Γιατί κατηγορούνται οι «25» στην υπόθεση των δανείων του ΤΤ

Τρεις συλλήψεις μέχρι στιγμής, επτά τα εντάλματα, 25 οι κατηγορούμενοι – Οι επιχειρηματίες δεν διέθεσαν τα χρήματα για τους σκοπούς που τα έλαβαν – Δεν επέστρεψαν ούτε ευρώ

Στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος 25 ατόμων ανάμεσά τους και «βαριά» ονόματα επιχειρηματιών για βαρύτατες κατηγορίες προχώρησε η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κυρία Ελένη Ράικου με αφορμή πολυσέλιδη πορισματική αναφορά που κατέθεσε η επίκουρη εισαγγελέας κυρία Πόπη Παπανδρέου κατά της διαφθοράς που διενήργησε και την σχετική προκαταρκτική έρευνα. Για την υπόθεση έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σε βάρος επιχειρηματιών και υπαλλήλων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), εκ των οποίων έχουν εκτελεστεί τρία: Αυτό που αφορά στη σύλληψη του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, του πρώην αναπληρωτή γενικού διευθυντή του ΤΤ Μάριου Βαρότση και του υψηλόβαθμου υπαλλήλου του ΤΤ, Χαράλαμπου Γιαγκούδη.

Ο συλληφθείς Μάριος Βαρότσης, πρώην αναπληρωτής γενικός διευθυντής της τράπεζας, έλαβε προθεσμία για να απολογηθεί τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου.

Συνολικά, η επίκουρη Εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου
έχει ασκήσει ποινικές διώξεις για πέντε «βαριά» αδικήματα
-κάποια εκ των οποίων επισύρουν ακόμη και την ποινή των ισοβίων- σε βάρος 25 προσώπων! Η υπόθεση αφορά στη χορήγηση δανείων το διάστημα 2007-2013 από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες οι οποίοι ωστόσο δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις του τραπεζικού δανεισμού και δεν διέθεσαν τα χρήματα που έλαβαν για τους σκοπούς τους οποίους τα έλαβαν από το ΤΤ.

Όπως προέκυψε από την εισαγγελική έρευνα ουδείς από τους εμπλεκόμενους επιχειρηματίες έχει επιστρέψει έστω και ένα ευρώ από τα δάνεια που έλαβε στο ΤΤ ζημιώνοντας έτσι με εκατομμύρια ευρώ την περιουσία του ελληνικού δημοσίου.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή...

Η συγκεκριμένη υπόθεση διερευνήθηκε από την κυρία Παπανδρέου έπειτα από παραγγελία που έδωσε στις 3 Ιουνίου του 2013 η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Ελένη Ράικου. Αφορμή για την παρέμβαση της εισαγγελέως αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου τα οποία αναφέρονταν στη χορήγηση επισφαλών δανείων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο σε επιχειρηματίες.

Μετά την προκαταρκτική έρευνα που διενήργησε η κυρία Παπανδρέου υποβλήθηκε στην κυρία Ράικου αναφορά και με τη σύμφωνη γνώμη της ασκήθηκε ποινική δίωξη για πέντε βαρύτατα αδικήματα σε βάρος 25 προσώπων, υπαλλήλων του ΤΤ και επιχειρηματιών.

Συγκεκριμένα, η δίωξη είναι προσωποποιημένη (ad personam) και αφορά στα εξής αδικήματα: 1) απάτη κατά του δημοσίου υπό τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου, αδίκημα που επισύρει ακόμη και την ποινή των ισοβίων
2) απιστία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση
3) άμεση συνέργεια στην απιστία
4) ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατ' επάγγελμα και
5) άμεση συνέργεια στο ξέπλυμα. Πλέον η υπόθεση και η διενέργεια της ανάκρισης έχει ανατεθεί στον ανακριτή εγκλημάτων κατά της διαφθοράς Γ. Ανδρεάδη.

Τα εντάλματα

Για την υπόθεση αυτή η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς εξέδωσε επτά εντάλματα σύλληψης για επιχειρηματίες και στελέχη του ΤΤ που εμπλέκονται στα επισφαλή δάνεια. Η εισαγγελέας «πάτησε» για την απαγγελία των κατηγοριών και την έκδοση των ενταλμάτων σε πέντε πορίσματα που είχε εκδώσει η Τράπεζα της Ελλάδος. Η έρευνα της Εισαγγελίας επεκτάθηκε σε όλα τα προβληματικά δάνεια που χορήγησε το ΤΤ την περίοδο από το 2007 έως το 2012. Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίστηκαν περιπτώσεις δανεισμού εταιρειών και επιχειρηματιών υπό όρους που δεν πληρούσαν τις συνθήκες του τραπεζικού δανεισμού.

Από την έρευνα διαπιστώθηκε ότι δεν έχει επιστρέψει ούτε ένα ευρώ πίσω στα ταμεία του ΤΤ έστω και ένας από τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι από την έρευνα διαπιστώθηκαν και περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος με την αγορά ακινήτων τα οποία αποκτήθηκαν με τη λήψη των δανείων αυτών.

Και offshore εταιρείες

Ακόμη από την έρευνα διαπιστώθηκε και η απόκρυψη των ποσών των δανείων και με τη διακίνησή τους μέσω offshore εταιρειών. Η συνολική ζημία που υπέστη το ΤΤ υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έρευνα της εισαγγελέως δεν στηρίχθηκε σε πορίσματα του επικεφαλής της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος Παναγιώτη Νικολούδη, αλλά σε πορίσματα που συνέταξε η αρμόδια διεύθυνση εποπτείας πιστωτικού συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος. Στα πορίσματα αυτά η ΤτΕ κάνει λόγο για προβληματικά δάνεια θεμελιώνοντας έτσι και τις κατηγορίες που απαγγέλθηκαν στους εμπλεκόμενους. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για δάνεια – μαμούθ που χορηγήθηκαν σε επιχειρηματίες με πλέον ενδεικτικές τις εξής περιπτώσεις δανειοδοτήσεων:

-στο ζεύγος Γριβέα-Βάτσικα δόθηκε δάνειο ύψους 17 εκατ. ευρώ

-στον προφυλακισμένο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη δόθηκε δάνειο 100 εκατ. ευρώ

-στον επιχειρηματία Δ. Κοντομηνά χορηγήθηκε δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ

Τα δάνεια δίνονταν χωρίς εγγυήσεις για επιχειρηματικούς δήθεν λόγους, αλλά δε διατέθηκαν ποτέ για τους σκοπούς τους οποίους εκταμιεύθηκαν.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι σε μία περίπτωση δανειοδότησης υπεγράφη ρητά σε σχετική σύμβαση ότι το ΤΤ δεν έχει καμία υποχρέωση να παρακολουθεί την πορεία των δανείων. Οι εισαγγελικές αρχές εντοπίζουν πάντως τα μεγάλα προβλήματα σε επτά περιπτώσεις δανειοδοτήσεων. Ακόμη κατά τις ίδιες πληροφορίες στη δικογραφία εμπεριέχεται και ένα ακόμη σοβαρό σκέλος της υπόθεσης και έχει να κάνει με την εξαγορά εταιρείας του ΤΤ για τη διαχείριση πιστωτικών αρχών. Επιπλέον, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εισαγγελικές αρχές έχουν προχωρήσει σε δεσμεύσεις λογαριασμών επιχειρηματιών που κατηγορούνται όχι όμως τέτοιας έκτασης που να του στερούν τη δυνατότητα να επιστρέψουν πίσω στο ΤΤ τα ποσά που παρανόμως έλαβαν ως δάνεια.

Ακόμη στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας έχουν εντοπιστεί και χρήματα σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς εμπλεκομένων υψηλόβαθμων υπαλλήλων του ΤΤ.  


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr