Αρβανιτόπουλος – Πελεγρίνης: «Βούλησή μας να ανοίξει το Πανεπιστήμιο»

Να διορθωθούν τα “λάθη” στις λίστες για τη διαθεσιμότητα ζήτησε ο Πρύτανης του ΕΚΠ - 'Εκτακτη συνάντηση Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου

Μαραθώνιες ήταν οι διαβουλεύσεις του υπουργού Παιδείας με τους Πρυτάνεις των πανεπιστημίων που παραμένουν εδώ και εβδομάδες κλειστά. Ο κ. Αρβανιτόπουλος εκτάκτως το βράδυ του Σαββάτου κάλεσε στο γραφείο του τον πρύτανη του Μετσόβειου Πολυτεχνείου Σίμο Σιμόπουλο .

Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί, έστω σε “δύο πράξεις”, η συνάντηση του υπουργού Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλου με τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που στην ουσία είναι το μόνο Πανεπιστήμιο που παραμένει κλειστό για τρεις περίπου μήνες, λόγω της απεργίας των διοικητικών υπαλλήλων.

Υπουργός και πρύτανης εξέφρασαν τη βούλησή τους για ανοιχτό Πανεπιστήμιο. Ο κ. Πελεγρίνης πάντως έθεσε κάποια αιτήματα τονίζοντας :«Το πανεπιστήμιο Αθηνών διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του» ενώ είπε ότι θα μεταφέρει στη Σύγκλητο τα όσα συζήτησε με τον υπουργό.

“Το μείζον πρόβλημα είναι να λειτουργήσει. Κλήθηκα από τον υπουργό Παιδείας και συζητήσαμε τα προβλήματα που προέκυψαν. Πρέπει να διορθωθούν τα λάθη στις λίστες για την διαθεσιμότητα”, πρόσθεσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών και συμπλήρωσε: “Αναμένω απαντήσεις. Θα θέσω όσα συζητήσαμε στα αρμόδια όργανα του πανεπιστημίου. Βούληση του υπουργού και δική μου είναι να ανοίξει το πανεπιστήμιο”, ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις σχέσεις του με τον υπουργό απάντησε: “Ποτέ δεν ήταν κακό το κλίμα ανάμεσα σ' εμένα και τον υπουργό Παιδείας”.

Ο κ. Πελεγρίνης είχε συναντήσει και το πρωί τον κ. Αρβανιτόπουλο ενώ αργά το μεσημέρι στο γραφείο του υπουργού εισήλθε ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Τρ. Αλμπάνης, ο οποίος εξήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις. Όπως επισημαίνεται πάντως σε ανακοίνωση της Συγκλήτου: “το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, από την αρχή του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους, αντιμετωπίζει τις αρνητικές συνέπειες της πολιτικής των υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που επιβάλλουν την πλήρη αποδιοργάνωση της διοικητικής λειτουργίας του”.



Για το λόγο αυτό η Σύγκλητος αποφάσισε τη συμβολική αναστολή της διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων, την ερχόμενη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου.

Η Σύγκλητος υποστηρίζει ότι η οριστική διαθεσιμότητα των 48 διοικητικών υπαλλήλων, σε συνδυασμό με την προηγούμενη προ ενός έτους διαθεσιμότητα άλλων 19 υπαλλήλων, πλήττει τις πιο καίριες και απαραίτητες δομές του Πανεπιστημίου, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας του.

Την ίδια ώρα τροποποιήθηκε το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους υπόλοιπους πρυτάνεις με αποτέλεσμα αύριο ο κ. Αρβανιτόπουλος να συναντηθεί με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Μεσσήνη και τη Δευτέρα με τον πρύτανη του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλο.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι εξάλλου, που είχαν προσκληθεί να καθίσουν στο “τραπέζι του διαλόγου” ανακοίνωσαν ότι δεν το επιθυμούν, ενώ μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας τους για 48ωρη απεργία Δευτέρα και Τρίτη οι Σύλλογοι του ΕΚΠΑ και του ΕΜΠ επικύρωσαν την απόφασή τους να συμμετέχουν σε αυτή. Τη Δευτέρα επίσης, αναμένεται να συνεδριάσει η Σύγκλητος του ΕΜΠ, Η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής , υπό τον Πρύτανη, από τα μέλη της Συγκλήτου Θ. Φορτσάκη Πρόεδρο της Νομικής Σχολής Αθηνών, Μ. Δημόπουλο Πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής και Ελ. Καραμαλέγκου Πρόεδρο του Τμήματος Φιλολογίας, προκειμένου να απευθυνθεί στον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, έτσι ώστε με παρέμβασή τους να οριστεί διαμεσολαβητής που θα συζητήσει με τα δύο μέρη προς άρση του απόλυτου αδιεξόδου και με σκοπό να λειτουργήσει το Ίδρυμα με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο προς το συμφέρον του Πανεπιστημίου και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα.

Τα μέλη της Συγκλήτου εκφράζουν για άλλη μία φορά τη σταθερή θέση τους να επαναλειτουργήσει πλήρως το Πανεπιστήμιο Αθηνών και δηλώνουν πως εμμένουν στην απόφασή τους να θέσουν στη διάθεση του Πρύτανη τις παραιτήσεις τους, παρά την άρνηση του Πρύτανη να τις αποδεχθεί.

Την Παρασκευή ο κ.Αρβανιτόπουλος συναντήθηκε με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Γιώργο Παναγιωτάκη και τον πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Κωνσταντίνο Γάτσιο, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σε θετικό κλίμα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr