Φυγή με ασφαλιστικό και Ζίμενς
Μετά από δύο μήνες τέλματος και πολιτικής φθοράς από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων βάζοντας στην πολιτική ατζέντα τρία σημαντικά θέματα, το ασφαλιστικό, το σκοπιανό και την υπόθεση της Ζίμενς.
Στο ασφαλιστικό η αρμόδια υπουργός κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα –πιθανώς την Πέμπτη- τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεών της και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή
Μετά από δύο μήνες τέλματος και πολιτικής φθοράς από το σκάνδαλο Ζαχόπουλου η κυβέρνηση προσπαθεί να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων βάζοντας στην πολιτική ατζέντα τρία σημαντικά θέματα, το ασφαλιστικό, το σκοπιανό και την υπόθεση της Ζίμενς.
Στο ασφαλιστικό η αρμόδια υπουργός κ. Φάνη Πάλη Πετραλιά θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα –πιθανώς την Πέμπτη- τους βασικούς άξονες των ρυθμίσεών της και την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή για το θέμα αυτό που έχει ζητήσει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Παράλληλα ο άξονας Μαξίμου Ρηγίλλης έχει ήδη διαρρεύσει ότι στο ασφαλιστικό δεν υπάρχει περιθώριο διαφοροποιήσεων από τους βουλευτές και θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας. Καθώς οι μισοί βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος διαφωνούν με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις το κυβερνητικό επιτελείο τους βοηθά να βγουν από την δύσκολη θέση. Ακόμη και εκείνοι που έχουν εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις τους –και δεν είναι λίγοι- θα μπορούν να λένε ότι ψηφίζουν απλώς και μόνο γιατί τίθεται θέμα κομματικής πειθαρχίας. Φυσικά κανείς από τους κυβερνητικούς βουλευτές δεν επιθυμεί να χρεωθεί την πτώση της κυβέρνησης. Το ασφαλιστικό θα έλθει στην βουλή για ψήφιση στο τέλος Φεβρουαρίου. Πάντως με αυτό τον τρόπο ο κ. Καραμανλής δεν αποκαθιστά την ψυχική επαφή με τους βουλευτές του που έχει διαταραχθεί ανεπανόρθωτα μετά τα αλλεπάλληλα λάθη στην υπόθεση Ζαχόπουλου.
Στο πλαίσιο αυτό έχει ενδιαφέρον η επικείμενη επιστροφή του κ. Κουκοδήμου στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ που μετά την ανεξαρτητοποίησή του έχει μείνει με 151 βουλευτές. Αφού η εισαγγελέας έβαλε στο αρχείο την υπόθεση που τον αφορούσε ο βουλευτής θα προβάλλει ότι δεν υπάρχουν πλέον οι λόγοι που τον ώθησαν στην ανεξαρτητοποίση «προκειμένου να διευκολύνει την έρευνα της δικαιοσύνης και να μην χρεώνεται το κόμμα του τις συνέπειες από τον θόρυβο».
Οι εξελίξεις στο Σκοπιανό με το ταξείδι της υπουργού Εξωτερικών κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη στις ΗΠΑ μπαίνουν ξανά στην πολιτική ατζέντα με την κυβέρνηση να βρίσκεται και πάλι στριμωγμένη. Καθώς οι υπερατλαντικοί φίλοι δεν έκαναν την χάρη στην κ. Μπακογιάννη να πιέσουν την ηγεσία των Σκοπίων για συμβιβαστική ονομασία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να βάλλει βέτο στην είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ κατά την διάρκεια της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας τον Απρίλιο. Το περισσότερο που μπορεί να αποσπάσει η κ. Μαπκογιάννη από το ταξείδι της στις ΗΠΑ είναι να αναβάλλει η Συμμαχία την πρόσκληση στα Σκόπια για το 2009. Όπως λένε όμως οι διπλωμάτες ο χρόνος που θα αγοράσει η κ. Μπακογιάννη θα κοστίσει ακριβά. Προς το παρόν η κυβέρνηση θα «πουλήσει» στο εσωτερικό της χώρας πατριωτισμό με το βέτο και θα αναμένει χωρίς δεύτερη γραμμή άμυνας και σχέδιο της συνέπειες.
Η απάντηση του κ. Καραμανλή πάντως στο ΠΑΣΟΚ το οποίο θεωρεί υπεύθυνο ότι υποθάλπτει την σκανδαλολογία αποσυντονίζοντας την πολιτική ζωή θα είναι με την υπόθεση της Ζίμενς. Την Παρασκευή ο κ. Καραμανλής προειδοποίησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι η έρευνα της Δικαιοσύνης θα συνεχισθεί μέχρι τέλους. «Κρατήστε το αυτό» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος προς τον κ. Γιώργο Παπανδρέου και τους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κομματικοί κύκλοι της ΝΔ διαρρέουν ότι η υπόθεση θα προχωρήσει μέχρι να βγουν στην δημοσιότητα τα ονόματα των πρώην υπουργών του ΠΑΣΟΚ που εμπλέκονται στις μίζες της γερμανικής εταιρίας. Κατόπιν η υπόθεση θα παραπεμφθεί στην Βουλή και θα συσταθεί εξεταστική επιτροπή.
Πάντως και οι πιο αισιόδοξοι δεν πιστεύουν ότι με αυτές τις κινήσεις ο πρωθυπουργός θα βγει από τον φαύλο κύκλο των σκανδάλων και κυρίως ότι θα μπορεί να κυβερνήσει. Αντίθετα εκτιμούν ότι οι συνέπειες από τα λάθη της υπόθεσης Ζαχόπουλου θα είναι μακροπρόθεσμες καθώς ο κ. Καραμανλής δεν έχει πλέον το απαραίτητο κύρος για να προχωρήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr