Επικίνδυνα «κολλημένοι» με το Διαδίκτυο πολλοί νέοι στην Ελλάδα
Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους ο εθισμός στο διαδίκτυο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών που ανακοίνωσαν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και η Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα -σημειωτέον ότι πρόκειται για μια χώρα όπου έχει πολύ χαμηλή διείσδυση το διαδίκτυο- φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα ταξινομούν τους φοιτητές και
Καταστροφικές συνέπειες έχει για τους νέους ο εθισμός στο διαδίκτυο που λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις και στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα στοιχεία επιστημονικών ερευνών που ανακοίνωσαν η Παιδοψυχιατρική Εταιρεία Ελλάδος και η Ένωση Ψυχιάτρων Παιδιών και Εφήβων, ο εθισμός των νέων στην Ελλάδα -σημειωτέον ότι πρόκειται για μια χώρα όπου έχει πολύ χαμηλή διείσδυση το διαδίκτυο- φτάνει στο 8,2% μεταξύ των χρηστών. Μάλιστα, τα ερευνητικά δεδομένα ταξινομούν τους φοιτητές και τους εφήβους στις ομάδες με τον υψηλότερο κίνδυνο εθισμού.
Το ποσοστό των εθισμένων Ελλήνων εφήβων και νέων χρηστών του Διαδικτύου κρίνεται ως πολύ υψηλό. Στην Νορβηγία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 1,98%, στην Ιταλία 5,4% , στην Νότια Κορέα 1,6%, και στην Κίνα δύο έρευνες 5,52% .
Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αιτία του προβλήματος σε ό,τι αφορά την χώρα μας έγκειται στο γεγονός ότι η ενασχόληση των Ελλήνων με το διαδίκτυο ξεκίνησε από εμπειρική ενασχόληση και όχι ως αποτέλεσμα συντονισμένης μαθησιακής διαδικασίας.
Για το λόγο αυτό, τονίζουν ότι έχει μεγάλη σημασία η έγκαιρη εισαγωγή και εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών στα σχολεία ώστε οι ενασχόληση των παιδιών με τις νέες τεχνολογίες να γίνεται σε ελεγχόμενο περιβάλλον με ισορροπημένη παρουσίαση και έγκαιρη ανίχνευση παθολογικών συμπτωμάτων.
Σημειώνεται ότι σε χώρες όπως η Νότιος Κορέα και η Κίνα, η ξαφνική και γρήγορη διείσδυση των νέων τεχνολογιών, δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Χαρακτηριστικά στη Ν. Κορέα αναφέρθηκαν δέκα θάνατοι εφήβων από καρδιο-αναπνευστικά αίτια σε Ίντερνετ καφέ.
Στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση της κατάστασης έχουν δημιουργηθεί η Μονάδα Εφηβικής Υγείας στην Αθήνα και το Ειδικό Ιατρείο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο στη Θεσσαλονίκη. Πάνω από 50 έφηβοι έχουν προσέλθει μέσα σε 18 μήνες στη Μ.Ε.Υ με αίτημα την αντιμετώπιση της υπερβολικής χρήσης του Ίντερνετ. Η λειτουργία του Ειδικού Κέντρου στη Θεσσαλονίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2008 και ήδη έχει δεχθεί 25 εφήβους για εξέταση.
Όσον αφορά τα συμπτώματα, η απομόνωση και η κατάθλιψη είναι συνήθως τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζει το παιδί ή ο έφηβος που έχει εθιστεί στο διαδίκτυο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr