Η ώρα της κάλπης για φοιτητές-σπουδαστές
Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Όλες οι παρατάξεις προσδοκούν οφέλη, σε μια κρίσιμη, πολιτικά, συγκυρία, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα διεξάγονται οι ευρωεκλογές.
Ζητούμενο αποτελεί για μια ακόμη χρονιά η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις.
Όπως δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online ο π. πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Γιάννης Σμυρλής Οι φοιτητικέ
Στις κάλπες προσήλθαν την Τετάρτη οι φοιτητές και οι σπουδαστές. Όλες οι παρατάξεις προσδοκούν οφέλη, σε μια κρίσιμη, πολιτικά, συγκυρία, αφού σε λιγότερο από ένα μήνα διεξάγονται οι ευρωεκλογές.
Ζητούμενο αποτελεί για μια ακόμη χρονιά η έκδοση κοινών αποτελεσμάτων από τις φοιτητικές παρατάξεις.
Όπως δήλωσε στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ online ο π. πρόεδρος της Νεολαίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Γιάννης Σμυρλής Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές κυλούν ομαλά. Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και οι φοιτητές όλης της χώρας δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον, γεγονός που κρίνεται ως εξαιρετικά ενθαρρυντικό και για τις ευρωεκλογές. Ο κ. Σμυρλής υπογράμμισε ότι για μία ακόμη χρονιά, η ΔΑΠ ΝΔΦΚ, ως η παράταξη που βρίσκεται κοντά στους φοιτητές, μετά την καταμέτρηση των αποτελεσμάτων, θα στείλει ένα βροντερό μήνυμα για την άποψη των νέων, ως ένα ενεργό κομμάτι της κοινωνίας, εν όψει των ευρωεκλογών.
Ο κ. Διονύσης Λαμπρινίδης, μέλος του Γραφείου ΠΑΣΠ ΤΕΙ, επισημαίνει πως Μέχρι στιγμής, όλα κυλούν ομαλά. Η συμμετοχή κινείται στα περσινά επίπεδα και από τις μέχρι στιγμές ενδείξεις, η ΠΑΣΠ θα σημειώσει άνοδο, ενώ η ΔΑΠ πτώση.
Αποτελέσματα θα αρχίσουν να έρχονται στα κεντρικά γραφεία των παρατάξεων μετά το κλείσιμο της κάλπης και πρώτα από την περιφέρεια και τις σχολές με μικρό αριθμό φοιτητών, ενώ στις μεγάλες σχολές, όπως παράδειγμα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πολυτεχνείου, τα αποτελέσματα αναμένονται αργά το βράδυ. Πάντως, οι παρατάξεις, δηλώνουν πανέτοιμες για τη διαδικασία, αφού όλες θα μεταδίδουν τα αποτελέσματα με τη σειρά που τους έρχονται.
Τα τραπεζάκια με το προεκλογικό υλικό των παρατάξεων έχουν στηθεί σε όλες τις σχολές, τα μεγάφωνα παίζουν μουσική και συνθήματα, τα πανό έχουν ξεδιπλωθεί.
Θα παίξει ρόλο η αποχή των φοιτητών
Μεγάλη ήταν η αγωνία των παρατάξεων σχετικά με τη συμμετοχή στη διαδικασία. Ορισμένοι, μάλιστα, θεωρούν ότι μπορεί τουλάχιστον αυτό το στοιχείο να είναι περισσότερο χρήσιμο από οποιοδήποτε άλλο, πάλι σε σχέση με τις ευρωεκλογές. Άλλωστε, πολλοί φοιτητές υπολογίζουν στην αύξηση της συμμετοχής, μια και κάτι ανάλογο παρατηρήθηκε πρόσφατα και στις εκλογές της Ομοσπονδίας καθηγητών πανεπιστημίου (ΠΟΣΔΕΠ).
Το ζητούμενο και φέτος είναι η επανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ. Ένα «στοίχημα» που έχουν χάσει οι φοιτητές εδώ και χρόνια, ωστόσο κάθε φορά επανέρχονται σε αυτό, αν και γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να επιτευχθεί. Και φέτος, οι περισσότεροι φοιτητές εκτιμούν ότι οι παρατάξεις θα εκδώσουν χωριστά αποτελέσματα και δεν θα καταφέρουν να ανακοινώσουν κοινώς αποδεκτά.
Οι εκπρόσωποι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που είναι πρώτη δύναμη, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων της, εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι και πάλι η παράταξή τους θα αναδειχθεί πρώτη δύναμη, ενώ και η ΠΑΣΠ, που έρχεται δεύτερη, προσδοκά να αυξήσει τα ποσοστά της, λόγω της πολιτικής συγκυρίας που διανύουμε. Πολλοί φοιτητές πάντως, εκτιμούν ότι ως ένα βαθμό μπορεί οι φετινές φοιτητικές εκλογές να αποτυπώσουν τις πολιτικές εξελίξεις.
Ελπίδες για αύξηση των ποσοστών τους έχουν και οι φοιτητές και σπουδαστές που πρόσκεινται στις παρατάξεις της Αριστεράς. Συγκεκριμένα, αυτοί που ανήκουν στην Πανσπουδαστική (ΚΚΕ) και Αριστερή Ενότητα (ΣΥΡΙΖΑ), όπως επίσης και η Ενιαία Αριστερή Ανεξάρτητη Κίνηση που πρόσκεινται στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά, έχουν ελπίδες για αύξηση των ποσοστών τους.
Κάθε παράταξη, πάντως, διαθέτει ικανό «οπλοστάσιο» επιχειρημάτων, που ενδεχομένως συγκρούονται μεταξύ τους, αλλά οι φοιτητές ελπίζουν ότι θα πείσουν τους ψηφοφόρους τους και γι αυτό μιλούν για αύξηση των ποσοστών τους. Τα αιτήματα στον πανεπιστημιακό χώρο συνδέονται σε ένα μεγάλο βαθμό με τα όποια αδιέξοδο υπάρχουν στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης και έχουν να κάνουν κυρίως με τις σπουδές και τη σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας.
Κανονικά διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στη Θεσσαλονίκη
Κανονικά ξεκίνησε η διαδικασία των φοιτητικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα, στα τρία ακαδημαϊκά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, πανεπιστήμιο Μακεδονίας και ΤΕΙ), με μικρές καθυστερήσεις, κυρίως στις μεγάλες σχολές.
Οι φοιτητές προσήλθαν από τις 8.00 το πρωί έως και τις 8.00 το βράδυ στα αμφιθέατρα, όπου είχαν στηθεί οι κάλπες, προκειμένου να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους στα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους.
Μικροεντάσεις σημειώθηκαν το πρωί στις σχολές Ιατρικής και Πληροφορικής του ΑΠΘ, αλλά και στο ΠΑΜΑΚ, μεταξύ μελών της ΔΑΠ και άλλων παρατάξεων.
Μία νέα παράταξη, η Φοιτητική Ανεξάρτητη Παράταξη έκανε την εμφάνισή της φέτος στο τμήμα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής του ΑΠΘ.
Γενικά, η φετινή διαδικασία κινείται στους ρυθμούς των ευρωεκλογών. Ωστόσο, παρατηρείται πτώση της τάξεως περίπου 5% στη συμμετοχή υποψηφίων στα ψηφοδέλτια των παρατάξεων, ενώ η προσέλευση των φοιτητών στις κάλπες αναμένεται επίσης να είναι πτωτική σε σχέση με πέρσι.
Τα αποτελέσματα θα ανακοινώνονται από εκπροσώπους των παρατάξεων, που θα συγκεντρωθούν στο κτήριο Διοίκησης του ΑΠΘ.
Ομαλά διεξάγονται οι φοιτητικές εκλογές στο Πολυτεχνείο Κρήτης
Ομαλά διεξήχθησαν από το πρωί στο Πολυτεχνείο Κρήτης στα Χανιά οι φοιτητικές εκλογές.
Οι κάλπες άνοιξαν λίγο μετά τις 9 το πρωί και έκλεισαν με τη δύση του ηλίου, ενώ και η συμμετοχή των φοιτητών κρίνεται από τους εκπροσώπους όλων των παρατάξεων ως ικανοποιητική.
Στο Πολυτεχνείο Κρήτης την ψήφο των φοιτητών διεκδικούν η ΠΑΣΠ, που πέρυσι είχε αναδειχθεί πρώτη δύναμη, η ΔΑΠ, η Ενωτική Πρωτοβουλία, η Πανσπουδαστική και η ανεξάρτητη αδέσμευτη κίνηση φοιτητών του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Σπηλιωτόπουλος: «Δημοκρατική γιορτή οι εκλογές»
Ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος, σε δήλωσή του σχετικά με τις εκλογές στα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, υπογραμμίζει τη βεβαιότητά του ότι οι εκλογές «θα αποτελέσουν μια μεγάλη δημοκρατική γιορτή για το Πανεπιστήμιο και τα αποτελέσματά τους θα συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση της ενιαίας θεσμικής εκπροσώπησης των φοιτητών με πλουραλισμό, δημοκρατικές αξίες, προωθητικούς στόχους και οράματα».
Ο υπουργός εξήρε το ρόλο των φοιτητών στην προσπάθεια για την άνοδο της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας -όπως αναφέρει- της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης της χώρας, σε ένα πλαίσιο κατοχυρωμένης αυτονομίας και άνθησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
«Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές -τονίζει- συνιστούν τη δημοκρατική βάση νομιμοποίησης ενός δυναμικού φοιτητικού κινήματος, το οποίο οφείλει να θέτει και να υπηρετεί ποιοτικούς, σπουδαστικούς στόχους προς όφελος της νέας γενιάς και της ελληνικής κοινωνίας».
Ο κ. Σπηλιωτόπουλος αναφέρεται και στην «κρίσιμη όσο και μεταβατική φάση» που βρίσκουν φέτος οι εκλογές το Πανεπιστήμιο και καταλήγει ευχόμενος στις παρατάξεις «καλή επιτυχία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr