Απλοποιούνται οι διαδικασίες για τη χορήγηση αδειών διαμονής σε μετανάστες

Μειώνονται κατά 20 τα απαραίτητα δικαιολογητικά, ενώ λύνεται και το θέμα με τα παιδιά νομίμων μεταναστών που ζουν χρόνια στην Ελλάδα

Τον νέο μεταναστευτικό κώδικα παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εσωτερικών κ. Γιάννης Μιχελάκης και ο αναπληρωτής υπουργός κ. Λεωνίδας Γρηγοράκος 
Σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε ο νέος κώδικας συγκεντρώνει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει σε σχετικά νομοθετήματα τα οποία είναι είκοσι στον αριθμό. Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα αποκτά για πρώτη φορά Κώδικα για την Μετανάστευση και αφορά τους μετανάστες που μονίμως διαμένουν στην Ελλάδα.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου Κώδικα είναι: 

- από τους 50 τύπους αδειών εργασίας μειώνονται στους 19, σε μια προσπάθεια να μειωθεί η γραφειοκρατία
- θεσμοθετείται η επι μακρόν άδεια διαμονής, και βάση αυτής οι μετανάστες που θα την έχουν θα μπορούν να φεύγουν από την Ελλάδα προς αναζήτηση εργασίας σε χώρα της ΕΕ, ενώ τώρα εγκλωβίζονται εντός των ελληνικών συνόρων 
- δίνεται άδεια παραμονής στα παιδιά των νομίμων μεταναστών

Σε σχέση με τα ένσημα που θα απαιτούνται για την απόκτηση της άδειας, αυτά δεν θα ξεπερνούν τα 120 το χρόνο. Επίσης στο πνεύμα του Κώδικα είναι η διευκόλυνση έκδοσης αδειών παιδιών δεύτερης γενιάς. 

Πάντως όπως παραδέχτηκε και ο κ. Μιχελάκης η βασική καινοτομία του νόμου είναι η «άδεια επί μακρόν διαμένοντος», η οποία δίνει το δικαίωμα σε μετανάστες για πρώτη φορά να φεύγουν από την Ελλάδα και να εργάζονται σε άλλες χώρες της ΕΕ. Η συγκεκριμένη άδεια δίνεται βάση ευρωπαϊκής οδηγίας και ακολουθεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία. 

Επίσης αλλάζει η διαδικασία μετακλήσεων νέων αλλοδαπών, σύμφωνα με τις ανάγκες της ελληνικής αγοράς εργασίας. Επιπλέον εισάγονται ειδικές ταχείες διαδικασίες εισόδου και διαμονής αλλοδαπών για την προώθηση επενδυτικών και αναπτυξιακών δραστηριοτήτων. Ένα άλλο σημείο του Κώδικα προβλέπει την οικονομική κρίση και έτσι οι άνεργοι αλλοδαποί που διαμένουν νόμιμα και μακροχρόνια στην Ελλάδα δεν γίνονται υποχρεωτικά παράνομοι. 

Σε σχέση με την οικογενειακή επανένωση σύμφωνα με τον Κώδικα θα ζητείται τεστ DNA για να αποδεικνύεται η συγγενική σχέση του φερόμενου ως πατέρα με τον δηλωθέντα ως γιο του. Όπως υπογραμμίζουν στελέχη του υπουργείου το συγκεκριμένο πρόβλημα έχει ξεκινήσει από πολίτες χωρών, όπου επιτρέπεται η πολυγαμία. Με βάση την ευρωπαική νομοθεσία, ο άνδρας έχει το δικαίωμα να φέρει μόνο μία από τις συζήγους τους, αλλά όλα τα ανήλικα παιδιά του. Σε πολλές περιπτώσεις οι ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονταν μπροστά στο φαινόμενο να παρουσιάζονται πληθώρα ανήλικων παιδιών ως τέκνα του νομίμως διαμένοντος. 

Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν δοθεί 540.000 άδειες διαμονής και έχουν μειωθεί κατά 40.000 σε σχέση με πέρυσι. Επιπλέον έχουν δοθεί 7.600 άδειες για εξαιρετικούς, ανθρωπιστικούς λόγους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr