Άδωνις: Ηθική η αύξηση του φόρου στα τσιγάρα

Aυτός που καπνίζει και προκαλεί με την επιλογή του προβλήματα υγείας στον οργανισμό του πρέπει να πληρώσει και την επιβάρυνση στο σύστημα υγείας

Θυμωμένοι εμφανίζονται οι Έλληνες καπνιστές για τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου με το 70% όσων συμμετείχαν σε έρευνα του ιδρύματος Ιατροβιολογικών ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών και της Εθνικής Επιτροπής για το κάπνισμα να δηλώνουν εξοργισμένοι με τον τρόπο που έχει εξελιχθεί η αντικαπνιστική εκστρατεία στη χώρα μας. Την ίδια ώρα πολύ υψηλό είναι το ποσοστό εκείνων που κατηγορούν το κράτος (70,7%) ότι δεν έχει πράξει τα δέοντα για την προστασία τους όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα.

Σύμφωνα με την έρευνα:

- Οκτώ στους δέκα θεωρούν ότι πρέπει να αποτελέσει εθνικό στόχο η μείωση του καπνίσματος στην Ελλάδα με τα 2/3 αυτών μάλιστα να αποτελούν καπνιστές.

- Επτά στους δέκα συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των τσιγάρων κατά 2 ευρώ στο πακέτο αν τα χρήματα αυτά δοθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και την πρόληψη του καπνίσματος στους νέους.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΠΟΙΚ, η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων έχει υποδιπλασιαστεί την τελευταία πενταετία καθώς από 34.666 εκατ. τσιγάρα το 2007 φτάσαμε το 2012 σε 19.370 εκατ. τσιγάρα ενώ για το 2013 η εκτίμηση είναι ότι θα κυμανθεί στα 18.000 εκατ. Ειδικοί, πάντως, εκτιμούν ότι η μείωση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στην αύξηση της κατανάλωσης λαθραίων τσιγάρων. Την εικόνα αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει και το στοιχείο που περιλαμβάνεται στην έρευνα ότι το 7,3% των καπνιστών δηλώνει ότι προμηθεύεται αφορολόγητα τσιγάρα.

Σημειώνεται, επίσης, ότι το 10,8% των καπνιστών χρησιμοποιεί καπνό και όχι πακέτο και αυτό το εύρημα βεβαίως απομειώνει το στοιχείο του υποδιπλασιασμού της κατανάλωσης τσιγάρων την τελευταία πενταετία.

«Η εικόνα που ισχύει σήμερα προφανώς δεν μας ικανοποιεί ως υπουργείο Υγείας» δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης προσθέτοντας ότι ο αντικαπνιστικός νόμος  - η εφαρμογή του οποίου αποτελεί «μεγάλο θέμα» κατά τον κ. Γεωργιάδη - θα είναι το επόμενο θέμα που θα ασχοληθεί το υπουργείο Υγείας μετά την ολοκλήρωση του θέματος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Ο υπουργός διέψευσε, πάντως, ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση εξετάζουν σε αυτή τη χρονική φάση την επιβολή φόρου στα τσιγάρα. Ωστόσο ο ίδιος τάχθηκε υπέρ ενός τέτοιου φόρου, επισημαίνοντας μάλιστα ότι είναι ένας νόμος απόλυτα σωστός σε ηθική βάση, διότι αυτός που καπνίζει και προκαλεί με την επιλογή του προβλήματα υγείας στον οργανισμό του πρέπει να πληρώσει και την προκαλούμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Σημείωσε, δε, ότι αυτός ο φόρος ισχύει σε πολλές δυτικές χώρες αν και, όπως σημείωσε, το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να ενεργοποιηθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός ώστε να εφαρμοστεί ο ισχύων νόμος.

«Αν μπορούσα να εκδώσω αύριο το πρωί μια υπουργική απόφαση για την ισχύ του αντικαπνιστικού νόμου θα το έκανα. Και μάλιστα επί το αυστηρότερο. Αλλά δυστυχώς δεν είναι μόνο δική μου αρμοδιότητα, εμπλέκονται πολλοί φορείς και γι' αυτό μετατίθεται χρονικά δύο-τρεις μήνες το θέμα του» συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης παραθέτοντας στοιχεία βάσει των οποίων ο νόμος καταστρατηγείται απόλυτα στα μέρη που απαγορεύεται το κάπνισμα όπως τα κέντρα διασκέδασης (92,8%), τα εστιατόρια (87,1%) και τα τουριστικά καταστήματα (73,7%).

Τέλος ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι θα εξεταστεί και το θέμα του ηλεκτρονικού τσιγάρου ώστε αυτό να ενταχθεί στα καπνικά προϊόντα όπως άλλωστε εισηγείται και το ευρωκοινοβούλιο.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr