Σοκ απο τα «βαριά» εντάλματα σύλληψης για την υπόθεση του ΤΤ

- Τέσσερις συλλήψεις μέχρι στιγμής, επτά τα εντάλματα, 25 οι κατηγορούμενοι
- Αγγελος Φιλιππίδης: Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είχε τα λιγότερα επισφαλή δάνεια, όλα έγιναν νόμιμα, θα επιστρέψω στην Ελλάδα
- Κύκλοι Δ. Κοντομηνά: 'Ολα είναι νόμιμα, το δάνειο εξυπηρετείται κανονικά

Στην έκδοση επτά ενταλμάτων σύλληψης για την υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου προχώρησε σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου, στο πλαίσιο σχετικής έρευνας που διενεργεί η Δικαιοσύνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εντάλματα που έχουν εκδοθεί είναι σε βάρος μελών της διοίκησης της τράπεζας, μελών επιτροπών που ενέκριναν τα επισφαλή δάνεια αλλά και επιχειρηματιών που τα έλαβαν.Επίσης έχουν διατυπωθεί κατηγορίες εις βάρος 25 εμπλεκομένων στην υπόθεση.

Οι διώξεις που έχουν ασκηθεί από την εισαγγελέα κατά της διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου αφορούν πέντε κακουργήματα τα οποία είναι:

1. Απάτη κατά του Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις, αδίκημα που επισύρει ισόβια
2. Απιστία κατ' εξακολούθηση, εκ της οποίας η περιουσιακή ζημία υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ
3. Άμεση συνέργεια στην απιστία
4. Ξέπλυμα μαύρου χρήματος από εγκληματικές δραστηριότητες
5. Άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Η υπόθεση που διερεύνησε η Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Βάσω Παπανδρέου αφορά σε δάνεια μαμούθ που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες από το ΤΤ χωρίς ποτέ να επιστραφεί πίσω ούτε ένα εύρω. Μάλιστα μεγάλο μέρος των χρημάτων φέρεται να ξεπλύθηκε από επιχειρηματία με την αγορά ακινήτου στο Λονδίνο.

Πιο συγκεκριμένα, η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου όπως είχε αποκαλύψει το «Πρώτο Θέμα» ερεύνησε υποθέσεις επισφαλών δανειοδοτήσεων από τις οποίες εκτιμάται ότι Ελληνικό Δημόσιο και τράπεζες ζημιώθηκαν με το ποσό των 500.000.000 ευρώ.

Πρόκειται για ακάλυπτα και χωρίς εξασφαλίσεις δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου που δόθηκαν από το 2006 έως το 2011 συνολικού ύψους 200.000.000 ευρώ, αλλά και της υπόθεσης Καρούζου που αφορά σε πάνω από 10 τράπεζες για χαριστικά δάνεια άνω των 300.000.000 ευρώ.

Ηδη έχουν συλληφθεί ο πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Μάριος Βαρότσης, ο Χαράλαμπος Γιαγκούδης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΤΤ και υπεύθυνος δανειοδοτήσεων καθώς και ο πρώην διοικητής του ΤΤ Κλέων Παπαδόπουλος. Επίσης έχει εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης κατά του επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά, ο οποίος νοσηλεύεται φρουρούμενος σε ιδιωτική κλινική.

Μεταξύ των προσώπων για τα οποία έχουν εκδοθεί εντάλματα είναι οι Άγγελος Φιλιππίδης (πρώην διοικητής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου), Κυριάκος Γριβέας (επιχειρηματίας που διαμένει στο Λονδίνο) και η Αναστασία Βάτσικα σύζυγος του Κ. Γριβέα. Ενταλμα επίσης έχει εκδοθεί με την  κατηγορία της παράτυπης δανειοδότησης και κατά του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, ο οποίος όμως κρατείται στις φυλακές.



Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο Αγγελος Φιλιππίδης είπε ότι ενημερώθηκε για το ένταλμα από το Διαδίκτυο και ότι βρίσκεται στο εξωτερικό, αλλά θα επιστρέψει για να δώσει εξηγήσεις στην ελληνική δικαιοσύνη. Αναρωτήθηκε γιατί ελέγχεται το ΤΤ με τα λιγότερο επισφαλή δάνεια και υποστήριξε ότι θα ήταν μέντιουμ αν είχε 0% επισφάλεια. Για τον κ. Φιλιππίδη οι δικαστικές εξελίξεις για την υποόθεση ΤΤ σημαίνουν τον «θάνατο της ελληνικής οικονομίας» γιατί «ποια επενδυτική επιτροπή θα ξαναδώσει δάνειο;». Υποστήριξε ότι τα δάνεια δόθηκαν με ομόφωνες αποφάσεις και τήρηση όλων των διαδικασιών και πως «καλώς δόθηκαν, θα το ξανάκανα αν γύρναγα τον χρόνο πίσω» επισημαίνοντας ωστόσο ότι δεν μπορούσε να έχει προβλέψει την μετέπειτα πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Οεπιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς νοσηλευόταν ήδη σε νοσοκομείο όταν έμαθε τα νέα. Κατόπιν τούτου κυκλοφόρησε δήλωση κύκλων του προέδρου του τηλεοπτικού σταθμού Alpha όπου τονιζεται ότι δεν έχει λόγο να ανησυχεί  και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Συγκεκριμένα αναφέρεται: «Ο πρόεδρος του Alpha δεν είχε ενημερωθεί για την υπόθεση. Δεν έχει λόγο να ανησυχεί  και θα ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες. Tο δάνειο έχει ληφθεί σύμφωνα με τις τραπεζική πρακτική και νομιμότητα και δεν υπάρχει παρανομία. Το δάνειο εξυπηρετείται και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί είναι προσωπικές και υπερβαίνουν το ύψος του δανείου. Μόλις λάβει γνώση του κατηγορητηρίου θα υπάρξει κανονική ανακοίνωση».

Όσον αφορά το Τ.Τ. η Εισαγγελία Διαφθοράς που ερευνά τις υποθέσεις αυτές έχει ζητήσει και έχει παραλάβει δύο σχετικά πορίσματα από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες. Τα πορίσματα αυτά σε καμία περίπτωση δεν δίνουν την έκταση που διερευνά η Εισαγγελία Διαφθοράς. Αρα επί της ουσίας την πολύπλοκη έρευνα την πραγματοποιεί η Εισαγγελία, αφού αφορά σε πάνω από 10 διαφορετικές υποθέσεις δανειοδότησης σε επιχειρηματίες μεγάλου και μεσαίου βεληνεκούς.

«Ανεπίδεκτα εισπράξεως»

Το πόρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος αναδεικνύει ποιοι επιχειρηματίες έλαβαν δάνεια χωρίς επαρκείς εξασφαλίσεις. Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις αφορά σε δάνειο περίπου 30.000.000 ευρώ σε γνωστό επιχειρηματία. Το πόρισμα της Αρχής αναφέρεται επίσης σε επιχειρηματία και τη σύζυγό του που έλαβαν δάνεια ύψους 20.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα της συγκεκριμένης Αρχής αφορά σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με εταιρεία συμφερόντων γνωστού επιχειρηματία και της συζύγου του. Παράλληλα, εκτός από τα δάνεια των 17.000.000 ευρώ, τα οποία -σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σχετικό πόρισμα- «έχουν καταστεί ανεπίδεκτα εισπράξεως», το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο φέρεται να χρηματοδότησε για δεύτερη φορά τρεις ακόμη εταιρείες των ίδιων επιχειρηματιών, με ποσά συνολικού ύψους 2.385.000 ευρώ. Το συνολικό ύψος της ζημίας του Τ.Τ. μόνο από αυτά τα δάνεια υπολογίζεται σε περίπου 20.000.000 ευρώ.

Το πόρισμα για την υπόθεση της δανειοδότησης των επιχειρηματιών αναφέρει ότι «υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ενοχής των υπευθύνων (διοικήσεων) της τράπεζας για το έγκλημα της απιστίας και των ωφεληθέντων από τις πράξεις αυτές επιχειρηματιών, για άμεση συνέργεια στις πράξεις απιστίας, καθώς και για νομιμοποίηση προϊόντων προερχόμενων από εγκληματικές πράξεις (ξέπλυμα)».

Η έρευνα της Αρχής έφερε στο φως στοιχεία για τον τρόπο χορήγησης των δανείων και τους όρους υπό τους οποίους δόθηκαν, καθώς «τα δύο παραπάνω δάνεια χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, αφού περιελάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο και ανεπαρκείς εξασφαλίσεις, παρότι χορηγούντο σε μία νεοσύστατη εταιρεία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα της δανείστριας τράπεζας».

Σύμφωνα με πληροφορίες, για τη συγκεκριμένη υπόθεση φέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος της χορήγησης των δανείων, και συγκεκριμένα ποσό 15.000.000 ευρώ, αντί να χρησιμοποιηθεί από την εταιρεία για τον σκοπό για τον οποίο χορηγήθηκε (ως κεφάλαιο κίνησης), αναλήφθηκε ουσιαστικά από τους μετόχους της αφού αυτοί το εισέπραξαν ως αντίτιμο πώλησης στην εταιρεία τους τριών δικών τους κυπριακών εταιρειών, οι οποίες μάλιστα ήταν ζημιογόνες, καθώς, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «είχαν αρνητική καθαρή θέση» (-99.000 ευρώ).
Ευθύνες

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, το πόσο χαριστικά ήταν τα δάνεια φαίνεται από ένα σημείο του πορίσματος, στο οποίο αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η αγοραπωλησία αυτή έτυχε της προέγκρισης της τράπεζας, τα στελέχη της οποίας δεν προέβησαν σε καμία ενέργεια διασφάλισης της απαίτησής της».

Και συνεχίζει: «Οι υπεύθυνοι της τράπεζας σαφώς και γνώριζαν ότι με τις παραπάνω εξαγορές και μεταβιβάσεις μετοχών μειωνόταν σημαντικά η διασφάλιση της τράπεζας, αφού η οικονομική κατάσταση της εγγυήτριας εταιρείας θα εξαρτάτο πλέον από τους δύο μετόχους της».

Οι ευθύνες για τη διοίκηση του Τ.Τ. αναλύονται και σε άλλο σημείο, όπου κατά πληροφορίες αναφέρεται: «Αποτέλεσμα των παραπάνω πράξεων και παραλείψεων των υπευθύνων της τράπεζας από τη μία και του επιχειρηματία και της συζύγου του από την άλλη ήταν να καταστεί ανεπίδεκτη εισπράξεως η απαίτηση της τράπεζας, με ζημιά της περιουσίας της η οποία υπολογίζεται στο 100% της απαίτησης, δηλαδή 17 εκατομμύρια ευρώ».

Οσον αφορά την υπόθεση Καρούζου, δικαστικές πηγές κάνουν λόγο για δάνεια πολλών εκατ. ευρώ που δόθηκαν σε εταιρείες συμφερόντων του προφυλακισμένου επιχειρηματία. Η ζημία για τις τράπεζες από τα ακάλυπτα δάνεια υπολογίζεται στα 300.000.000 ευρώ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr