!) και όχι με παρέμβαση στην επιτροπή. Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε από τη Χίο τη σύσταση τεσσάρων εξεταστικών επιτροπών (για ομόλογα, Siemens, υπόθεση Ζαχόπουλου και υποκλοπές)…
Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Τρίτης, το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε εκ νέου επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, κυρία Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ζητώντας εκ νέου την κλήση των υπουργών Πολιτισμού επί κυβερνήσεων Ν.Δ. και του ίδιου του πρωθυπουργού! Σήμερα το πρωί όμως η κυρία Κόλλια-Τσαρουχά για να προλάβει προφανών τις εξελίξεις απέστειλε πρόσκληση προς τα μέλη της Επιτροπής για συνεδρίασή της και ακρόαση των κυρίων Τατούλη και Βουλγαράκη την ερχόμενη Τετάρτη-η οποία συμπτωματικά (;) συμπίπτει με την απεργία των δημοσιογράφων.
Κατά τα λοιπά, η ακρόαση της κυρίας Πετραλιά δεν προσέφερε κάτι ουσιαστικό στην υπόθεση, συντελώντας στη συγκάλυψη της υπόθεσης Ζαχόπουλου, τουλάχιστον σε κοινοβουλευτικό επίπεδο.
Υπό την «ομοβροντία» των βουλευτών της Ν.Δ. κατά του ΠΑΣΟΚ και την επίκληση από την κυρία Κόλλια-Τσαρουχά της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για το σύννομο των συνεδριάσεων της επιτροπής και την αδυναμία κλήσης του κ. Καραμανλή, η νυν υπουργός Απασχόλησης πήρε πάνω της όλη την ευθύνη για την οικονομική διαχείριση του υπουργείου Πολιτισμού επί υπουργίας του κ. Καραμανλή, χαρακτηρίζοντας όλες τις χρηματοδοτήσεις και τις πράξεις που υπογράφηκαν απολύτως σύννομες.
Για το θέμα της διαχείρισης των ειδικών λογαριασμών υποστήριξε ότι γίνεται με βάση την υπουργική απόφαση του 2001 που φέρει την υπογραφή του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του κ. Γιώργου Δρυ, ενώ για τους συμβασιούχους του ΥΠΠΟ ισχυρίστηκε ότι τακτοποιήθηκαν με βάση τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης της Ν.Δ.
Ενδεικτικό, πάντως, της βιασύνης της κυβέρνησης να κλείσει την υπόθεση είναι το γεγονός ότι η ακρόαση των κυρίων Γιώργου Βουλγαράκη και Πέτρου Τατούλη είχε οριστεί αρχικά για την ερχόμενη Τρίτη, ημέρα κατά την οποία θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens. Ετσι, εκ των υστέρων, η πρόεδρος της επιτροπής αναγκάστηκε να αναβάλει τη συνεδρίαση.
Λίγο μετά την επιστολή του ΠΑΣΟΚ, δηλαδή λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ύστερα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν τελικώς στο να υποβάλουν κοινό αίτημα κλήσης του κ. Καραμανλή στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων.
Ετσι, συγκεντρώνονται μεν τα 2/5 που απαιτεί ο Κανονισμός της Βουλής και ακόμη και αν τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα, η αντιπολίτευση έχει την πλειοψηφία (28-27), αλλά δεν είναι βέβαιο ότι ο πρωθυπουργός θα παραστεί στην επιτροπή, καθώς η παρουσία του ανήκει -σύμφωνα με τον Κανονισμό- στη διακριτική του ευχέρεια. Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο κ. Καραμανλής δεν θα παραστεί στην επιτροπή, εμμένοντας στο ότι εκχώρησε τις αρμοδιότητές του στο υπουργείο Πολιτισμού με υπουργική απόφαση στην κυρία Πετραλιά και στον κ. Τατούλη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr