Υπό πειθαρχικό έλεγχο 2.113 δημόσιοι υπάλληλοι

Από αυτούς έχουν ήδη απομακρυνθεί οι 960 – Ολοκληρώθηκε η καταγραφή των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων μετά από εντολή Κυριάκου Μητσατάκη

Την ολοκλήρωση της καταγραφής των εκκρεμών πειθαρχικών υποθέσεων ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Η καταγραφή έγινε μετά από εντολή του υπουργού κ. Κυριάκου Μητσατάκη και έδειξε ότι 2.113 υπάλληλοι τελούν υπό πειθαρχικό έλεγχο και οι 960 από αυτούς έχουν ήδη απομακρυνθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης: «Από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί από τα Πειθαρχικά Συμβούλια (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμιο) 1.015 πειθαρχικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι το τέλος Ιουνίου 2013 είχαν εκδοθεί, περίπου, 500 αποφάσεις».
 
Επίσης «το χρονικό διάστημα Ιούλιος 2012 – Σεπτέμβριος 2013 απολύθηκαν οριστικά για σοβαρούς ποινικούς και πειθαρχικούς λόγους 226 δημόσιοι υπάλληλοι».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα επιμέρους στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 21,7% των διώξεων έχουν γίνει για παράβαση καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος το 12,4% λόγω αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων, ενώ για αμέλεια, ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος το 12,3% και για αναξιοπρεπή διαγωγή και ανάρμοστη συμπεριφορά το 10,5%.

Από το υπουργείο διαβεβαιώνουν πως υπάρχει πλέον μηχανισμός εποπτείας και επιτάχυνσης των πειθαρχικών διαδικασιών.
 
Τα στοιχεία πρόκειται να αποσταλούν στους σχετιζόμενους με τις υποθέσεις φορείς και "ζητήθηκε από το ΣΕΕΔΔ και η περαιτέρω διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες".
 
Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια ενίσχυσης της πειθαρχικής ευθύνης στο Δημόσιο Τομέα. Διαθέτουμε πλέον ξεκάθαρη εικόνα όλων των πειθαρχικών, αλλά και των ποινικών υποθέσεων που αφορούν δημοσίους υπαλλήλους. Στόχος μας η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του πειθαρχικού δικαίου από τους αρμόδιους προϊσταμένους, αλλά και η ουσιαστική επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών. Δικαιολογίες του τύπου “δεν γνώριζα” δεν μπορούν να γίνουν πια αποδεκτές». 

«Οι πρακτικές αδικαιολόγητης αδράνειας και η αίσθηση ατιμωρησίας ανήκουν πλέον οριστικά στο παρελθόν, γι’ αυτό και φροντίζουμε να ενισχύσουμε θεσμικά, αλλά και πρακτικά τις διαδικασίες εποπτείας απονομής της πειθαρχικής δικαιοσύνης», σημείωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Πως κατανέμονται οι εκκρεμείς υποθέσεις ανά επίπεδο διοίκησης;




Ποια όργανα άσκησαν τις εν λόγω πειθαρχικές διώξεις;

 

Πειθαρχικό όργανο

%

Μονομελές

73,4%

Πρωτοβάθμιο Πειθ. Συμβούλιο

19%

Ιατρών ΕΣΥ

3,1%

Υπ. Εθνικής Άμυνας

2%

Λοιπά[1]

0.2%

Χωρίς πληροφόρηση

2,5%


Τι είδους πειθαρχικά παραπτώματα αφορούν οι πειθαρχικές διώξεις;

 

Πειθαρχικό παράπτωμα

%

Παράβαση  καθήκοντος κατά τον ποινικό κώδικα ή παράβαση του υπαλληλικού καθήκοντος

21,7%

Αδικαιολόγητη απουσία και αποχή από την εκτέλεση των καθηκόντων

12.4%

Αμέλεια, ατελής ή μη έγκαιρη εκπλήρωση καθήκοντος

12,3%

Αναξιοπρεπής διαγωγή, ανάρμοστη συμπεριφορά

10,5%

Άρνηση ή παρέλκυση εκτέλεσης της υπηρεσίας

2,55%

Άσκηση κριτικής πράξεων προϊσταμένης αρχής

0,9%

Υπεξαίρεση στην υπηρεσία

1,05%

Μη τήρηση ωραρίου εργασίας

0,45%

Ψευδής βεβαίωση, χρήση πλαστού εγγράφου

1%

Χρησιμοποίηση της δημοσιοϋπαλληλικής ιδιότητας προς ίδιον όφελος, αποδοχή υλικής ή οικονομικής εύνοιας

1%

Χωρίς πληροφόρηση

5,8%

Χωρίς σαφή χαρακτηρισμό

30%

 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr