Τι απέγιναν οι 3+1 γυναίκες της 17Ν

Τι απέγιναν οι 3+1 γυναίκες της 17Ν

Πού βρίσκονται σήμερα οι τρεις γυναίκες των σκληρών της τρομοκρατίας - Το ερωτικό καλοκαίρι του Χριστόδουλου Ξηρού στην Ικαρία με την 27χρονη η οποία ανακρίνεται τώρα στην Αντιτρομοκρατική

Τι απέγιναν οι 3+1 γυναίκες της 17Ν
Tο καλοκαίρι του 2002 έκλεψαν τα περισσότερα φλας των φωτογράφων, μεγάλο μέρος των δημοσιογραφικών αναφορών και κέρδισαν ένα μεγάλο μέρος από τη δημοσιότητα των «επαναστατών» συντρόφων τους. Ηταν τα κορίτσια της «17 Νοέμβρη» όχι με την έννοια της συμμετοχής τους στην οργάνωση, αλλά επειδή βγήκαν στην πρώτη γραμμή και στάθηκαν στο πλευρό των σκληρών της άλλοτε οργάνωσης-φάντασμα.

Σχεδόν 12 χρόνια μετά η ιστορία επαναλαμβάνεται... Η απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού ξύπνησε και πάλι μνήμες από το παρελθόν. Πού βρίσκονται σήμερα οι τρεις κυρίες που αποτέλεσαν κεντρικά πρόσωπα στις ζωές του Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, του Δημήτρη Κουφοντίνα και του Σάββα Ξηρού; Γιατί, αν εξαιρέσει κανείς τις ελάχιστες εμφανίσεις της Ισπανίδας Αλίθια Ρομέρο Κορτές που είχαν να κάνουν με την κατάσταση της υγείας του «Μιχάλη» της 17Ν, οι άλλες δύο δεν ξαναεμφανίστηκαν ποτέ... Η Μαϊτέ Πεϊνό, η σύντροφος του καθοδηγητή της οργάνωσης Αλέξανδρου Γιωτόπουλου, σταμάτησε να δουλεύει, εξακολουθεί όμως να επισκέπτεται τον άνδρα της και να ζει στην Αθήνα παρέα με ελάχιστους φίλους. Οσο για τη μικροκαμωμένη σύζυγο του «Λουκά», την Αγγελική Σωτηροπούλου, αφιέρωσε τη ζωή της στον γιο της Εκτορα. Για να ζήσει και να τον μεγαλώσει σωστά, δούλεψε από επιμελήτρια κειμένων μέχρι και σερβιτόρα σε μπαρ των Εξαρχείων, διαμένοντας πάντα στη μονοκατοικία του Βαρνάβα.


H 27χρονη δασκάλα που ερωτεύτηκε ο Χριστόδουλος

Μπορεί να μην έζησε στο πλευρό κάποιου στελέχους της «17 Νοέμβρη» την εποχή της δράσης, κατάλαβε όμως για λίγες ώρες τι σημαίνει να έχεις επαφές με τους σκληρούς της πρώην οργάνωσης-φάντασμα. Η 27χρονη εκπαιδευτικός από την Ικαρία πέρασε από τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής μόνο και μόνο επειδή είχε μια προσωπική επαφή με τον Χριστόδουλο Ξηρό και κάποιες τηλεφωνικές επικοινωνίες το περασμένο καλοκαίρι και το φθινόπωρο. Στην Αντιτρομοκρατική εκτιμούν πως η νεαρή δεν έχει πολλά πράγματα να πει, ωστόσο και αυτή μπορεί πλέον να συγκαταλέγεται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στις γυναίκες της 17Ν.

Κλείσιμο


Η κοπέλα με καταγωγή από την Ικαρία γνώρισε το περασμένο καλοκαίρι τον Χριστόδουλο Ξηρό στο νησί, καθώς ήταν γνωστή της αδερφής του «Μανώλη» της «17 Νοέμβρη». Οσοι τους έζησαν εκείνη την εποχή λένε ότι είχαν αναπτύξει στενή επαφή και τις ημέρες που ο Ξηρός ήταν στο νησί ήταν συνεχώς μαζί. Οταν τελείωσε η εννιαήμερη άδεια του 56χρονου και επέστρεψε στην Ε΄ πτέρυγα των Φυλακών Κορυδαλλού η κοπέλα συνέχισε να επικοινωνεί μαζί του και να μιλούν πολλές ώρες στο τηλέφωνο, όμως, όπως ίδια είπε στην Αστυνομία, αυτή η επαφή σταμάτησε πριν από τρεις μήνες. Πληροφορίες λένε ότι η Αντιτρομοκρατική επισκέφθηκε το σπίτι όπου μένει μόνιμα στην πλατεία Αττικής, αλλά δεν βρήκε κάτι που να σχετίζεται με την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού.


Αλίθια Ρομέρο Κορτές

Αγιογράφος και νοσοκόμα του Σάββα

Η εμφάνιση μιας γυναίκας με γκρίζα ατίθασα μαλλιά, γυαλιά μυωπίας και κουρασμένο πρόσωπο έξω από τα γραφεία της Αντιτρομοκρατικής, το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης, έκανε και πάλι τα φλας των φωτογραφικών φακών να αστράψουν πάνω της. Η Αλίθια Ρομέρο Κορτές, στα 55 της πλέον, συνεχίζει να στέκεται στο πλευρό του μεγάλου της έρωτα, του Σάββα. Πριν από πέντε χρόνια στο παρεκκλήσι του Αγίου Σπυρίδωνα μέσα στις Φυλακές Κορυδαλλού παντρεύτηκε με παπά και με κουμπάρο τον αγαπημένο της «Μιχάλη» της 17Ν, ύστερα από μια γνωριμία που μέτραγε 16 χρόνια. «Εγώ του ζήτησα να παντρευτούμε!» είχε πει τότε η Αλίθια όχι μόνο για να μπορεί να επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα τον αγαπημένο της στη φυλακή, αντί για μία, και να μπορεί να τον φροντίζει, αλλά γιατί ήταν και κάτι που είχαν αποφασίσει από την πρώτη στιγμή της γνωριμίας τους.



Εκείνο το διάστημα ζούσε σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μάτι της Νέας Μάκρης και καθημερινά μιλούσαν ώρες ατέλειωτες στο τηλέφωνο, καθώς ο Σάββας τής έκανε μαθήματα αγιογραφίας. Και τα κατάφερε... Με την τηλεφωνική καθοδήγηση του συζύγου της έμαθε να φτιάχνει αγιογραφίες και στη συνέχεια να τις πουλάει για να ζει. Παράλληλα η Ισπανίδα έγινε εκδότρια του βιβλίου που έγραψε ο Σάββας Ξηρός. Η ζωή της πλέον περιλαμβάνει πολλές ώρες συνομιλίας με τον αγαπημένο της, αλλά και συναντήσεις στη φυλακή, αφού ουσιαστικά είναι ο άνθρωπος που ο Ξηρός εμπιστεύεται περισσότερο απ’ όλους στη ζωή του, αλλά και η... νοσοκόμα του.
Πολλοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν γιατί η φιλόδοξη μακιγιέζ από τη Μαγιόρκα της Ισπανίας, που ήρθε στην Ελλάδα για διακοπές το 1993 και βρέθηκε να είναι στο πλευρό ενός από τα πιο δυνατά ονόματα της 17Ν, δεν εγκατέλειψε την Αθήνα για να επιστρέψει στην πατρίδα της αμέσως μετά την εξάρθρωση της οργάνωσης. «Δεν σκέφτηκα ούτε μία στιγμή να εγκαταλείψω τον άνδρα μου τώρα στα δύσκολα που με έχει ανάγκη», είχε πει η ίδια την εποχή που γινόταν η δίκη της 17Ν. Και το τήρησε μέχρι σήμερα...
Πλέον, βασική προτεραιότητα της Αλίθια Ρομέρο Κορτές είναι ο Σάββας να δεχτεί τη σωστή ιατροφαρμακευτική περίθαλψή, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και αν είναι δυνατόν κάποια στιγμή να καταφέρει να σταθεί και πάλι στα πόδια του. Οπως λένε αυτοί που τη γνωρίζουν, το μεγαλύτερό της όνειρο είναι να βγει ο σύζυγός της από τη φυλακή και να περάσουν τη ζωή τους μαζί, όπως το είχαν ονειρευτεί όταν είχαν πρωτογνωριστεί στις αρχές της ταραγμένης δεκαετίας του ’90.

Μαρί-Τερέζ Πεϊνό

Ρίζωσε στην Ελλάδα

Σχεδόν 40 χρόνια έχουν περάσει από την ημέρα που η Μαρί-Τερέζ Πεϊνό πατούσε για πρώτη φορά το πόδι της στη χώρα μας. Η λεπτοκαμωμένη Γαλλίδα με τη βασκική καταγωγή, τα κοντά ξανθά μαλλιά και τον αινιγματικό χαρακτήρα παρέμεινε στην Αθήνα ακόμη και μετά τη σύλληψη του συντρόφου της, του «Λάμπρου» της 17Ν, χωρίς όμως να παραλείπει να επισκέπτεται συχνά το Παρίσι, αφιερώνοντας τον περισσότερο χρόνο της ζωής της στη μάχη, όπως έλεγε, για την αποκάλυψη της αλήθειας σε ό,τι έχει να κάνει με τον σύντροφό της. Η Πεϊνό σταμάτησε εδώ και πολλά χρόνια να εργάζεται στο ελληνογαλλικό κολέγιο της Αγίας Παρασκευής ως καθηγήτρια, πήρε σύνταξη και μέχρι πριν από μερικά χρόνια παρέδιδε ιδιαίτερα μαθήματα γαλλικών.



Οπως λένε οι ελάχιστοι άνθρωποι που τη γνωρίζουν, εκείνο που πραγματικά της προκαλούσε ταραχή ήταν το γεγονός ότι την αναγνώριζαν οι δημοσιογράφοι και την ακολουθούσαν σε κάθε της βήμα φωτογράφοι και τηλεοπτικές κάμερες. Μάλιστα τους πρώτους μήνες της υπόθεσης είχε εγκαταλείψει το διαμέρισμα στον Βύρωνα όπου ζούσε με τον αγαπημένο της Μισέλ, όπως αποκαλούσε τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο, και είχε βρει καταφύγιο σε σπίτι Ελληνογαλλίδας φίλης της στο Κολωνάκι.
Εκείνο που την κράτησε στη χώρα μας ήταν το γεγονός ότι μέσω της εργασίας της στο κολέγιο της Αγίας Παρασκευής είχε έρθει σε επαφή με άτομα της λεγόμενης αθηναϊκής διανόησης, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι διατηρεί χρόνια φιλία με την κόρη του εκδότη της «Ελευθεροτυπίας» Μάνια Τεγοπούλου, στην οποία μάλιστα είχε πουλήσει και την περίφημη βίλα που διέθετε στους Λειψούς. Στα 62 της πλέον, η συνταξιούχος Μαϊτέ Πεϊνό έχει πολλά πράγματα να κάνει, όλη της η ζωή όμως στρέφεται γύρω από τον ισοβίτη «Μισέλ», τον άνθρωπο που ερωτεύτηκε παράφορα αλλά δεν παντρεύτηκε ποτέ, τον επισκέπτεται και συνομιλεί καθημερινά μαζί του, ενώ με τους ελάχιστους ανθρώπους που εμπιστεύεται στη ζωή της συνηθίζει να κάνει βόλτες στα στέκια της πλατείας Κολωνακίου. Κάποια Σαββατοκύριακα, δε, την άνοιξη και το καλοκαίρι πραγματοποιεί αποδράσεις στην αγαπημένη της Υδρα.


Αγγελική Σωτηροπούλου

Μεγαλώνοντας τον Εκτορα


Μετά τη δικαστική περιπέτεια και την απαλλαγή της από οποιαδήποτε σχέση με την οργάνωση 17Ν, η Αγγελική Σωτηροπούλου αφοσιώθηκε στην ανατροφή του τότε ανήλικου παιδιού της. Αρχικά, όπως η ίδια είχε πει, τα έβγαζε πέρα με τη συμπαράσταση συγγενών, φίλων ακόμη και αγνώστων, ενώ λίγους μήνες μετά την ολοκλήρωση της δίκης βρίσκει την πρώτη της δουλειά ως διορθώτρια κειμένων. Μάλιστα, κάποια επιστημονικά βιβλία που η ίδια δεν μπορούσε να επιμεληθεί τα έδινε στον σύζυγό της ο οποίος τη βοηθούσε να βγάζει το μεροκάματο. Ο μικρός Εκτορας που εκείνη την εποχή πήγαινε στις πρώτες τάξεις του Γυμνασίου χρειαζόταν τη στήριξη της μητέρας του όχι μόνο για να ξεπεράσει την περιπέτεια του πατέρα του, αλλά και για να σταθεί στα πόδια του απ’ όλη τη δημοσιότητα που εκείνη την περίοδο στοίχειωνε τη ζωή του. Φυσικά η Σωτηροπούλου επισκέπτεται δύο φορές την εβδομάδα στη φυλακή τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αφού στις 11 Δεκεμβρίου του 2002 το ζευγάρι παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στον Κορυδαλλό.



Η Αγγελική Σωτηροπούλου της Ερμιόνης και του Εκτορα γεννήθηκε στις 23 Μαρτίου του 1962 στην Πετρούπολη. Είναι η μικρότερη από τις άλλες δύο αδερφές της. Ολοι όσοι γνώρισαν και τους δυο τους γονείς μιλούν για μια αγαπημένη οικογένεια που όμως διαλύθηκε νωρίς. Ο θάνατος των γονιών της ανέτρεψε τα δεδομένα και ανάγκασε τη μικρή Κική -όπως συνήθως την αποκαλούν- και τις αδερφές της να εγκαταλείψουν την Αθήνα και να μετοικήσουν σε ορφανοτροφείο της Καβάλας. Εμαθε, δηλαδή, να παλεύει στη ζωή από πολύ νεαρή ηλικία. Ευαίσθητη, αθεράπευτα ρομαντική αλλά παράλληλα αποφασιστική, η λιγομίλητη Κική παντρεύτηκε δύο στελέχη της «17 Νοέμβρη». Για 20 ολόκληρα χρόνια έζησε διαδοχικά στο πλευρό δύο ανδρών: του «Μιχάλη»- Σάββα Ξηρού και του «φαρμακοχέρη» Κουφοντίνα που με την παρουσία τους σημάδεψαν την ελληνική τρομοκρατία. Το 2009 ο γιος της Εκτορας περνάει με υποτροφία στη Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, ενώ συνεχίζει τις σπουδές του στο Τμήμα Μεταλλειολόγων του ΕΜΠ. Η ίδια, όπως λένε άνθρωποι που τη γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια, δουλεύει σε ένα καφέ των Εξαρχείων για να τα βγάζει πέρα.
Ωστόσο, η μεγάλη της αγωνία από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η θύελλα της 17Ν ήταν να καταφέρει να φτιάξει και πάλι τα μελίσσια στον Βαρνάβα που για κάμποσα χρόνια είχε εγκαταλείψει στην τύχη τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης