Πανεπιστήμιο, Πολυτεχνείο: 2117 προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ


Κατηγορηματικά διαψεύδει τις φήμες πως οι αποφάσεις του ευνοούν το Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου δίδασκε, ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, που εμφανίζεται αποφασισμένος να δώσει ένα τέλος στην νοσηρή πτυχή της ανώτατης ανώτατης εκπαίδευσης που σχετίζεται με τα φαινόμενα οικογενειοκρατίας που μαστίζουν τα ελληνικά ΑΕΙ.

Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ ο κ. Αρβανιτόπουλος αναφέρθηκε εκ νέου στα φαινόμενα διορισμών συγγενικών προσώπων καθηγητών και μελών της επιστημονικής κοινότητας ως διοικητικών υπαλλήλων στα περισσότερα Πανεπιστήμια, δίνοντας μάλιστα και παραδείγματα από τις λίστες των υπαλλήλων του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, εκεί όπου από τους 1.000 και πλέον υπαλλήλους μόλις 12 (!) φαίνεται να έχουν προσαληφθεί μέσω των διαδικασιών του ΑΣΕΠ, ενώ πάνω από 300 είναι οι περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων και πανεπιστημιακών δασκάλων!

Ο υπουργός τόνισε πως η διαθεσιμότητα είναι σαφώς μια επώδυνη διαδικασία, δεν μπορούν όμως από αυτή να εξαιρεθούν οι υπάλληλοι των ΑΕΙ, όταν, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, “όλοι οι Έλληνες έχουν ματώσει”. Σε κάθε περίπτωση ξεκαθάρισε πως από τους συνολικά 1100 διοικητικούς υπαλλήλους που θα μπουν στο καθεστώς διαθεσιμότητας οι 650 τελικώς θα καλύψουν κενά σε άλλα τμήματα.

Αρνήθηκε κάθε υπόνοια ευνοϊκής μεταχείρισης συγκεκριμένων ιδρυμάτων, όπως το Πάντειο και το Πανεπιστήμιο Πειραιά, λέγοντας πως με δική του εισήγηση οι πρώτες οριζόντιες ερικοπές έγιναν ακριβώς στο Πάντειο και στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, συμπληρώνοντας πως ουδέποτε τέθηκαν κομματικά κριτήρια. Σημείωσε πως για να βγουν τελικώς οι συντελεστές βάσει των οποίων προκύπτει ο αριθμός των υπεράριθμων υπαλλήλων ανά σχολή, χρησιμοποιήθηκε ως βάση μια μελέτη με διεθνή στάνταρ και βασικό κριτήριο την αναλογία διοικητικών προς το συνολικό αριθμό φοιτητών ανά τμήμα, καθηγητών, ακόμα και εργαστηρίων.

Ερωτηθείς τέλος κατά πόσον υπάρχει χώρος για μια κίνηση καλής θέλησης και ενδεχομένως έναν συμβιβασμό, ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε πως ο πολιτικός χρόνος είναι κατεπείγων, πως η διαθεσιμότητα είναι αναγκαία και πως ο ίδιος περιμένει από τους πρυτάνεις να είναι ηγέτες, να παίρνουν δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις...


Η μεγάλη "οικογένεια" του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ


Σε κάθε περίπτωση πάντως τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας είναι αποκαλυπτικά: και αναδεικνύουν τη διαπλοκή και την έλλειψη διαφάνειας που επικρατούσε στους κόλπους των Πανεπιστημίων. Στοιχεία που αποτελούν μάστιγα και δεν αφήνουν την ανώτατη εκπαίδευση να εκπληρώσει τους στόχους της που είναι η εμπέδωση της καδημαικής ελευθερίας, η ερευνα και οι σπουδές των φοιτητών που περιμένουν να πάρουν το πτυχίο τους για ένα καλύτερο αύριο.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανάλυση τωνστοιχείων στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών εργάζονται σήμερα 1.337 και στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο 883 Διοικητικοί Υπάλληλοι. Μετά την ολοκλήρωση της διαθεσιμότητας το ΕΚΠΑ θα έχει 937 και το ΕΜΠ 547 υπαλλήλους, έναντι 1.050 διοικητικών υπαλλήλων που έχει η Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας, υπεύθυνη για τη διοίκηση 200.000 εργαζομένων.

Μετά το 1995, χρονιά που συστάθηκε ο ΑΣΕΠ προσελήφθησαν 1309 υπάλληλοι στο ΕΚΠΑ και 840 υπάλληλοι στο ΕΜΠ.
Από αυτούς ΑΣΕΠ προσελήφθησαν μόνο:
- 12 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ μέσω διαδικασίας προκήρυξης θέσεων με σειρά προτεραιότητας (3 υπάλληλοι το 2002 και 9 υπάλληλοι το 2008)
- 19 υπάλληλοι του ΕΜΠ μέσω διαδικασίας προκήρυξης θέσεων με σειρά προτεραιότητας (3 υπάλληλοι το 2002 και 16 υπάλληλοι το 2008)
- 1 υπάλληλος στο ΕΜΠ μέσω γραπτού διαγωνισμού (1995)

Συμπερασματικά, όλες οι λοιπές προσλήψεις (1.297 προσλήψεις στο ΕΚΠΑ και 820 στο ΕΜΠ) έγιναν με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.

Ειδικότερα κατά την τελευταία 10ετία στο ΕΚΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία, έγιναν 572 προσλήψεις που αντιστοιχούν στο 43% των υπαλλήλων, ενώ στο ΕΜΠ πραγματοποιήθηκαν 405 προσλήψεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 46% του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων του Ιδρύματος. Την ίδια περίοδο, υπήρξε μείωση των εισακτέων στα δύο ιδρύματα που κυμαίνεται μεσοσταθμικά στο 25%.

Σήμερα, από τους 1337 υπαλλήλους του ΕΚΠΑ και τους 883 του ΕΜΠ αποσπασμένοι σε άλλους φορείς, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία είναι:
- 43 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ
- 27 υπάλληλοι του ΕΜΠ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι κατά την ημερομηνία πρόσληψής τους 92 υπάλληλοι του ΕΚΠΑ και 69 υπάλληλοι του ΕΜΠ ήταν ηλικίας μεταξύ 18 – 25 ετών.

Στο ΕΚΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, εμφανίζονται 313 περιπτώσεις συνεπώνυμων υπαλλήλων, ενώ στο ΕΜΠ 148 υπάλληλοι.

Τέλος, εμφανίζονται 217 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ στο ΕΚΠΑ και 66 περιπτώσεις συνεπωνυμίας διοικητικών υπαλλήλων με μέλη ΔΕΠ στο ΕΜΠ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr