Η κομματική πειθαρχία «ξόρκισε» την εξεταστική
Με τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να στοιχίζονται στη λογική της κομματικής πειθαρχίας απορρίφθηκε στη Βουλή αργά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, υπό τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης.
Με την ψηφοφορία να αποκτά ουσιαστικά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και για να μην «τσαλακωθεί» το προφίλ της κυ
Με τους βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης να στοιχίζονται στη λογική της κομματικής πειθαρχίας απορρίφθηκε στη Βουλή αργά τα μεσάνυχτα της Τρίτης η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη Siemens, υπό τη σφοδρή κριτική της αντιπολίτευσης.
Με την ψηφοφορία να αποκτά ουσιαστικά χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης και για να μην «τσαλακωθεί» το προφίλ της κυβέρνησης, οι 150 βουλευτές της ΝΔ και ο ανεξάρτητος, κ. Κώστας Κουκοδήμος ψήφισαν τελικώς κατά της σύστασης εξεταστικής επιτροπής, παρά τη θέληση ορισμένων βουλευτών της ΝΔ να προχωρήσει η σύσταση εξεταστικής. Από την ψηφοφορία απουσίαζε λόγω ασθενείας ο κ. Μιλτιάδης Έβερτ, καθώς και τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Κώστας Καραμανλής τελικώς δεν προσήλθε στη Βουλή κατά τη συνεδρίαση, αλλά εμφανίστηκε στην ψηφοφορία, καθώς ο πρωθυπουργός ήταν ουσιαστικά ο… 151ος βουλευτής που καταψήφισε την πρόταση για εξεταστική επιτροπή.
Ιδιαίτερα οξύς ήταν στην ομιλία του ο κ. Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε κατά μέτωπο στην κυβέρνηση, επαναλαμβάνοντας τα περί χειραγώγησης της Δικαιοσύνης και συγκάλυψης των σκανδάλων. Κατηγόρησε, μάλιστα, την κυβέρνηση επειδή δεν έχει διεκδικήσει δικαστικά αποζημιώσεις από τη γερμανική εταιρεία και κατέληξε λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ «δεν συμψηφίζει τίποτε».
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για να κουκουλωθεί η υπόθεση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Σωτήρης Χατζηγάκης εγκάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι ως κυβέρνηση απέρριψε 14 διαφορετικά αιτήματα της ΝΔ για εξεταστικές επιτροπές.
Η ένταση στη Βουλή ήταν στο «κόκκινο» και δεν έλειψαν οι αντεγκλήσεις. Ο πρώην υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης – του οποίου το όνομα ενεπλάκη στην υπόθεση με αφορμή την προμήθεια του C4I – πέταξε το γάντι στο ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από την αντιπολίτευση να προτείνει σύσταση προανακριτικής επιτροπής, ακόμη και σε βάρος του. Αναφερόμενος δε σε όσα είχε πει η κυρία Βάσω Παπανδρέου για «κάποιους που πλούτισαν στο ΠΑΣΟΚ», προκάλεσε την αντίδραση της τελευταίας, η οποία αντέτεινε πως «οι κλέφτες βρίσκονται στη ΝΔ». Κόντρα είχαν με τον κ. Παυλόπουλο και οι κύριοι Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Χάρης Καστανίδης, όπως επίσης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης με τον προεδρεύοντα, κ. Τάσο Νεράντζη.
Υπέρ της σύστασης εξεταστικής επιτροπής τάχθηκαν και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι επικεφαλείς τους, πάντως, τόνισαν πως οι ευθύνες είναι διαχρονικές και αφορούν και στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η πρώτη δημόσια τοποθέτηση του κ. Βύρωνα Πολύδωρα μετά τις εκλογές, ο οποίος για να μιλήσει πρώτος… κατέβασε από το βήμα τον κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο. «Εάν δεν μιλούσα, θα έπεφτε πάνω μου όλη η ευθύνη για το C4I», είπε ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης και κάλεσε τις δικαστικές αρχές να στείλουν «αύριο το πρωί εισαγγελέα στο υπουργείο για να ελέγξει τα πεπραγμένα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr