Περιπτερούχοι καταγγέλλουν οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισης του κλάδου τους

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου τους «δείχνει» τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομικών και Ανάπτυξης - Ζητά, μάλιστα, και την παρέμβαση εισαγγελέα  για να προστατεύσει τους συναδέλφους του

Για οργανωμένο σχέδιο εξαφάνισης του κλάδου των περιπτερούχων-καπνοπωλών κάνει λόγο ο πρόεδρος του Συνδικάτου Περιπτερούχων Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών Αττικής.

Ο Γιώργος Δούκας «δείχνει» ως υπεύθυνους για το μαρασμό ενός κλάδου που αριθμεί 180.000 εργαζόμενους και που το 2009 έκανε τζίρο 6,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τα υπουργεία Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Οικονομικών.

Ζητά, μάλιστα, και την παρέμβαση εισαγγελέα  για να προστατεύσει τους συναδέλφους του.

Σύμφωνα με τον κ. Δούκα που μίλησε στην εφημερίδα «Το Χωνί», το σχέδιο ξεκίνησε το 2011 με το πολυνομσχέδιο που έδινε τη δυνατότητα πώλησης καπνικών προϊόντων σε υπεραγορές αλλά και σε ιδιώτες να εισάγουν από χώρες της ΕΕ 50 κούτες τσιγάρα για προσωπική χρήση ο καθένας χωρίς φραγμό.

Όπως εξηγεί ο κ. Δράκος, «μια οικογένεια μπορεί να προμηθευτεί 200 κούτες, μέρος των οποίων μπορεί να τις πουλήσει, σε πολύ χαμηλή τιμή, αφού δεν επιβαρύνεται το κόστος με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης, ο οποίος εισπράττεται στη χώρα απ’ όπου γίνεται η εισαγωγή π.χ. Γερμανία, Βέλγιο κ.λπ.»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου καταγγέλλει το υπουργείο Εσωτερικών ότι δεν προχωρά στην έκδοση εγκυκλίων για την εφαρμογή αποφάσεων του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους υπερ των περπετρούχων αλλά και πρόσφατης διευκρινιστικής εγκυκλίου του Υπουργείου Υγείας για τα σημεία που πωλούν δίχως σχετική άδεια καπνικών τα συγκεκριμένα προϊόντα.

Υπενθυμίζει, επίσης, τις αποφάσεις του τότε υφυπουργού Οικονομικών, Φίλιππου Σαχινίδη, το 2009, για την υπερφορολόγηση των καπνικών προϊόντων με αποτέλεσμα μέσα σε λιγότερο από 12 μήνες να αυξηθεί τρεις φορές ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης παρά το ότι «σχετική Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέβλεπε ότι ειδικά για τη χώρα μας η φορολόγηση των καπνοβιομηχανικών προϊόντων θα έπρεπε να γίνει σταδιακά ως το 2016».

Κάνει ακόμα λόγο για δραστική μείωση του ποσοστού κέρδους από το 8,2% (επί της ονομαστικής αξίας) σε επίπεδα χαμηλότερα του 3% σημειώνοντας ότι «πουθενά ανά την υφήλιο δεν εμπορεύονται τα είδη καπνού οι λιανέμποροι με ποσοστό κέρδους κάτω του 8%».

Κατά τον κ. Δούκα το κράτος σε απόλυτους αριθμούς είχε απώλεια εσόδων που ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση που είχαμε με τον κ. Στουρνάρα «εμείς ζητήσαμε να εφαρμοστεί κι εδώ ότι ισχύει σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή η σήμανση κάθε πακέτου με αριθμό παραγωγής» προσθέτει ο πρόεδρος του Συνδικάτου εξηγώντας ότι με τη διαδικασία αυτή μπορούν ανά πάσα στιγμή οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να γνωρίζουν πότε παρήχθη το συγκεκριμένο προϊόν, την τιμολογιακή διαδρομή του, καθώς επίσης και σε ποιο σημείο λιανικής έχει φτάσει.

Κατά τον κ. Δούκα το λαθρεμπόριο καπνικών δεν κυμαίνεται στο 23% αλλά στο 50% της νόμιμης αγοράς και οι ζημιές δεν φτάνουν τα 800 εκατομμύρια αλλά ξεπερνούντα τα δύο δισεκατομμύρια.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr