Τσόρβας για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα: Νόμιζα ότι μας καλούσαν να κουβαλήσουμε ψάρια

Τσόρβας για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα: Νόμιζα ότι μας καλούσαν να κουβαλήσουμε ψάρια

«Δεν έχω καμία ανάμειξη στην ανθρωποκτονία» - «Πέταξα το τηλέφωνο γιατί τρόμαξα», είπε στους ανακριτές - Σημαντικά στοιχεία στην ανάκριση για τον οπλισμό της Χ.Α από μάρτυρα πρώην μέλος

Τσόρβας για το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα: Νόμιζα ότι μας καλούσαν να κουβαλήσουμε ψάρια
«Δεν είμαι εγώ το τρίτο πρόσωπο στο σκηνικό της δολοφονίας του Π. Φύσσα». Αυτό είναι και τα «δια ταύτα» της απολογίας του 36χρονου Αθανάσιου Τσόρβα στους ανακριτές Σπύρο Γεωγρουλέα και Χ. Παπακώστα, οι οποίοι ωστόσο δεν πείστηκαν από τους ισχυρισμούς του και έκριναν ότι πρέπει να οδηγηθεί στη φυλακή. Την ίδια ώρα, σημαντικά στοιχεία για το θέμα του οπλισμού της Χ.Α έδωσε στους ανακριτές που ερευνούν την υπόθεση μάρτυρας που κατέθεσε ενώπιον τους την περασμένη Παρασκευή. Πρόκειται για γραμματέας της Τοπικής Οργάνωσης του κόμματος στα νότια προάστια.

«Έχουν υποπέσει στην αντίληψή μου ονόματα δυο μεγάλων Ελλήνων εφοπλιστών. Επί του παρόντος δεν επιθυμώ να τα αναφέρω γιατί δεν έχω διασταυρώσει την πληροφορία αυτή», λέει ο συγκεκριμένος μάρτυρας απαντώντας σε ερώτηση του ανακριτή για το εάν έχει ακούσει οτιδήποτε για χρηματοδότηση της Χ.Α από ιδιώτες.

Κλείσιμο
Ο Α. Τσόρβας κατέθεσε στους ανακριτές απολογητικό υπόμνημα στο οποίο περιγράφει ως εξής τα γεγονότα πριν και μετά τη δολοφονία του νεαρού μουσικού, ο οποίος έπεσε νεκρός από τις μαχαιριές του Γ. Ρουπακιά τα ξημερώματα της 18ης Σεπτεμβρίου. Αναφέρει χαρακτηριστικά:

«...Στη διασταύρωση «Δηλαβέρι» έλαβα μήνυμα με αποστολέα ΧΑ και με περιεχόμενο «όσοι είστε κοντά στα γραφεία και θέλετε να βοηθήσετε ελάτε». Ο κατηγορούμενος στη συνέχεια του υπομνήματος του αναφέρει: «Σκέφτηκα ότι μας καλούσαν για να πάμε να κουβαλήσουμε ψάρια γιατί μας είχαν πει για επικείμενη διανομή. Κάλεσα το Νίκο (σ.σ. Εννοεί τον εξάδελφό του Ν. Τσόρβα) και του είπα ότι έχω λάβει το μήνυμα αυτό, μου είπε ότι είχε λάβει το ίδιο, τον ρώτησα αν θα πάμε να δούμε τι γίνεται και αν ήξερε κάτι, με ρώτησε αν είμαι κοντά και του απάντησα θετικά.....Τον παρέλαβα και κατευθυνθήκαμε προς τα γραφεία της Νίκαιας. Φτάνοντας στα γραφεία δεν είδαμε κανένα, ο Νίκος χτύπησε το κουδούνι και αφού δεν μας άνοιξε κανείς, αποφασίσαμε να φύγουμε. Στο δρόμο αρκετά μέτρα μπροστά μας είδαμε τέσσερις μηχανές και δυο αυτοκίνητα. Αναγνώρισα το αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά και καταλάβαμε ότι είχαν μόλις φύγει από τα γραφεία. Κατευθύνονταν προς την ιχθυόσκαλα Κερτασινίου και αυτό επιβεβαίωσε τη σκέψη μας ότι επρόκειτο για κουβάλημα ψαριών. Έτσι με απόσταση ενός φαναριού να μας χωρίζει από τους υπολοίπους τους ακολουθήσαμε με το αυτοκίνητό μου. Κάποια στιγμή έστριψαν προς τη Τσαλδάρη κάτι που με παραξένεψε αλλά τους ακολούθησα παρ' όλα αυτά. Όλη η Τσαλδάρη ήταν άδεια, αλλά προχωρώντας σε κάποιο σημείο είδα πάρα πολύ κόσμο που έβγαινε από καφετέρια (περί τα 100 άτομα προφανώς είχε λήξει ο ποδοσφαιρικός αγώνας), τα υπόλοιπα δυο αυτοκίνητα και οι τέσσερις μηχανές είχαν χαθεί από από το οπτικό μας πεδίο και αποφασίσαμε να παρκάρουμε και να κατέβουμε να δούμε τι γίνεται. Στάθμευσα το αυτοκίνητό μου στην Ξάνθου και είδα πολύ κόσμο να βγαίνει από καφετέριες και να κατευθύνεται προς Τσαλδάρη. Με το που προσεγγίσαμε τον πολύ κόσμο και πριν να καταλάβω τι συμβαίνει, άκουσα τη φράση «σπάστε αστυνομία» και όλοι άρχισαν να τρέχουν και έφυγα και εγώ μαζί με τον Νίκο. Αφού τον άφησα σπίτι του, πήρα τηλέφωνο τον Γ. Ρουπακιά, του οποίου είχα αναγνωρίσει το αυτοκίνητο, να τον ρωτήσω τι είχε συμβεί και μου είπε: «Δεν έγινε τίποτα. Πως κάνετε έτσι ρε μαλάκες όλοι; Για εξακρίβωση είμαι». Πήρα κατευθείαν το Ν. Τσόρβα να τον ενημερώσω. Μετά από λίγη ώρα με πήρε ο Γ. Ρουπακιάς και μου είπε: «Με έχουν για εξακρίβωση, πάρε τον Γιώργο τον Πατέλη, να του το πεις». Κάλεσα Πατέλη και ο διάλογος ήταν ο εξής: «Ποιός είναι;». «Ο Θανάσης Τσόρβας, με πήρε ο Ρουπακιάς και μου είπε να σου πω ότι τον έχουν για εξακρίβωση. Αυτός μου απάντησε: «Κλείσε και μην ξαναπάρεις». Εν τω μεταξύ, πριν και μετά από αυτούς τους διαλόγους είχα μιλήσει με άτομα από τα γραφεία της ΧΑ για το περιστατικό και κάναμε υποθέσεις για το τι είχε συμβεί...».

Ο κατηγορούμενος υποστηρίζει στην απολογία του ότι το μόνο που έκανε ήταν προσέχει, όπως λέει, την πόρτα της οργάνωσης και θα ειδοποιούσε εάν γίνονταν κάποιο επεισόδιο με αναρχικούς. «Τίποτα παραπάνω και τίποτα παρακάτω» λέει χαρακτηριστικά.

Ανακριτής: Τη νύχτα της 17ης/9 προς τη 18η/9 δεχτήκατε ένα μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο με αποστολέα προφανώς τον Πατέλη από τα γραφεία της Νίκαιας. Δεδομένου ότι όπως κατέθετε ενώπιον μας δεν ήταν υποχρεωτική η ανταπόκριση στα μηνύματα αυτά εξηγείστε για ποιο λόγο επιλέξατε να μεταβείτε στον τόπο του περιστατικού;

Απάντηση: Πράγματι η ανταπόκριση στα μηνύματα της οργάνωσης δεν είναι υποχρεωτική τουλάχιστον για μένα που είμαι απλώς υποστηρικτής και οικειοθελώς συνεισφέρω στην ασφάλεια του κτιρίου. Δεν ήμουν παρών στο επεισόδιο ούτε στη στιγμή του φόνου. Όλα έγιναν όπως τα αναφέρω στο υπόμνημά μου. Δεν έχω καμία ανάμειξη με την ανθρωποκτονία ούτε είδα το παραμικρό. Ακολουθούσα το αυτοκίνητο του Ρουπακιά το οποίο κάποια στιγμή έχασα διότι μπήκε ανάποδα στην Τσαλδάρη.

Ερώτηση: Απολογούμενος ενώπιον μας δηλώνετε ότι όταν μάθατε ότι υπάρχει ένταλμα συλλήψεως εις βάρος σας σπεύσατε να σπάσετε και να πετάξετε το κινητό σας τηλέφωνο. Για ποιο λόγο πράξατε κάτι τέτοιο;

Απάντηση: Τρόμαξα και δεν ήθελα να έχω καμία σχέση με τη ΧΑ. Ήταν μια κίνηση αυθόρμητη και οργής.

Ανακριτής: Στις περιεχόμενες στη δικογραφία απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες υπάρχει συζήτηση της αδελφής του Γ. Ρουπαικιά, Χρυσούλας, με άγνωστα πρόσωπα στα οποία αναφέρεται ότι μέσα στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά ήσασταν εσείς και ο εξάδελφος σας Νίκος. Τι έχετε να πείτε επί αυτού; Έχετε κάποια συγγένεια με τον Γ,. Ρουπακιά;

Απάντηση: Δεν είναι ακριβές και δεν ξέρω για ποιο λόγο αναφέρεται αυτό στις τηλεφωνικές συνομιλίες. Τα πράγματα έγιναν όπως τα αναφέρω στο υπόμνημά μου και ουδέποτε εισήλθα στο αυτοκίνητο του Γ. Ρουπακιά. Οδηγούσα εγώ το αμάξι του κουνιάδου και με αυτό μετέβην στο σημείο και με αυτό έφυγα. Με το Ρουπακιά έχω εξ αγχιστείας συγγένεια γιατί ο ξάδελφος του Ανδρέας Ρουπακιάς (ουδεμία σχέση έχει με τη ΧΑ) έχει παντρευτεί την αδελφή μου.

Νέες μαρτυρικές καταθέσεις

Την ίδια ώρα, μάρτυρας που κλήθηκε και κατέθεσε ενώπιον των ανακριτών την περασμένη Παρασκευή (υπήρξε γραμματέας της Τ.Ο της Χ.Α των νοτίων προαστίων) υποστήριξε ότι ο «προσανατολισμός της Χ.Α είναι καθαρά εθνικοσοσιαλιστικός, δηλαδή ναζιστικός». Σύμφωνα με τον ίδιο στο πλαίσιο της γενικότερης ιδεολογικής κατάρτισης στους κόλπους της οργάνωσης «καλλιεργείται ο αντισημιτισμός και η αντίληψη ότι οι Εβραίοι είναι υπεύθυνοι για όλα τα δεινά και προωθείται η ιδέα της δυναμικής δράσης και αντίδρασης».

Ο ίδιος μάρτυρας υποστήριξε ακόμη στους ανακριτές:

«Ο Αρχηγός του κόμματος Ν. Μιχαλολιάκος είναι ο απόλυτος κυρίαρχος αυτού. Τίποτα δε γίνεται αν δε το γνωρίζει ή δε το εγκρίνει ή χωρίς να έχει υποπέσει στο γενικό πλαίσιο εντός του οποίου οφείλουν όλη να κινούνται».

«Ο βουλευτής Γ. Λαγός είναι σκληρός και φανατικός. Γνωρίζω ότι ο λόγος που χρησιμοποιούσε στους υποστηρικτές της οργάνωσης στη Νίκαια κλπ είναι ιδιαίτερα σκληρός και υποδαύλιζε βίαιες ενέργειες».

«Ότι έχω ακούσει για εκπαιδεύσεις σε στάνες για σκοποβολή σε νταμάρια τα θεωρώ ανάξια σχολιασμού. ....Τάγματα εφόδου με την κλασσική ιστορική έννοια δεν υπάρχουν, υπάρχει η λεγόμενη «φρουρά» ή «ασφάλεια».

«Υπάρχει θέμα διακίνησης όπλων από ορισμένους βουλευτές η μέλη της ΧΑ. Τα όπλα αυτά θα χρησιμοποιούνταν εν καιρώ όπως αντιλαμβάνομαι. Κυρίως ήταν πιστόλα ακούγονταν όμως και τουφέκια τύπου Μ16. Συνήθως τρόπος κάλυψης της μεταφοράς ή αποθήκευσης του οπλισμού αυτού ήταν φορτηγάκια η ΙΧ με πλαστά στοιχεία κυκλοφορίας που μετέφεραν δήθεν ρουχισμό. ...Ένα τέτοιο όχημα εμφανίσθηκε και στη δική μας οργάνωση και γνωρίζω ότι το διαχειρίζονταν ο Η. Παναγιώταρος».

Να σημειωθεί ότι αύριο απολογείται στους ανακριτές για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης ο Γ. Ρουπακιάς.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης