Πρώτη σύγκρουση Καραμανλή - Παπανδρέου στη Βουλή για την υπόθεση Siemens

Με τη φράση «η Βουλή θα είναι εδώ» ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, εφόσον όμως ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα της Δικαιοσύνης. Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε για πολιτική υποκρισία στη δημιουργία εντυπώσεων τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για αδιαφάνεια, κυνισμό και ευθύνες σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις και σκάνδαλα. Επίσης, ζήτησε απ

Με τη φράση «η Βουλή θα είναι εδώ» ο πρωθυπουργός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Siemens, εφόσον όμως ολοκληρωθεί πρώτα η έρευνα της Δικαιοσύνης. Σε υψηλούς τόνους, ο κ. Κώστας Καραμανλής κατηγόρησε για πολιτική υποκρισία στη δημιουργία εντυπώσεων τον κ. Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, από την πλευρά του, κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για αδιαφάνεια, κυνισμό και ευθύνες σε όλες τις ανοιχτές υποθέσεις και σκάνδαλα. Επίσης, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές του κ. Πέτρου Τατούλη για την υπόθεση Ζαχόπουλου και επέμεινε να προσέλθει ο πρωθυπουργός στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων. «Χρειάστηκαν 4 χρόνια για να απευθύνετε μια ερώτηση. Είμαι εδώ στην ολομέλεια της Βουλής για να με ρωτήσετε ο,τι θέλετε», απάντησε ο κ. Καραμανλής, ο οποίος παράλληλα επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει στείλει στη Δικαιοσύνη όλες τις υποθέσεις. «Κανένας δεν καταδικάζεται χωρίς αιτία, αλλά δεν θα μείνουν και ατιμώρητοι όσοι παρανομούν», είπε ο πρωθυπουργός.

Στην ερώτηση του κ. Παπανδρέου για τη Βουλή, ο κ. Καραμανλής πέταξε το μπαλάκι στον διοικητή της ΔΕΗ κ. Τάκη Αθανασόπουλο, λέγοντας πως η ΔΕΗ δεν διοικείται από την κυβέρνηση, καθώς οι επιχειρηματικές της πολιτικές καθορίζονται από το διοικητικό της συμβούλιο. Είπε όμως ότι η κυβέρνηση ενθαρρύνει  τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αλλά διέψευσε ότι έχει δοθεί έγκριση για κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς από λιθάνθρακα. Παρουσίασε μάλιστα ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ζητούσαν τη δημιουργία τέτοιων εργοστασίων και είπε ότι αυτό αποτελούσε πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρεόυ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για συμφωνίες κάτω από το τραπέζι με την RWE, για την οποία είπε πως έφυγε από τη Γερμανία λόγω των προστίμων που δεχόταν για ρύπανση από τις  λιθανθρακικές της μονάδες και βρήκε κορόιδα τους Ελληνες για να έρθει και να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό σκουπιδότοπο, με την ανοχή της κυβέρνησης. Επίσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 25% μέσα σε 3,5 χρόνια και για απαξίωση της επιχείρησης.

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΔΕΚΟ ο κ. Καραμανλής απάντησε πως οι αποκρατικοποιήσεις ενισχύουν τον υγιή ανταγωνισμό και αποτελούν στρατηγική πολιτική της κυβέρνησης. Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση του δημοσίου τομέα και των ΔΕΚΟ, επιρρίπτοντας ευθύνες για την εικόνα της ΔΕΗ και στο ΠΑΣΟΚ. Εντύπωση προκάλεσε η αναφορά του πρωθυπουργού στην ερώτηση του κ. Αλαβάνου για τα δικαιώματα των εργαζομένων λέγοντας ότι «είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να διεκδικούν με απεργιακές κινητοποιήσεις, αλλά όχι να καταφεύγουν στη βία»).

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr