Σαρωτικές αλλαγές στην Υγεία φέρνει η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

Σαρωτικές αλλαγές στην Υγεία φέρνει η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ

Δείτε τι προβλέπει το νομοσχέδιο για το νέο φορέα (ΠΕΔΥ) - «Ταφόπλακα» στην Πρωτοβάθμια Υγεία, λένε οι γιατροί

Σαρωτικές αλλαγές στην Υγεία φέρνει η κατάργηση του ΕΟΠΥΥ
Tο Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ) θα είναι στο εξής η «ραχοκοκαλιά» του ΕΣΥ και θα έχει ως στόχο την καλύτερη πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία, όπως αναφέρεται και στην εισαγωγική έκθεση του νέου νομοσχεδίου, που δόθηκε αργά τη νύχτα σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή.

Με βάση το νέο σχέδιο νόμου, οι γιατροί που θα ενταχθούν στο ΠΕΔΥ, μπαίνουν σε διαθεσιμότητα ενός μήνα και θα πρέπει να κλείσουν άμεσα τα ιατρεία τους.

Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ, μόνιμοι και αορίστου χρόνου, που θα αποφασίσουν να εργαστούν στο ΠΕΔΥ είναι υποχρεωμένοι προσκομίσουν πιστοποιητικά ότι έκλεισαν τα ιατρεία τους, καθώς στο εξής θα έχουν πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.

Το διάστημα αυτό θα λαμβάνουν τα τρία τέταρτα των αποδοχών τους. Στη συνέχεια θα μεταφέρονται έπειτα από αίτησή τους σε οργανικές θέσεις που συστήνονται στις ΔΥΠΕ.

Μέσα σε οκτώ μήνες από την ολοκλήρωση της μετάταξης τους, οι γιατροί θα αξιολογούνται και θα κατατάσσονται σε θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, του ΠΕΔΥ.
Κλείσιμο

Οι ασφαλισμένοι στο διάστημα αυτό θα εξυπηρετούνται από νοσοκομεία και συμβεβλημένους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ .

Ο ΕΟΠΥΥ παραμένει μόνο ως αγοραστής υπηρεσιών τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.

Στο ΠΕΔΥ εντάσσονται όλες οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ, πολυιατρεία -κάποια από τα οποία θα κλείσουν αν κριθεί ασύμφορη η λειτουργία τους- και τα Κέντρα Υγείας, τα οποία θα λειτουργούν επτά ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες το 24ωρο, μετά από απόφαση του διοικητή κάθε υγειονομικής περιφέρειας. Την ευθύνη πλέον για τις μονάδες αυτές πρωτοβάθμιας φροντίδας Θα έχουν οι ΔΥΠΕ , οι Διοικήσεις Υγειονομικών Υπηρεσιών.

Στόχος του νέου νομοσχεδίου είναι να εφαρμοστεί επιτέλους στην πράξη ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού, που θα "φιλτράρει" τα περιστατικά τα οποία χρειάζεται να περάσουν στην δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας και θα κρίνει για τα παραπεμπτικά των αρχικών εξετάσεων και τη νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Ο κάθε ασφαλισμένος μπορεί να αλλάξει οικογενειακό γιατρό μία φορά το χρόνο.

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου του Υπ. Υγείας

Αντιδρούν οι γιατροί

Τη σφοδρή αντίδρασή του στις προβλέψεις του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια υγεία, εξέφρασε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μ. Βλασταράκος.

Όπως επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του,"το νέο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΕΔΥ) βάζει την ταφόπλακα στη Δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας".

Σύμφωνα με τον ίδιο, "η ατελής και πρόχειρη κατάρτισή του δεν προωθεί την ισότιμη, καθολική και δωρεάν πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα Υγείας, ενώ διαφαίνεται ξεκάθαρα ο στόχος της απόλυσης των υπηρετούντων ιατρών στα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ. Ο πολίτης θα πληρώνει στο εφεξής επιπλέον χαράτσια για να βρει τον ιατρό του, να πάρει το φάρμακό του και να κάνει την εξέτασή του με τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις Υγείας να εκμεταλλεύονται την πλήρη αποδόμηση του υφιστάμενου συστήματος Υγείας, ενώ η ένταξη συναδέλφων στον κλάδο ιατρών ΕΣΥ μετά την πάροδο των οκτώ μηνών δημιουργεί συνθήκες απομάκρυνσης από το σύστημα".

Τέλος, ο ΠΙΣ καλεί για μία ακόμη φορά την κυβέρνηση "πριν από οποιαδήποτε προώθηση πρότασης στη Βουλή να συνεργαστεί με όλους τους θεσμικούς φορείς για να προωθηθεί ένα Νομοσχέδιο Υγείας ουσιαστικό και σύγχρονο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και στην ευπρεπή λειτουργία και τα εργασιακά δικαιώματα των ιατρών".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης