Πες «ναι στο παιχνίδι» απολαμβάνοντας σούπερ προσφορές σε ένα σύγχρονο, γρήγορο και φιλικό περιβάλλον, με απόλυτη ασφάλεια για τις συναλλαγές σου και άμεση διευθέτηση
Τι εννοούσε ο εισαγγελέας με το «Führerprinzip» για τον Μιχαλολιάκο
Στο Τρίτο Ράιχ παραπέμπει ο όρος «απόλυτος αρχηγός» - Ο λόγος του Χίτλερ είναι υπεράνω νόμου και θεσμών
Μετά την σύλληψη των μελών της Χρυσής Αυγής, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, κ. Χαράλαμπος Βουρλιώτης στο 9σέλιδο πόρισμά του αναφέρεται στον Νίκο Μιχαλολιάκο ως «Führerprinzip», με σκοπό να τον αναδείξει ως αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης.
Ο όρος που του αποδίδεται, σημαίνει «απόλυτος αρχηγός» και παραπέμπει στη δομή του Τρίτου Ράιχ, περικλείοντας ολόκληρη τη φιλοσοφία πίσω από την ναζιστική κυριαρχία.
Με τη χρήση του «Führerprinzip», που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Αδόλφου Χίτλερ, οι υπέρμαχοι του καθεστώτος του Φίρερ ήθελαν να στείλουν το μήνυμα ότι ο λόγος του Χίτλερ είναι υπεράνω νόμου και θεσμών.
Μάλιστα, εφαρμόστηκε και κατά τη διάρκεια της φασιστικής περιόδου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι, αλλά και από την εθνικιστική κυριαρχία του Φράνκο στην Ισπανία.
Όπως αναφέρεται, ο πρώτος που έκανε χρήση του όρου ήταν ο Γερμανός φιλόσοφος, Χέρμαν Γκραφ Κίσερλινγκ, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι τα πιο ταλαντούχα άτομα είναι γεννημένα για να διοικούν βάσει της θεωρίας του κοινωνικού δαρβινισμού.
Ωστόσο, η ιδεολογία αυτή τέθηκε σε εφαρμογή σύμφωνα με τα συμφέροντα των εθνικοσοσιαλιστών και πήρε μία διαφορετική έννοια.
Η ιδέα της ναζιστικής Γερμανίας για τον Führerprinzip αφορούσε στην ιεραρχία των στελεχών της γερμανικής αυτοκρατορίας και απαιτούσε την πλήρη αφοσίωση και υπακοή στις εντολές του Φύρερ.
Η αρχή του «απόλυτου αρχηγού» έγινε «νόμος» για το Εθνικοσοσιαλιστικό Γερμανικό Εργατικό Κόμμα και τους SS και επεκτάθηκε στην κοινωνία.
Σήμερα, χρησιμοποιείται αναφορικά με τις δικτατορικές πρακτικές που μπορεί να εντοπιστούν στις τάξεις ενός πολιτικού κόμματος, ενώ έχει γίνει σύμβολο πολιτικού φασισμού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr