Νέα 48ωρη απεργία στο Καποδιστριακό - Ανοίγει το Μετσόβιο

Εισαγγελέας καλεί Πελεγρίνη ως ύποπτο - Ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης Πελεγρίνη ζητά η Σύνοδος των πρυτάνεων - Δέχομαι αήθη επίθεση, προκαλεί ο πρύτανης - Σαμαράς και Αρβανιτόπουλος συζήτησαν σενάριο επιστράτευσης, το οποίο απερρίφθη - Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι διοικητικοί του ΕΚΠΑ την Παρασκευή και τη Δευτέρα

Νέα 48ωρη απεργία αποφάσισαν σήμερα οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Παρασκευή και την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Στη συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων «κατέβηκαν» δύο διαφορετικές προτάσεις. Η μία για αναστολή της απεργίας και η άλλη -από τον ΣΥΡΙΖΑ και άλλες αριστερές παρατάξεις- για συνέχιση των κινητοποιήσεων.

Όταν ο γενικός γραμματέας του ΔΣ, Δ. Σακκάτος, είπε ότι «από τη Δευτέρα επιστρέφουμε στη δουλειά», επικράτησε ένταση και πανικός και οι αριστερές παρατάξεις υποστήριξαν πως θα καταθέσουν πρόταση μομφής στο ΔΣ.

Τελικά, αν και υπάρχει απόφαση για 48ωρη απεργία, το ΔΣ του συλλόγου καλεί τους εργαζομένους να επιστρέψουν στη δουλειά.

Από τη γενική συνέλευση, μετά την ψηφοφορία, αποχώρησε η πλειοψηφούσα παράταξη, η οποία διαφώνησε με την πρόταση να διαπραγματευθεί απευθείας η απεργιακή επιτροπή με τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Να σημειωθεί πως ούτως ή άλλως αύριο τα πανεπιστήμια θα ήταν κλειστά, καθώς είναι η επέτειος του θανάτου του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Ανοίγει το ΕΜΠ

Στον αντίποδα, ανοίγει τη Δευτέρα το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη σήμερα, στη γενική συνέλευση των διοικητικών υπαλλήλων.

Οι διοικητικοί είχαν ήδη λάβει από τις προηγούμενες ημέρες την απόφαση να απεργήσουν αύριο, οπότε παραπέμφθηκε για τη Δευτέρα το άνοιγμα του Ιδρύματος.

Ως ύποπτος τη Δευτέρα στον εισαγγελέα ο Πελεγρίνης

Με την ιδιότητα του υπόπτου περνά τη Δευτέρα την πόρτα του εισαγγελέα ο πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, εξέλιξη που ενδεχέται να τον φέρει αντιμέτωπο με ποινικές ευθύνες.

Και αυτό διότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο εισαγγελέας που διενεργεί την έρευνα για τη μη λειτουργία των πανεπιστημίων, καλεί για τη Δευτέρα τον κ. Πελεγρίνη να δώσει εξηγήσεις, όχι με την ιδιότητα του απλού μάρτυρα, αλλά του ύποπτου τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Από τις εξηγήσεις που θα δώσει ο πρύτανης, σε συνδυασμό με τα άλλα στοιχεία της δικογραφίας, ο εισαγγελέας θα αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του ή όχι. 

Υπέρ Πελεγρίνη οι πρυτάνεις

Την ανάκληση της πειθαρχικής δίωξης Πελεγρίνη ζητά από τον υπουργό Παιδείας, Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων.

Συγκεκριμένα, η Σύνοδος των πρυτάνεων επισημαίνει ότι παραμένει πιστή στην αρχή ότι τα προβλήματα της Παιδείας αντιμετωπίζονται με διάλογο και απαιτούν συνθήκες συναίνεσης.

Για το λόγο αυτό, όπως επισημαίνει, ανέλαβε τις τελευταίες ημέρες μια ύστατη διαμεσολαβητική προσπάθεια για την ανάκληση της «πρωτοφανούς» απόφασης του υπουργού Παιδείας να παραπέμψει πειθαρχικά τον πρύτανη του ΕΚΠΑ.

Και τονίζει: «Τελικός σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής ήταν η διαμόρφωση κλίματος καταλλαγής και αμοιβαίας εμπιστοσύνης και η επαναφορά του ιστορικού ιδρύματος σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας. Δυστυχώς, ο υπουργός επέμεινε στον ξένο προς τα ακαδημαϊκά ήθη, όσο και επικίνδυνο για την ομαλότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δρόμο της όξυνσης της κατάστασης και της δημιουργίας κλίματος εκφοβισμού και διώξεων».

»Η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, η οποία απερρίφθη από τη Σύγκλητο του ιδρύματος, είναι άδικη και αβάσιμη. Επιπλέον, επιτείνει την κρίση, γιατί πυροδοτεί την ένταση και διαμορφώνει κλίμα σύγκρουσης και αντιπαράθεσης. Η πειθαρχική δίωξη του πρύτανη του ΕΚΠΑ επισφραγίζει την αποτυχία της κυβέρνησης να διαχειριστεί την κρίση που η ίδια έχει προκαλέσει με την εφαρμογή του καταστροφικού για τα πανεπιστήμια μετρου της διαθεσιμότητας».

Το προεδρείο της Συνόδου καταλήγει ότι εμμένει στην αναγκαιότητα άμεσης ανάκλησης της πειθαρχικής δίωξης από τον υπουργό και στη συνέχιση του διαλόγου με όλες τις πλευρές, προκειμένου να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο.

Πελεγρίνης: Δέχομαι αήθη επίθεση

Από την πλευρά του, σε ανακοίνωσή του, ο Θεοδόσης Πελεγρίνης υποστηρίζει ότι τόσο ο ίδιος όσο και το Πανεπιστήμιο Αθηνών δέχονται αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους, που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια.

Δηλώνει επίσης ότι θα υπερασπιστεί την τιμή και την υπόληψή του δημοσίως και στα αρμόδια όργανα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του κ. Πελεγρίνη: «Τo Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εγώ προσωπικά δεχόμεθα αήθη επίθεση από ορισμένους κύκλους που απεργάζονται σκοτεινά σχέδια. Δηλώνω ότι θα υπερασπιστώ το κύρος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών την τιμή και την υπόληψή μου εκεί που κάθε έλληνας πολίτης δικαιούται. Δεν προτίθεμαι τώρα να απαντήσω δημόσια και με συγκεκριμένα αποδεικτικά στοιχεία στους συκοφάντες μου. Θα το πράξω σύντομα στα αρμόδια όργανα και δημόσια. Επαφίεμαι στην Πανεπιστημιακή Κοινότητα για αποφασίσει για την τύχη του Πρύτανή της».

Συζητήθηκε, αλλά απερρίφθη, το σενάριο της επιστράτευσης

Με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά συναντήθηκε σήμερα ο υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στο χώρο της Παιδείας και ιδιαίτερα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ο πρωθυπουργός έδωσε το «πράσινο φως» στον κ. Αρβανιτόπουλο, καθώς και τη στήριξη του για όλες τις ενέργειες ενώ, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όλες οι ενέργειες έγιναν με τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού.

Ανάμεσα στα σενάρια που εξετάστηκαν ήταν και αυτό της επιστράτευσης των διοικητικών υπαλλήλων, σε περίπτωση που συνεχιστεί η απεργία τους, ως ύστατη λύση, προκειμένου να μην χαθεί το εξάμηνο.

Ωστόσο, απορρίφθηκε κατηγορηματικά, όπως τόνιζαν πηγές προσκείμενες στον υπουργό Παιδείας. Διαβάστε περισσότερα εδώ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr