Καραμολέγκος: Υποσχέθηκα στον απαγωγέα δουλειά για τη γυναίκα του και τον γιο του

Καραμολέγκος: Υποσχέθηκα στον απαγωγέα δουλειά για τη γυναίκα του και τον γιο του

Το ψυχολογικό παιχνίδι του Μ. Καραμολέγκου με τον Μολδαβό κακοποιό - Με ποια επιχειρήματα κατάφερε να βρει το ευαίσθητο σημείο του πείθοντάς τον να τον απελευθερώσει

Καραμολέγκος: Υποσχέθηκα στον απαγωγέα δουλειά για τη γυναίκα του και τον γιο του
Οπως αναφέρουν τα γνωστότερα πονήματα αυτογνωσίας και κοινωνικής επιτυχίας που κατά κόρον παρουσιάζονται στις ΗΠΑ, ένας επιχειρηματίας οφείλει να έχει πολλές αρετές και δεξιότητες. Μερικές από αυτές είναι: να είναι εφευρετικός ώστε να καινοτομεί. 

Να γνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον ώστε να επενδύει. Να είναι συνετός στις κινήσεις του για να μη βρίσκεται προ εκπλήξεων και υπερβολικών οικονομικών ανοιγμάτων. Μέσα από τις περιπτώσεις όμως των επιχειρηματιών Κίκου Μαρτίνου και Μανώλη Καραμολέγκου αναδείχθηκε και μία επιπλέον αρετή: αυτή της ψυχραιμίας ώστε οι επιχειρηματίες να μην αιφνιδιάζονται από τους απαγωγείς τους. Τον Μανώλη Καραμολέγκο τον συναντήσαμε λίγες ώρες μετά τη μεγάλη προσωπική του περιπέτεια στο εργοστάσιό του στο Κορωπί. Παρά την αγωνία και τις δύσκολες στιγμές που πέρασε, χαμογελούσε και αστειευόταν. «Ρε παιδιά, δεν είμαι όπως γράφετε 60 ετών. 55 είμαι!». Ηταν σαν η ίδια η ζωή να του έδινε μια νέα ευκαιρία και να αναζωογονήθηκε. Στην ερώτησή μας τι του δίδαξε αυτή η εμπειρία, ο ίδιος απάντησε: «Να κοιτάξω λίγο περισσότερο την οικογένεια και τον εαυτό μου και να μην είμαι τόσο χύμα όσο ήμουν».


Το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης
Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει το «ΘΕΜΑ», ο τρόπος με τον οποίο κατέληξε η ιστορία απαγωγής του γνωστού επιχειρηματία αποτελεί ένα παγκόσμιο αστυνομικό case study. Κι αυτό διότι είναι πρωτοφανές ένας άνθρωπος σε τέτοια θέση να επιδεικνύει τόση δύναμη θέλησης για ζωή, αλλά και ευφυΐα και ψυχραιμία. Σύμφωνα με ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αλλά και της Αστυνομίας, αυτό που τον έσωσε δεν ήταν μόνο η πίστη που έχει στον Θεό, αλλά και η διαπραγματευτική του ικανότητα.

Κλείσιμο


Δώδεκα ώρες κλεισμένος στο πορτμπαγκάζ του αυτοκινήτου του, άρχισε να σκέφτεται την οικογένεια και τη δουλειά του, ενώ κατανόησε πως αυτό που προείχε ήταν ο ίδιος ο εαυτός του. «Οπως μας περιέγραψε, ήταν σαν το ελάφι που έχει κυκλωθεί από λύκους και έψαχνε τρόπο διαφυγής», τονίζει συνεργάτης του. Αμέσως ανοίχτηκαν μπροστά του δύο επιλογές. Η πρώτη ήταν να αντεπιτεθεί με ό,τι μέσα είχε. Αυτό εξάλλου είχε προσπαθήσει να κάνει με τη συμπλοκή στο αρχικό στάδιο της απαγωγής του. Σε αυτή την κίνηση όμως τον δυσκόλευε το ότι στην πρώτη μάχη έχασε τα γυαλιά του. Το γεγονός ότι έχει 9 βαθμούς μυωπία δυσχέρανε αυτή την επιλογή. Η δεύτερη σκέψη ήταν να «μετρήσει» τον εχθρό. Οταν διαπίστωσε πως η ομάδα των απαγωγέων είχε μειωθεί, καθώς οι συνεργοί αποχώρησαν για να πάνε να διευθετήσουν τα λύτρα, θέλησε  να βρει τον αρχηγό της ομάδας για να κατανοήσει  κατά πόσο μπορούσε να συνάψει ένα deal. Οπως ακριβώς δηλαδή και στις δουλειές του. Πείθει τον Μολδαβό αρχηγό της ομάδας των απαγωγέων να τον αφήσει να βγει από το πορτμπαγκάζ. Οταν συνειδητοποιεί πως ο τελευταίος είναι οπλισμένος, εγκαταλείπει την ιδέα της επίθεσης. Και τότε ξεκινάνε τα… mind games. «Ο Μανώλης Καραμολέγκος, ως έμπειρος διαπραγματευτής, συνειδητοποίησε πως είχε να κάνει με άτομο με όχι και τόσο ισχυρή προσωπικότητα κι έτσι ξεκίνησε να του δημιουργεί αμφιβολίες για την έκβαση του εγχειρήματος και την πιθανότητα μακρόχρονης φυλάκισής του», μας λέει η ίδια πηγή. Καταλύτης των εξελίξεων υπήρξε η ερώτησή του αν ο Μολδαβός έχει οικογένεια. Στη θετική του ανταπόκριση και στην αναφορά μάλιστα πως έχει και παιδί, ο επιχειρηματίας βρήκε την ευκαιρία που αναζητούσε. «Ακου να δεις. Αφησέ με ελεύθερο κι εγώ υπόσχομαι πως θα προσλάβω τη σύζυγό σου και θα φροντίσω το παιδί σου. Είμαι άνθρωπος με γνωριμίες και να μην ανησυχείς για τίποτα», του είπε. Τότε ήταν που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση, με τον Μολδαβό να δείχνει πως είχε αρχίσει να κάμπτεται. Τους φόβους του για την ενδεχόμενη ποινή του ο κ. Καραμολέγκος τους μετρίασε αναφέροντας τις γνωριμίες που είχε και φυσικά το ότι ο ίδιος θα μεριμνήσει να μην υπάρξει αυστηρή δίωξη. «Να ξέρετε πως ο κ. Καραμολέγκος είναι τέτοιου είδους άνθρωπος, που όλες τις υποσχέσεις του προς τον απαγωγέα θα τις τηρήσει», μας λένε οι δικοί του άνθρωποι. Επειτα από όλα αυτά ο απαγωγέας κάμπτεται. Τόσο πολύ μάλιστα που ο επιχειρηματίας τον πείθει όχι μόνο να τον απελευθερώσει, αλλά και να του παραδώσει το όπλο και τη χειροβομβίδα του! Το πιο αστείο από όλα ήταν πως επειδή οι συνεργοί του Μολδαβού είχαν φύγει παίρνοντας τα οχήματα της ομάδας, οι δυο τους δεν είχαν αυτοκίνητο και για να γυρίσουν έκαναν οτοστόπ! «Φανταστείτε την έκπληξη του οδηγού που σταμάτησε όταν ο κ. Καραμολέγκος του είπε ποιος ήταν, αλλά και όταν του σύστησε τον… φίλο του απαγωγέα που τον συνόδευε από πίσω»!



O δεύτερος Μολδαβός που συνελήφθη δύο ώρες μετά την απελευθέρωση του επιχειρηματία μέσα στο κλεμμένο ταξί


Μπορεί ο 55χρονος επιχειρηματίας να παρέμεινε ψύχραιμος, όμως καίριος υπήρξε και ο ρόλος του 22χρονου «διαδόχου» του, Ηλία Καραμολέγκου. Ο τελευταίος είναι που βρήκε τα πρώτα δείγματα απαγωγής (τα γυαλιά του) και  ειδοποίησε την Αστυνομία. Ψύχραιμος τόσο ο ίδιος όσο και η μητέρα του Ολυμπία, βοήθησαν την ΕΛ.ΑΣ., καθώς ούτε μία στιγμή δεν έχασαν το κουράγιο τους.

Αγνωστη λεπτομέρεια και ταυτόχρονα συγκινητική ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον που επέδειξε η ανταγωνίστρια του κ. Καραμολέγκου στο ψωμί, με μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία δύο χρόνια, η κυρία Ιωάννα Παπαδοπούλου.


Ποιος είναι ο Μανώλης Καραμολέγκος
Ολοι όσοι γνωρίζουν τον επιχειρηματία αναφέρονται σε έναν «άνθρωπο της δουλειάς». Εναν επιχειρηματία που από τις 6 το πρωί βρίσκεται στη μονάδα της εταιρείας του στο Κορωπί και ο οποίος αφανώς βοηθάει την τοπική κοινωνία του Κορωπίου και της Ανατολικής Αττικής. Οπως λένε πολίτες της περιοχής, πολλά από τα τοπικά συσσίτια φέρουν την υπογραφή του businessman, ο οποίος ποτέ δεν διαφήμισε αυτές τις ενέργειές του. Γνωστή επίσης είναι η αγάπη του για την Εκκλησία, καθώς και της μητέρας του, η οποία συνεχώς βοηθάει τους άπορους ανθρώπους της περιοχής, αλλά και εκείνους της Σαντορίνης.

Ο Μανώλης Καραμολέγκος, από μικρή ηλικία, μαζί με την αδελφή του Μαρία (διατηρεί δική της εταιρεία), άρχισε να εργάζεται στο αρτοποιείο του πατέρα του, Ηλία, απ’ όπου έμαθε την τέχνη του ψωμιού και τα μυστικά της ζύμης. Χαρακτηριστική συνήθεια που διατηρεί μέχρι σήμερα είναι ο έλεγχος ενός τουλάχιστον ψωμιού από κάθε παραγωγή για να έχει πλήρη εικόνα της ποιότητας του προϊόντος, ενώ όταν κάποιος μη αναγνωρίζοντάς τον (οι δημόσιες φωτογραφίες του είναι πολύ σπάνιες) τον ρωτάει τι δουλειά κάνει, εκείνος απαντάει: «Φούρναρης». Αγαπημένος τόπος για τον ίδιο είναι το νησί του, η Σαντορίνη, την οποία με κάθε τρόπο φροντίζει να επισκέπτεται. Είναι ιδιαίτερα δεμένος με τους εργαζομένους του εργοστασίου του, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην εταιρεία από τη δημιουργία της.


Από τη Σαντορίνη στο Χρηματιστήριο
Η οικογένεια Καραμολέγκου, και συγκεκριμένα ο πατέρας του επιχειρηματία, ξεκίνησε τη δραστηριότητά της στην αρτοποιία από τις αρχές του 1950 στη Σαντορίνη, από όπου και η καταγωγή της. Νησί φτωχό η Σαντορίνη και πολύ πριν προκύψει η μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, με δυσκολία συγκρατούσε τον κόσμο που έψαχνε τη λύση στην ξενιτιά. Την εποχή εκείνη η παραγωγή της μικρής, τοπικής αυτής αρτοποιητικής μονάδας επικεντρώνεται σε παραδοσιακά ψωμιά (παξιμάδια, κριθαροκουλούρες, μαύρα ολικής άλεσης).
Το 1971 ο Ηλίας Καραμολέγκος αποφασίζει πως τα όρια του κυκλαδίτικου νησιού είναι μικρά για τον ίδιο. Κάπως έτσι, η οικογένεια μετεγκαθίσταται στην Αγία Παρασκευή, όπου και μεταφέρει τη δραστηριότητά της. Στα πρώτα της βήματα στην Αθήνα η επιχείρηση διατηρεί έναν τοπικό χαρακτήρα στην ευρύτερη περιοχή. Σύντομα γίνεται γνωστή για την ποιότητα του ψωμιού που παράγει και επεκτείνει τη δραστηριότητά της. Η νέα δεκαετία, αυτή του 1980, εκτός από την Αλλαγή φέρνει και ανατροπή στον τρόπο δράσης της επιχείρησης. Ο Ηλίας Καραμολέγκος ξεκινάει τις χονδρικές πωλήσεις στο μαύρο ψωμί ολικής άλεσης και στα παξιμάδια σε καταστήματα υγιεινής διατροφής. Οι όγκοι παραγγελιών θα αυξηθούν, ενώ το 1984, διαβλέποντας το κλίμα μετεγκατάστασης των μεγάλων βιομηχανιών εκτός αθηναϊκών τειχών, η επιχείρηση μεταφέρεται στην Παιανία Αττικής, όπου δημιουργείται η εταιρεία Ηλίας Καραμολέγκος και Υιός Ο.Ε. και δραστηριοποιείται στην παραγωγή και χονδρική εμπορία ειδών αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής.

 Στην περίοδο αυτή αρχίζει και η δημιουργία του ιδιόκτητου δικτύου διανομής της εταιρείας, ενώ ο υιός Καραμολέγκος παίρνει σταδιακά τα ηνία. Αν ψάχνουμε το πότε η φίρμα  Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος επικρατεί, αυτό γίνεται στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ενώ στις αρχές του 1990 πραγματοποιείται η μεταφορά της έδρας της στο Κορωπί, όπου βρίσκεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Καραμολέγκος διαβλέποντας τη μεγάλη ευκαιρία του Χρηματιστηρίου εισάγει την εταιρεία στην κεφαλαιαγορά, ενώ παράλληλα κάνει μια μεγάλη πατέντα. Δημιουργεί το πρώτο ψωμί για τοστ με προζύμι. Αποτέλεσμα των κεφαλαίων που βρίσκει στο Χ.Α. είναι η εξαγορά της εταιρείας Απολλώνιον ΑΒΕΕ έναν χρόνο μετά. Το 2003 η Καραμολέγκος δημιουργεί μια νέα πατέντα, το πρώτο ψωμί για τοστ χωρίς κόρα, ενώ οι επενδύσεις της είναι συνεχόμενες. Σημαντική παράμετρος της επιτυχημένης πορείας της εταιρείας μέχρι σήμερα είναι η κατοχή ιδιόκτητων φορτηγών (δικτύου διανομής), ενός στόλου που ξεπερνάει τα 100 οχήματα. Συχνά ο κ. Καραμολέγκος φιλεύει ο ίδιος τους επισκέπτες του στο γραφείο με τα είδη της εταιρείας του και σπάνια θα φύγει κανείς δίχως κάποιο αρτοποίημά του. Τα τελευταία χρόνια δε η εταιρεία άνοιξε τα φτερά της και στο εξωτερικό -ίδρυσε μια θυγατρική στη Ρουμανία. Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι 390, χωρίς να έχουν υπάρξει απολύσεις την τελευταία πενταετία.

Η Αρτοβιομηχανία Καραμολέγκος κατόρθωσε να διατηρήσει θετικό βηματισμό μέσα στην κρίση, αν και μια κάμψη επήλθε εσχάτως. Η ανάπτυξή της τα δύο τελευταία χρόνια υπήρξε εντυπωσιακή. Το 2010 η εταιρεία σημείωσε αύξηση κερδών κατά 85% και το 2011 κατά 86,2%. Στο εννεάμηνο όμως του 2013 οι πωλήσεις του ομίλου υποχώρησαν σε 56,1 εκατ. ευρώ από 58 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του 2012, ενώ τα αποτελέσματα μετά τους φόρους διαμορφώθηκαν σε ζημίες 458.000. ευρώ. Πρόσφατα η εταιρεία προχώρησε στη σύναψη ομολογιακού δανείου 2,3 εκατ. ευρώ για την αναχρηματοδότηση του υφιστάμενου δανεισμού της. Αυτό το δάνειο φαίνεται πως ήταν το δέλεαρ των απαγωγέων, οι οποίοι γνωρίζοντας προφανώς το ύψος του απαίτησαν 2,5 εκατ. ευρώ ως λύτρα.


Προτάσεις στον ΣΕΒ για σχολή αυτοάμυνας
Τη στιγμή όμως που όλα τα παραπάνω συνέβαιναν, έντονη είναι η ανησυχία στους κόλπους της επιχειρηματικής σκηνής της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί είναι πλέον οι επιχειρηματίες οι οποίοι, αν και δεν θεωρούν πως έχουν το μέγεθος για να αποτελέσουν στόχο, αποφάσισαν να αποκτήσουν προσωπικές φρουρές. Ο κ. Καραμολέγκος δεν θεωρούσε ότι μπορούσε να γίνει στόχος απαγωγής και γι’ αυτό τον λόγο αρνούνταν όχι μόνο να προσλάβει σωματοφύλακες, αλλά και να βάλει φύλαξη στη βιομηχανική του μονάδα. Ταυτόχρονα κύκλοι του ΣΕΒ αναφέρουν πως στις μελλοντικές προτάσεις που ετοιμάζονται είναι η αποστολή ειδικών οδηγιών για τους τρόπους αντιμετώπισης απαγωγών και βίαιων φαινομένων, ενώ πρόταση θα υπάρξει, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, και για τη δημιουργία σχολής αυτοάμυνας για όσα μέλη θελήσουν να ενημερωθούν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης