Στοιβάζονται στον Πειραιά 200 τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων

Απόβλητα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερους από 200 τόνους, βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών, που εμποδίζει τη διασυνοριακή μεταφορά τους.

Καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι χώροι απόρριψης, τα επικίνδυνα τοξικά λύματα (απόβλητα χημικών βιομηχανιών, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων κ.ά.) μεταφέρονται από εξειδικευμένες εταιρείες σε εξουσιοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό και έτσι μετριάζεται το τεράστ

Απόβλητα υψηλού κινδύνου για τη δημόσια υγεία, τα οποία υπολογίζονται σε περισσότερους από 200 τόνους, βρίσκονται εγκλωβισμένα στη χώρα μας λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των λιμενεργατών, που εμποδίζει τη διασυνοριακή μεταφορά τους.

Καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένοι χώροι απόρριψης, τα επικίνδυνα τοξικά λύματα (απόβλητα χημικών βιομηχανιών, ακτινοδιαγνωστικών κέντρων κ.ά.) μεταφέρονται από εξειδικευμένες εταιρείες σε εξουσιοδοτημένους χώρους στο εξωτερικό και έτσι μετριάζεται το τεράστιο πρόβλημα της απουσίας ουσιαστικών μέτρων διαχείρισης των αποβλήτων που εμφανίζει η χώρα μας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), κ. Ανδρέα Κουσκούρη, εδώ και έναν μήνα οι συγκεκριμένες καρκινογόνες ουσίες περιμένουν να λυθεί η απεργία, προκειμένου να μεταφερθούν και να καταστραφούν σε ειδικές εγκαταστάσεις στο εξωτερικό. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες εν αντιθέσει με τις μεγάλες δεν διαθέτουν προσωρινούς χώρους αποθήκευσης, με αποτέλεσμα να ελλοχεύει ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης απόρριψης των αποβλήτων τους.

Το θέμα της διαχείρισης των τοξικών αποβλήτων παραμένει άλυτο και αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη χώρα μας, καθώς οι συσσωρευμένες ποσότητες υπολογίζονται σε 600.000 τόνους. Πρόσφατα, η ΕΕ προχώρησε σε διαδικασία παραπομπής της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, με το σκεπτικό ότι δεν έχει ακόμα εναρμονιστεί με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες και δεν έχει προχωρήσει σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διαχείρισης των επικίνδυνων αποβλήτων της.       

Μέχρι σήμερα, η πλειοψηφία των υλικών αυτών καταλήγει στις χωματερές ή στοιβάζεται σε αυτοσχέδιους χώρους αποθήκευσης εντός των μεγάλων βιομηχανιών που, ελλείψει εναλλακτικών μεθόδων μεταφοράς και απόρριψης, μετατρέπονται σε μόνιμες χωματερές.

Στο εξωτερικό εγκαταστάσεις καταστροφής των τοξικών υλικών διαθέτουν χώρες όπως η Σουηδία, η Ολλανδία και η Γερμανία, στις οποίες μεταφέρεται ένα μικρό μέρος των παραγόμενων επικίνδυνων αποβλήτων μας που υπολογίζεται σε λιγότερο από το 1% τον χρόνο. Εάν δηλαδή υπολογίσουμε ότι κάθε χρόνο η χώρα μας παράγει 300.000 τόνους τοξικών αποβλήτων, στο εξωτερικό φεύγουν περίπου 3.000 τόνοι ετησίως.    

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr