Υπ. Εργασίας: Αλλάζει το σύστημα - Μέσω περιοδικών δηλώσεων το εφαπαξ και το επικουρικό
03.09.2013
12:50
«Ηλεκτρονικό νοικοκύρεμα» μετά το σκάνδαλο στο επικουρικό ταμείο εμποροϋπαλλήλων
Στον εργοδότη θα πέφτει πλέον το βάρος για την υποβολή εισφορών για επικουρικό και εφάπαξ (όχι μόνο για την κύρια σύνταξη ) υπέρ του εργαζομένου μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης ώστε να ελέγχονται τα στοιχεία με τη βοήθεια της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Αυτή η απόφαση είναι ίσως η πρώτη και επείγουσα από τις επικείμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό που συζητήθηκαν στη σημερινή σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον υπουργό κ. Γιάννη Βρούτση στο πλαίσιο της επιχείρησης νοικοκυρέματος των ταμείων
Οι αλλαγές θα υλοποιηθούν σε αυστηρό χρονοδιάγραμμα- έως τις 15 Νοεμβρίου- και αφορούν περίπου 400.000 ασφαλισμένους του ΕΤΕΑ και περίπου 800.000 δικαιούχους παροχών πρόνοιας του ιδιωτικού τομέα (ΤΑΠΙΤ).
Με συντηρητικές εκτιμήσεις, το πρόσθετο όφελος από την εφαρμογή αυτού του ενιαίου τρόπου καταβολής των εισφορών εκτιμάται ότι θα ανέλθει στο 12-15% επί των υφιστάμενων εσόδων για το ΕΤΕΑ και στο 20-25% επί των υφιστάμενων εσόδων για τους φορείς πρόνοιας. Συνολικά το υπουργείο εργασίας κάνει λόγο για 65 έως 70 εκ. ευρώ ετήσια εξοικονόμηση,
Με την επίτευξη και αυτής της μεταρρυθμιστικής αλλαγής, ισχυροποιούνται τόσο οι δημόσιοι μηχανισμοί ελέγχου και εποπτείας των ασφαλιστικών φορέων όσο και η ίδια η Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση.
Ο Υπουργός Εργασίας στην εισήγησή του επεσήμανε ότι η έλλειψη ενιαίου και ολοκληρωμένου τρόπου είσπραξης εισφορών που, σε συνδυασμό με τον γενικότερο κατακερματισμό του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης αποτελούν μια «ανοιχτή πληγή» με χαρακτηριστικό παράδειγμα το επικουρικό ταμείο των εμπορουπαλλήλων στο οποίο ασκείται ήδη κατεπείγων διαχειριστικός έλεγχος . Η απονομή των συντάξεων γίνονταν στη βάση υπεύθυνων δηλώσεων, καθώς υπήρχε παντελής απουσία ελέγχου και παρακολούθησης των καταβαλλόμενων εισφορών.
Η διαδικασία καταβολής των εισφορών αυτών - για επικουρικό και εφάπαξ – γίνεται ξεχωριστά από τη διαδικασία καταβολής εισφορών για την κύρια σύνταξη, με διαφορετικό και γραφειοκρατικό τρόπο, τον «κλασσικό – παλιό» τρόπο, δηλαδή με χειρόγραφες μισθοδοτικές καταστάσεις. Η καταβολή των αναλογούντων ποσών, μάλιστα, γίνεται ανεξάρτητα της δήλωσης, σε λογαριασμούς του κάθε τομέα που εντάχθηκε στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης.
Αυτός ο κατακερματισμός των διαδικασιών είσπραξης, αλλά και το γεγονός ότι κάποιοι τομείς επικουρικής ασφάλισης έχουν υποτυπώδη έως ανύπαρκτη πληροφοριακή υποδομή, έχει ως αποτέλεσμα:
- Την αδυναμία παρακολούθησης της ασφαλιστικής τακτοποίησης του προσωπικού των εργοδοτών που υπάγονται στα Ταμεία αυτά.
- Την απουσία ανάπτυξης αξιόπιστων μηχανισμών ελέγχου της είσπραξης των εισφορών από τους εργοδότες και
- Τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή των παροχών (συντάξεων και εφάπαξ) προς τους ασφαλισμένους.
Η λύση που παρουσίασε ο κ. Βρούτσης προβλέπει ότι εφεξής οι εργοδότες θα υποβάλλουν κρατήσεις για επικουρικό και εφάπαξ μαζί με τις κρατήσεις για κύρια σύνταξη μέσω της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης.
Με διαφορετικά λόγια, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) – αλλά και οι 12 τομείς του Φορέα Πρόνοιας του Ταμείου Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα (ΤΑ.Π.Ι.Τ.) – θα ενταχθούν στο βασικό εργαλείο, την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση (ΑΠΔ), που είναι εγκατεστημένη και στηρίζεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ–ΙΚΑ).
Ο νέος, ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασ¬φαλιστικών εισφορών μέσω της ΑΠΔ, αφορά 1.200.000 εργαζόμενους και ξεκινάει από 01.12.2013, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκ ευρώ ετησίως υπέρ των εργαζομένων και συνταξιούχων.
Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δυο αυτά ταμεία και κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μια ακόμη «ανοιχτή πληγή» του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητι¬κότητας του παρελθόντος».
Ποια είναι τα πλεονεκτήματα αυτής της λύσης, δηλαδή του ενιαίου τρόπου είσπραξης των εισφορών; Όπως τόνισε μετά τη σύσκεψη ο Υπουργός :
«Ο νέος, ενιαίος και ηλεκτρονικός τρόπος είσπραξης του συνόλου των ασ¬φαλιστικών εισφορών μέσω της ΑΠΔ, αφορά 1.200.000 εργαζόμενους και ξεκινάει από 01.12.2013, συμβάλλει στην ταχύτερη απονομή των παροχών, αλλά και στη δραστική μείωση της εισφοροδιαφυγής με όφελος 70 εκ ευρώ ετησίως υπέρ των ερ¬γαζομένων και συνταξιούχων.
Επομένως, νοικοκυρεύουμε οριστικά τα δυο αυτά ταμεία και κλείνουμε έναν ιστορικό κύκλο 20 ετών, μια ακόμη «ανοιχτή πληγή» του ασφαλιστικού συστήματος, κατάλοιπο της αδράνειας και της αναβλητι¬κότητας του παρελθόντος».
Επίσης το νέο σύστημα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τον κατακερματισμό του ασφαλιστικού, καθιστώντας το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ ενιαίο πυλώνα αποτύπωσης χρόνου ασφάλισης και εσόδων του συστήματος
β)περιορίζει την εισφοροδιαφυγή, απλοποιώντας τον τρόπο καταβολής και είσπραξης των εισφορών
γ) Μειώνει το γραφειοκρατικό βάρος των επιχειρήσεων, αφού οι εργοδότες θα υποβάλλουν πλέον μόνο μία ηλεκτρονική μισθοδοτική κατάσταση
δ) μειώνει δραστικά το χρόνο απονομής συντάξεων και εφάπαξ, ενώ, παράλληλα, βελτιώνουμε την ελεγκτική ικανότητα και αποτελεσματικότητα των ασφαλιστικών φορέων
ε) Προάγει τη διαφάνεια του ασφαλιστικού συστήματος, ενισχύουμε την ικανότητα παρακολούθησης και πιστής καταγραφής της ασφαλιστικής ιστορίας των ασφαλισμένων
Για την άμεση εφαρμογή της απόφασης συγκροτείται ειδική για το σκοπό αυτό, Επιτελική Επιτροπή (Executive Steering Committee). Το έργο της Επιτροπής ξεκινά από αύριο και περιλαμβάνει το συντονισμό και την παρακολούθηση των ενεργειών, την επίλυση τυχόν προβλημάτων και την υποβολή προτάσεων για νομοθετικές παρεμβάσεις, όπου κρίνεται απαραίτητο, για την ένταξη των Τομέων του ΕΤΕΑ και του ΤΑΠΙΤ στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΙΚΑ.
Το έργο θα ολοκληρωθεί στις 15 Νοεμβρίου, ενώ από 1η Δεκεμβρίου 2013 θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr