Ανακριτές και εισαγγελείς αποφασίζουν αυτή την ώρα αν θα προφυλακιστούν οι βουλευτές

Διαβάστε αναλυτικά τι δήλωσαν στο ανακριτικό γραφείο οι τέσσερις της Χρυσής Αυγής

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί της Τετάρτης η απολογία του Νίκου Μίχου, τέταρτου από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής, που κλήθηκαν χθες να λογοδοτήσουν ενώπιον των ανακριτών της υπόθεσης.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διάσκεψη των δύο ανακριτών με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς, προκειμένου να αποφασιστεί αν οι βουλευτές θα κριθούν προσωρινά κρατούμενοι ή αν θα αφεθούν ελεύθεροι.

Οι απολογίες ήταν μαραθώνιες καθώς ξεκίνησαν στις 15:30 το μεσημέρι της Τρίτης στην Ευελπίδων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος της διαδικασίας απασχόλησε το επίμαχο καταστατικό της Χρυσής Αυγής που όλοι υποστήριξαν ότι δεν ειναι το επίσημο και εγκεκριμένο καταστατικό της οργάνωσης.

Μετά από περισσότερες από έξι ώρες ολοκλήρωσε την απολογία του ο
Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος ήταν και ο πρώτος που οδηγήθηκε ενώπιον των δύο ανακριτών που χειρίζονται την υπόθεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο μέχρι σήμερα εκπρόσωπος τύπου αρνήθηκε την κατηγορία που του αποδίδεται και είπε ότι δεν υπάρχει καμία συνομιλία δική του στις μαγνητοφωνημένες συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικόγραφία. Κατά τις ίδιες πληροφορίες επιχείρησε να αποδομήσει την αξιοπιστία του πρώτου προστατευόμενου μάρτυρα, υποστηρίζοντας ότι είναι πρώην στέλεχος των Ανεξάρτητων Ελλήνων και ότι πριν άνηκε στη Χρυσή Αυγή αλλα τον έδιωξαν από τη ΧΑ γιατί ζήταγε λεφτά. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο περιβόητο «εγέρθητω» χαρακτήριζοντάς το ως «καψόνι» στους δημοσιογράφους. «Είμαστε Έλληνες εθνικιστές. Θα πολεμούσαμε το 1941 τους Γερμανούς στο Ρούπελ», είπε μεταξύ αλλων.

Είπε, τέλος και πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, ότι υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα γύρω από τη δίωξη που έχει να κάνει και με το γεγονός της υποψηφιότητάς του στο δήμο Αθηναίων.

Τόνισε ότι η Χρυσή Αυγή δεν είναι ναζιστική οργάνωση, ούτε χρησιμοποιεί ναζιστικά σύμβολα. «Δεν είμαστε ναζιστές ούτε εθνοσοσιαλιστές αλλά Έλληνες εθνικιστές». Φέρεται επίσης να είπε ότι το κόμμα χρηματοδοτείται από την κρατική χρηματοδότηση και ότι οι βουλευτές δίνουν το 20% της βουλευτικής αποζημίωσης που λαμβάνουν «στο κίνημα».

Αναφέρθηκε τέλος και σε «μαθήματα αυτοάμυνας» που λαμβάνουν τα μέλη του κόμματος και φέρεται να είπε στους ανακριτές: «Από τη στιγμή που θα θεωρηθούν τα δικά μας μαθήματα αυτοάμυνας παράνομα και επιλήψιμα, τότε και το ΚΚΕ που κάνει μαθήματα αυτοάμυνας θα πρέπει να έρθει εδώ με την ίδια κατηγορία όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα».

Τον Ηλία Κασιδιάρη ενώπιον των δύο ανακριτών διαδέχθηκε ο Ηλίας Παναγιώταρος. O ίδιος, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υποστήριξε πως «δεν έχουμε ναζιστικά σύμβολα στις συγκεντρώσεις μας. Ερχονται κάποιοι με σβάστικες στις μπλούζες και άλλοι με τον Τσε Γκεβάρα».

Σύμφωνα με πληροφορίες χαρακτήρισε το κατηγορητήριο «αστείο» υποστηρίζοντας ότι στοιχειοθετήθηκε στη βάση τυχαίων γεγονότων και σε ψευδομαρτηρίες. Υποστήριξε ότι όλα όσα αναφέρονται σε αυτό είναι μυθεύματα και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Ερωτώμενος για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά δήλωσε πως δεν τον γνωρίζει και ότι τον έχει δει μόνο σε κάποιες φωτογραφίες.

«Είμαι σαράντα ετών και νιώθω πολύ ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα ζωή μου. Εχω ένα παιδί και θα ήθελα να αποκτήσω και δεύτερο» είπε σε άλλο σημείο της απολογίας του.

Ο κ. Παναγιώταρος τέλος, φέρεται να δήλωσε υπερήφανος που ανήκει στην ΧΑ.

Στις 3:30 τα ξημερώματα ξεκίνησε την απολογία του ο Γιάννης Λαγός, η οποία τελείωσε γύρω στις επτά το πρωί. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Γιάννης Λαγός αρνήθηκε, όπως και οι βουλευτές που προηγήθηκαν, όλες τις κατηγορίες που του αποδίδονται.

«Eίμαστε Ελληνες εθνικιστές και οχι ναζί. Μας ενδιαφέρει το καλό της Ελλάδας.

Ο βουλευτής Γιάννης Λαγός, ο οποίος βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τους ανακριτές επί τρεις ώρες, δέχθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, δεκάδες επίμονες ερωτήσεις για τα τηλεφωνήματα αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Σύμφωνα με τον βουλευτή η μεγάλη «κινητικότητα» με κλήσεις ήταν γιατί ήθελε να πληροφορηθεί τι ακριβώς είχε συμβεί στο Κερατσίνι. Υποστήριξε επίσης ότι πρώτη φορά στη ζωή του είδε το καταστατικό της Οργάνωσης που παρουσιάζεται στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και ότι γνωρίζει μόνον αυτό που είναι κατατεθειμένο και εγκεκριμένο από το Ανώτατο Δικαστήριο και το οποίο απηχεί τις απόψεις της Χρυσής Αυγής.

Ο Νίκος Μίχος μπήκε στο γραφείο του ανακριτή στις 7.45 και ολοκήρωσε την απολογία του στις 9.15 και θποστήριξε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι στα κεντρικά γραφεία δεν γνώριζαν απολύτως τίποτα για το περιστατικό στο Κερατσίνι.


Δύο κατηγορούμενοι ελεύθεροι, ένας πήρε προθεσμία

Νωρίτερα την Τρίτη, ελεύθερος, με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, αφέθηκε ο πρώτος από τους τρεις κατηγορουμένους, μέλη της Χρυσής Αυγής, μετά την απολογία του στον ανακριτή για την υπόθεση της εγκληματικής οργάνωσης.

Στον κατηγορούμενο, ο οποίος αρνήθηκε ότι είναι μέλος της ΧΑ, ανακριτής και εισαγγελέας επέβαλαν τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με τη δικηγόρο του 40χρονου, το μόνο στοιχείο που υπήρχε εις βάρος του, ήταν ένα τηλεφώνημα που δέχθηκε στο κινητό του από άλλον συγκατηγορούμενό του, τρεις ώρες πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι από τον Γιώργο Ρουπακιά.

Ο δεύτερος από τα τρία περιφερειακά στελέχη της ΧΑ αφέθηκε επίσης ελεύθερος με την επιβολή του όρου της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα ανά συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ ο τρίτος ζήτησε και πήρε προθεσμία, προκειμένου να απολογηθεί την Πέμπτη.

Σημειώνεται πως σήμερα το πρωί θα πραγματοποιηθεί η μεταγωγή οκτώ ακόμη συλληφθέντων στα δικαστήρια της Ευελπίδων και στις 15:30 η μεταγωγή του γενικού γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr