Τα προβλήματα του δήμου Αθηναίων μέσα από τα μάτια των συλλόγων της πρωτεύουσας

Ένα από τα κύρια προβλήματα αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και η αδυναμία του δήμου Αθηναίων να βεβαιώνει τα πρόστιμα που πρέπει να πληρωθούν από τα καταστήματα αυτά

Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, η στάθμευση, αλλά και επιμέρους προβλήματα όπως οι οίκοι ανοχής στο 7ο διαμέρισμα, η αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, η κατεδάφιση του θεάτρου Μπάντμιντον ώστε να ξεκινήσει το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδί και η εγκατάλειψη του χώρου πρασίνου πίσω από την πρώην σχολή Ευελπίδων ήταν μερικά από τα θέματα που έθιξε ο Συμπαραστάτης του Δημότη και της Επιχείρησης, Βασίλης Σωτηρόπουλος, κατά τη χθεσινή ημερίδα για τους «Ενεργούς Πολίτες στις γειτονιές της Αθήνας». Η ημερίδα διοργανώθηκε σε συνεργασία με τα Γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας Εταιρικών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Δικτύων, Άρης Περουλάκης, υπενθύμισε ότι από την 1η Ιουλίου 2012 οι Ευρωπαίοι πολίτες έχουν τη δυνατότητα με τη συλλογή ενός εκατομμυρίου υπογραφών να προτείνουν στην Κομισιόν νομοθετικές πράξεις. Ο επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωκοινοβουλίου, Λεωνίδας Αντωνόπουλος, χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικό το γεγονός ότι εν μέσω οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ο δήμος Αθηναίων έχει συμπαραστάτες τόσους ενεργούς πολίτες και σημείωσε ότι το δίκτυο πρέπει να ενδυναμώνεται συνεχώς με περισσότερους πολίτες στους κόλπους του.

Σοβαρό πρόβλημα ο τρόπος λειτουργίας της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης του δήμου Αθηναίων Σε ό,τι αφορά ειδικά το δήμο Αθηναίων, από τις καταγγελίες που έχει διερευνήσει ο Συμπαραστάτης στον ένα χρόνο λειτουργίας του, έχει διαπιστωθεί ότι ένα από τα κύρια προβλήματα στην πρωτεύουσα αποτελεί ο τρόπος λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως στην 1η και στην 3η δημοτική κοινότητα) και η αδυναμία της Διεύθυνσης Εμπορίου και Ανάπτυξης του δήμου Αθηναίων να βεβαιώνει τα πρόστιμα που πρέπει να πληρωθούν από τα καταστήματα αυτά.

Το πρόβλημα με τη Διεύθυνση Εμπορίου και Ανάπτυξης σκιαγραφήθηκε τόσο έντονα, ώστε -όπως ειπώθηκε- Επιτροπή Κατοίκων έχει αποστείλει το ΣΔΟΕ στη συγκεκριμένη Διεύθυνση του δήμου Αθηναίων, προκειμένου να διερευνηθεί γιατί δεν στέλνονται εγκαίρως οι βεβαιώσεις για παραβάσεις στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Όπως είπε ο κ. Σωτηρόπουλος, η συγκεκριμένη Διεύθυνση αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα συντονισμού στην επιβολή κυρώσεων σε παραβάσεις και τόνισε ότι υπάρχει δυνατότητα προσφυγής στον Εισαγγελέα εφόσον διαπιστωθεί ποινική παράβαση καθήκοντος.

Δημοτική Αγορά της Κυψέλης Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης -όπου σήμερα λειτουργεί Κέντρο Εξυπηρέτησης Δημοτών και ΚΕΠ- επεσήμανε ότι πρέπει να ακουστούν μέσα από διαβούλευση οι απόψεις των κατοίκων και να ακολουθηθεί το μοντέλο της Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης, όπως προβλέπεται από τον Καλλικράτη. Σημείωσε ότι η διαβούλευση που έγινε μέχρι σήμερα «έπρεπε να είχε γίνει με πιο θεσμικό τρόπο και τα αποτελέσματά της να δημοσιοποιηθούν, πράγμα που δεν έγινε».

«Μετά από ένα χρόνο λειτουργίας του θεσμού ο Συμπαραστάτης είναι πλέον σε θέση να διακρίνει τους στρατηγικούς συμμάχους στον αγώνα κατά της κακοδιοίκησης» τόνισε ο κ. Σωτηρόπουλος. «Οι σύμμαχοι αυτοί είναι οι ενεργοί πολίτες που δραστηριοποιούνται στην Αθήνα» πρόσθεσε αναφέροντας: γι’ αυτό διοργανώθηκε και η συγκεκριμένη ημερίδα, ώστε να ακουστούν οι απόψεις των Επιτροπών και των Συλλόγων Κατοίκων. Προς επίρρωση της συνεργασίας ο κ. Σωτηρόπουλος κάλεσε τους Ενεργούς Πολίτες της πρωτεύουσας να συνυπογράψουν πρωτόκολλο συνεννόησης με απλούς όρους όσον αφορά τον τρόπο δουλειάς σε μια τέτοια σύμπραξη.

Οι Επιτροπές και οι Σύλλογοι Κατοίκων Όπως επισημάνθηκε από τη Βασιλική Νικολακοπούλου, του Πολιτιστικού Συλλόγου «Παναθήναια», ο ιστός του ιστορικού κέντρου της πόλης έχει πλέον διαταραχθεί σοβαρά. Η γιγάντωση των εμπορικών χρήσεων, η άνθιση της πορνείας, η διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών, η εγκατάλειψη διατηρητέων κτιρίων και η ανεξέλεγκτη αδειοδότηση για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων είναι κάποιες από τις αιτίες υποβάθμισης του Κέντρου της πρωτεύουσας.

Η Εφη Λαμπροπούλου από το «Σύλλογο Κατοίκων και Επαγγελματικών πλατείας Αμερικής», η Χρυσούλα Γεωργουλοπούλου από τους «Φίλους της Κυψέλης», η Θωμαϊδα Γιαννάτου από την «Επιτροπή Κατοίκων Αγίου Παντελεήμονα» και η Ελένη Παπαδοπούλου από την «Επιτροπή Κατοίκων Αγγελοπούλου-Πλ. Βικτωρίας» επικεντρώθηκαν στην αρνητική συμβολή των αλλοδαπών, τους οποίους και θεωρούν κύρια γενεσιουργή αιτία για την υποβάθμιση των περιοχών τους.

Η κ. Λαμπροπούλου χαρακτήρισε την Κυψέλη «πτωχοκομείο, χώρο παρανομίας και αποθήκευσης μεταναστών». Κατήγγειλε πολύπλοκες συναρμοδιότητες και εμπλοκή πολλών φορέων στον Κανονισμό Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και υπερσυγκέντρωση Ιντερνετ καφέ, μίνι μάρκετ και κουρείων (που έχουν δημιουργηθεί κυρίως από αλλοδαπούς). Η κ. Παπαδοπούλου μίλησε για «γκετοποίηση της πλατείας Βικτωρίας» και «σχέδιο μεταφοράς του Κέντρου στο Φάληρο». Η κ. Γεωργουλοπούλου αναφέρθηκε σε «εννιάχρονη κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης» και «εισβολή Βαλκανίων στη Φωκίωνος Νέγρη». Η κ. Γιαννάτου έκανε γενικές αναφορές στην ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης και ζήτησε από την Κομισιόν «να ελέγξει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Αθηναίων δημοτών».

Διαφορετικές ήταν οι τοποθετήσεις της Αλεξάνδρας Ξενάκη από την «Ομάδα Κατοίκων Κυψέλης «Η Κυψέλη μας»» και της Σταματίνας Κοκκινάνη από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Κυψέλη». Η κ. Ξενάκη σημείωσε ότι συνειδητά αποφάσισαν να μην αναλωθούν μόνο στις «δυσλειτουργίες» της γειτονιάς τους , «πτωχοκομείο και αποθήκη παράνομων μεταναστών», αλλά να επικεντρωθούν σε δράσεις ανάδειξης θετικών στοιχείων της περιοχής καθώς και στην επανασύνδεση του κοινωνικού ιστού της. Ως Ομάδα Κατοίκων ζητά την αξιοποίηση της Δημοτικής Αγοράς της Κυψέλης, συχνότερη συγκοινωνία, καλύτερο φωτισμό δρόμων και πλατειών, την επαναλειτουργία του ιστορικού δημοτικού κινηματογράφοι «Στέλλα», την τοποθέτηση βρυσών στις πλατείες της Κυψέλης κ.α.

Η κ. Κοκκινάκη αναφέρθηκε στις προτάσεις του Συλλόγου που είναι η δημιουργία Λαϊκού Πανεπιστημίου στην Κυψέλη (στην αίθουσα Καλογερά), η αξιοποίηση κτιρίων όπως της Μαρίας Κάλας για την εγκατάσταση της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (που δεν έχει μόνιμο χώρο), η δημιουργία του Σπιτιού της Ποίησης (η Ελλάδα δεν έχει ούτε ένα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκά κράτη και υπάρχουν πολλά σπίτια εγκαταλειμμένα), η αναδιαμόρφωση του τουριστικού χάρτη της Αθήνας που σταματά στη Λ. Αλεξάνδρας και αγνοεί ιστορικές γειτονιές της παλιάς Αθήνας κ.α.

Ο Νίκος Τοπούσης από την Προοδευτική Ένωση Βοτανικού-Ρουφ τόνισε ότι η πρόσβαση από και προς τη στάση του μετρό μέσω της Λ. Κωνσταντινουπόλεως είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και παρά τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί, δεν έχει γίνει τίποτα. Το αποτέλεσμα είναι τέσσερεις νεκροί μέχρι σήμερα. Ήταν ιδιαίτερα επικριτικός με ό,τι συμβαίνει σήμερα στο Γκάζι και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που έχουν δημιουργηθεί εκεί. Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Κάποιοι λυμαίνονται το Γκάζι. Εγώ τους ξέρω. Ας ψάξει η Πολιτεία να τους βρει». Εξίσου καυτηρίασε την αδιαφορία της Πολιτείας με ό,τι συμβαίνει στον Ελαιώνα με την εμπορία χαλκού από Ρομά όλων των εθνικοτήτων που έχουν μαζευτεί εκεί. «Καίνε καλώδια, διακινούν όπλα και ναρκωτικά» σημείωσε. Ειδικά για το παράνομο εμπόριο χαλκού αναρωτήθηκε: «Γιατί δεν τους σταματάνε;» Η Αθηνά Μερτζέλου από την Επιτροπή Κατοίκων Ακαδημίας Πλάτωνος έκανε λόγο για «επέλαση των εργολάβων» και «αγώνα των κατοίκων να κρατήσουν τους ελεύθερους χώρους» και «να αναβαθμίσουν το Αρχαιολογικό Πάρκο». Ζήτησε να ελεγχθούν αυτοί που κόβουν τα δένδρα, να διαμορφωθούν πεζόδρομοι και πεζοδρόμια και έκανε έκκληση συνδρομής στα υψηλά δικαστικά έξοδα των προσφυγών στο Συμβούλιο της Επικρατείας. «Για τους εργολάβους το κόστος των δικαστικών εξόδων είναι ελάχιστο, για εμάς είναι τεράστιο» σημείωσε και τόνισε ότι οι εργολάβοι προσπαθούν να γονατίσουν τους ενεργούς κατοίκους της περιοχής οικονομικά με αυτόν τον τρόπο.

Η Βασιλική Μπάρκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος μίλησε για την υποβάθμιση του αρχαιολογικού τμήματος της Ιεράς Οδού εξαιτίας της εγκατάλειψης και της πληθώρας κέντρων διασκέδασης. Όπως είπε «η 1η και η 3η δημοτική κοινότητα έχουν καταντήσει ένα απέραντο διασκεδαστήριο» και τόνισε ότι «αυτά είναι η κύρια αιτία που έχουν αλλάξει τελείως χαρακτήρα οι γειτονιές». «Δεν μπορούμε να κοιμηθούμε» επεσήμανε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν «άτομα που θεωρούν ότι στο Γκάζι μπορούν να βρουν ό,τι επιθυμούν. Το Γκάζι έχει γίνει ταυτόσημο με την ανομία και το ξεκαθάρισμα λογαριασμών».

Ο Γιώργος Κουγιούλης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κεραμεικού επεσήμανε την απουσία δικτύου όμβριων υδάτων, αν και σχετική μελέτη υπάρχει από το 1963.

Τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν οι κήποι του Βοτανικού, να γίνει ανάπλαση και ανάπτυξη του χώρου γύρω από την Ιερή Ελιά, να γίνει ανάπλαση της Ιεράς Οδού, ανακατασκευή των ανισόπεδων διαβάσεων και κατασκευή πεζογέφυρας προς τη στάση Κεραμεικός του μετρό. Επίσης, σημείωσε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του αναχρονιστικού ηλεκτροφωτισμού σε πολλούς δρόμους στο Γκάζι και το χάος που δημιουργείται στην περιοχή με τις παράνομες σταθμεύσεις. «Ζητάμε πεζοδρομήσεις, δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας και επιτέλους να υπάρξουν χρήσεις γης» είπε και αναφέρθηκε στην παραβατική συμπεριφορά επιχειρηματιών της περιοχής.

Ο Μιχάλης Μουσούς από τον Εξωραϊστικό Συλλόγου Λυκαβηττός μίλησε για απομάκρυνση των παιδιών των δημοτών από τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, έκανε λόγο για αδιαφανείς διαδικασίες στην παροχή ειδικών θέσεων στάθμευσης και τις χρήσεις γης και προέβαλε τις ενστάσεις του για την πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Καταλήγοντας είπε ότι «πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει, τι μας κάνει Αθηναίους και μόνο αν βρούμε την ταυτότητα μας θα λύσουμε τα προβλήματα».

Ο Παναγιώτης Παρασκευόπουλος από την Επιτροπή Κατοίκων Πλάκας ανέφερε ότι πριν από τρία χρόνια η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής είχε καλέσει τους φορείς του Ιστορικού Κέντρου να επεξεργαστούν προτάσεις για τη διάσωση του. «Είχαν τότε διατυπωθεί ενδιαφέρουσες ιδέες, τις οποίες η Επιτροπή ανέδειξε σε ένα σχετικό πόρισμα. Μετά ήρθε η κρίση, η αστάθεια, οι αγανακτισμένοι, οι διπλές εκλογές, και όλα κάπου χάθηκαν, μαζί και το ενδιαφέρον του δήμου». Ο κ.

Παρασκευόπουλος είπε ότι «ζητούμε το άγρυπνο μάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην πόλη. Θα θέλαμε να μην ξανακούσουμε ότι δεν έχετε ηχόμετρα για να διαπιστώσετε την ταλαιπωρία των δημοτών από την ηχορύπανση και τώρα, που σας πήραν αυτή την αρμοδιότητα, σας θέλουμε αρωγούς με όσα μέσα διαθέτετε. Δε θέλουμε να ξανακούσουμε πόσες κουβέρτες μοιράστηκαν στους δρόμους, θέλουμε τη δημιουργία Κέντρων Φιλοξενίας, να τελειώσει αυτή η εικόνα στο Μοναστηράκι. Δεν θέλουμε να ακούμε πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν, θέλουμε την απελευθέρωση του δημόσιου χώρου».

Η Ιωάννα Μαγγανάρα από την Κίνηση Πολιτών Κολωνακίου παρατήρησε ότι το νομικό πλαίσιο, όπως εκφράζεται με υπουργικές αποφάσεις και κανονιστικές πράξεις του Δήμου, χαρακτηρίζεται το τελευταίο διάστημα από ολοένα ευνοϊκότερες διατάξεις προς τους καταστηματάρχες σε βάρος των δικαιωμάτων των δημοτών. Επεσήμανε ότι το Κολωνάκι σήμερα είναι μια υπερκορεσμένη περιοχή από καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και πρότεινε για πολλοστή φορά την επικαιροποίηση των χρήσεων γης στην περιοχή.

Η Ευαγγελία Ραζή από τον Πολιτιστικό Συλλόγου Εξαρχείων-Νεάπολης «Η Γειτονιά» ανέφερε ότι το πρόβλημα της ηχορύπανσης του Λόφου Στρέφη λύθηκε. Υπογράμμισε ότι είναι υπέρ των σχεδίων ανάπλασης του ιστορικού κέντρου με την προϋπόθεση ότι θα είναι προϊόν εμπεριστατωμένης μελέτης και διαλόγου με τους φορείς και τους κατοίκους της. «Στη δική μας περίπτωση το σχέδιο ανάπλασης συμπεριέλαβε μόνο το Εξάρχεια και την περιοχή γύρω από την πλατεία κι άφησε έξω τη Νεάπολη που είναι η κυρίως συνοικία και έχει τα ίδια χαρακτηριστικά προβλήματα».

Ο Γιώργος Τσιούνης από τον Μορφωτικό και Εξωραϊστικό Σύλλογο «Άγιος Ελευθέριος Άρεως» ανέφερε ότι έχει προσφέρει ιδιόκτητο ακίνητο του στο Δήμο Αθηναίων για τη δημιουργία Λέσχης Φιλίας χωρίς να υπάρξει ανταπόκριση από τη Δημοτική Αρχή και τόνισε πως μόνο με ιδιωτική πρωτοβουλία μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα στην πόλη μας.

Η Ελένη Ηλία από τη «Δράση για την Κοινωνία, τον Πολιτισμό και την Ποιότητα Ζωής» αφού προέβη σε εκτενή αναφορά ποικίλων πολιτιστικών δράσεων της ομάδας, είπε ότι η Δράση προσπαθεί με τον πολιτισμό να βγάλει από το σπίτι του τον κάτοικο της περιοχής, ο οποίος πλέον δεν κυκλοφορεί, γιατί η γειτονιά δεν είναι αυτή που ήταν.

Ο Δημήτρης Αργυρίου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Πατησίων ανέφερε ως μεγαλύτερα προβλήματα της περιοχής, την ανεπάρκεια συγκοινωνιακού δικτύου και την έλλειψη πρασίνου. Ζήτησε την κατεδάφιση ερειπωμένων κτιρίων που αποτελούν εστία μολύνσεων και συγκέντρωσης περιθωριακών στοιχείων και κατήγγειλε ότι αντιμέτωποι με την ανεπαρκή πρόνοια των αρμόδιων Αρχών οι κάτοικοι κόβουν μόνοι τα δέντρα της περιοχής τους.

Ο Χ. Καραραγιώργος από την Αναπτυξιακή Κίνηση Κατοίκων 2ου Διαμερίσματος ανέφερε ότι πρώτη προτεραιότητα για τους κατοίκους του Δήμου Αθηναίων αποτελεί η αναβάθμιση του Περιβάλλοντος και της Ποιότητας Ζωής τους, αφού η υποβάθμιση που παρουσιάζουν πολλές γειτονιές έχουν δημιουργήσει συνθήκες που δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες μιας σύγχρονης πόλης και γι’ αυτό θα επιδιώξει μαζί με άλλους φορείς να συμβάλλει κατά τον καλύτερο τρόπο στην αναβάθμιση της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr