Νομική διαμάχη για την μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά

Ενώ το ΣτΕ έκρινε νόμιμα τα σχέδια διατάγματος για την μεταφορά της έδρας τους από τον Πειραιά στο Δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη


Ξεκίνησε η δικαστική διαμάχη για τη μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο των παλαιών καπναποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, ενώ την ίδια στιγμή το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμα τα σχέδια διατάγματος για την μεταφορά της έδρας των δικαστηρίων από τον Πειραιά στο Δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Ειδικότερα, όλα τα δικαστήρια του Πειραιά με απόφαση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης μεταστεγάζονται  στο ανακαινισμένο παλαιό εργοστάσιο της Κεράνης επί της οδού Θηβών 196-198, συνολικής επιφάνειας 33.000 τετραγωνικών μέτρων.

Για τη μεταστέγαση αυτή υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, κατοίκους, κ.λπ.), αλλά έχουν κατατεθεί και σχετικές ερωτήσεις στην Βουλή.

Τώρα, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η από 24.9.2013 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου  με την οποία ανατέθηκε στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» η μελέτη, δημοπράτηση, κ.λπ. των αναγκών  έργων στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά.

Οι δύο Πειραιώτες δικηγόροι υποστηρίζουν ότι αναρμοδίως ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε απόφαση με την οποία αναθέτει στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» την μελέτη, κ.λπ. του παλαιού κτιρίου της Κεράνης, καθώς η εν λόγω εταιρεία από το 2009 έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργού Υποδομών.

Ακόμα, υπογραμμίζουν οι δικηγόροι ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι παράνομη, καθώς για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο παλαιό κτίριο της καπνοβιομηχανίας  δεν έχει προηγηθεί η έγκριση περιβαλλοντική μελέτης ,ούτε έχει ακολουθηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως απαιτεί η νομοθεσία (Ν. 4014/2011. κ.λπ.).

Παράλληλα, είναι αντισυνταγματική και παράνομη, γιατί δεν υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψη δαπάνης, στον κρατικό προϋπολογισμό για τα έργα που θα γίνουν (όπως απαιτεί το άρθρο 79 του Συντάγματος), ούτε όμως έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Διαύγεια».

Επίσης, επικαλούνται οι δύο δικηγόροι, ότι θα υπάρξει ταλαιπωρεί  και οικονομική επιβάρυνση στους μάρτυρες και διαδίκους που θα έρχονται από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία συγκοινωνία από τον Πειραιά στη Νίκαια που θα μεταστεγαστούν τα δικαστήρια, ενώ θα υπάρξει μείωση της πελατείας τους, καθώς οι πολίτες θα πηγαίνουν στους δικηγόρους που έχουν γραφεία στη Νίκαια.

Την ίδια στιγμή το Ε΄ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου έκρινε νόμιμα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων  του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν  την μεταβολή της έδρας του Εφετείου Πειραιά από τον Πειραιά στη Νίκαια και τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς και την μεταβολή της έδρας του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Πειραιά.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr