Άρειος Πάγος: Γι' αυτό η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση

Κρυμμένος οπλισμός της ΧΑ σε γιάφκες στην Αθήνα - Ο αρχηγός έδινε εντολές για τα πάντα - Υπάνθρωποι για τη ΧΑ και όσοι αντιμετωπίζουν νοητικά προβλήματα - Πουλούσαν προστασία σε αλλοδαπούς - Η εκπαίδευση των μελών γινόταν σε Μάνδρα, Μαλακάσα και Σαλαμίνα - Αλβανός στρατολογούσε παιδιά σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες

Για στρατιωτική δομή, απόλυτη ιεραρχία, εκπαίδευση των μελών της με μεθόδους που παραπέμπουν στον τρόπο εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων της χώρας κάνει λόγο στο πόρισμά του για τη Χρυσή Αυγη ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πόρισμα:

«Η Χρυσή Αυγή πρωτοεμφανίστηκε στις αρχές της δεκαετιάς του 1980-90 με τη μορφή κλειστής ολιγάριθμής ομάδας. Στη συνέχεια η ομάδα αυτή μετεξελίχθηκε σε πολιτικό σχηματισμό. Από το χρόνο αυτό διαχωρίστηκε το επιχειρησιακό και το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης με το πρώτο να αναλαμβάνει την εκτός γραφείου δράση, δηλαδή τις βίαιες επιθέσεις εναντίον όσων η οργάνωση θεωρούσε εχθρούς. Σύμφωνα με το κατασταστικό της οργάνωσης, στο οποίο ρητά ορίζεται ο διαχωρισμός αυτός, η ηγετική ομάδα και των δύο τμημάτων ήταν η ίδια με την εξουσία, όμως, του αρχηγού να είναι απόλυτη, κατα το χιτλερικό δόγμα Φίρερ Πρίντσιπ, η προσταγή του οποίου (του αρχηγού) ακόμα και σε ήσσονος σημασίας δράσεις ήταν ιερή και αδιαπραγμάτευτη. 

-«Κατά τη χρυσή αυγή όσοι δεν ανήκουν στη "λαϊκή κοινότητα" της φυλής είναι υπάνθρωποι. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν ξένοι μετανάστες, Ρομά, όσοι διαφωνούν με τις ιδέες τους, ακόμη και άτομα με νοητικά προβλήματα. Η βία για τη Χρυσή Αυγή είναι το μήνυμα και όχι το μέσο επίτευξης των επιδιώξεών τους».

-«Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οργάνωσης είναι η στρατιωτική δομή και ιεραρχία, η παραβίαση της οποίας μπορεί να επιφέρει σκληρές έως απάνθρωπες και εξευτελιστικές συνέπειες»

-«Στις προτεραιότητες της οργάνωσης είναι η στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση των μελών της η οποία λαμβάνει χώρα σε Μαλακάσα, Μάνδρα και Σαλαμίνα. Για τις ανάγκες της οργάνωσης χρησιμοποιούνται διάφορα όπλα τα οποία πιθανότατα φυλάσσονται σε αποθηκευτικούς χώρους σε άγνωστες τοποθεσίες»

-«Η στελέχωση των αποκαλούμενων "ταγμάτων εφόδων" γίνεται από άτομα που έχουν ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες και η εκπαίδευσή τους προσιδιάζει με αυτή των ενόπλων δυνάμεων»

-«Οι εντολές διαβιβάζονται από τον αρχηγό και στη συνέχεια στον κατώτερο στην ιεραρχία μέχρι και την τελική υλοποίησή τους»

-«Το μένος κατά των μεταναστών δεν είναι το ίδιο αδιάκριτο έναντι αυτής της κατηγορίας των προσώπων αφού σε πολλές περιπτώσεις αναθέτουν την πώληση στους τελευταίους διαφόρων ειδών και λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος των κερδών εξασφαλίζοντας στους ανθρώπους αυτούς την ασφάλεια που έχουν ανάγκη»


Δείτε το πόρισμα του Εισαγγελέα



Αλβανός στρατολόγος της Χρυσής Αυγής

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ογκώδη δικογραφία για την υπόθεση της ΧΑ περιλαμβάνεται μαρτυρία που φέρεται να ανήκει σε έναν από τους προστατευόμενους μάρτυρες στην οποία γίνεται λόγος για έναν νεαρό Αλβανό ο οποίος δρούσε ως στρατολόγος της Χρυσής Αυγής και στρατολογούσε παιδιά στην οργάνωση ηλικίας 14 έως 17 ετών.

Επιπλέον οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία περιλαμβάνεται τηλεφωνική καταγραφή όπου ο βουλευτής της ΧΑ, Γιάννης Λαγός τηλεφωνεί απευθείας στον Νίκο Μιχαλολιάκο και οι συγκεκριμένες κλήσεις που είναι αλεπάλληλες καταγράφονται την χρονική στιγμή αμέσως μετα τη δολοφονία Φύσσα. Επίσης κατά τις ίδιες πληροφορίες προκύπτουν τηλεφωνικές επικοινωνίες του Λαγού και με άλλους βουλευτές της ΧΑ. Ως ιδιαίτερα σημαντικές αξιολογούν πάντως οι δικαστικές αρχές τις καταθέσεις που έδωσαν ενώπιόν τους προστατευόμενοι μάρτυρες οι οποίοι αποτελούν πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής τα οποία, όμως, έχουν μετανιώσει, διότι, όπως φέρεται να καταθέτουν, για άλλο λόγο μπήκαν στην οργάνωση και άλλα είδαν. 

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με δικαστικές πηγές η κατηγορία της εγκληματικής οργάνωσης είναι απόλυτα δεμένη και η δικαιοσύνη εστιάζει τώρα στην προσωποποίηση των ρόλων των κατηγορούμενων μελών της ΧΑ. Οι ανακριτές κατά της διαφθοράς συντάσσουν κατηγορητήρια μέσα σε ασφυκτικά χρονικά πλαίσια χωρίς μάλιστα να μπορεί να αποκλίσει κανείς νέο κύμμα συλλήψεων τις επόμενες ώρες.

Σύμφωνα με νόμο του 2012 (επί υπουργείας Χάρη Καστανίδη) έχουν πιο σκληρή ποινική αντιμετώπιση κρατικοί λειτουργοί που αντιμετωπίζουν κατηγορία ακόμα και για απλή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση καθώς προβλέπεται φυλάκιση από 10-20 έτη. Ο νόμος αφορά τους αστυνομικούς που έχουν συλληφθεί. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr