Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων: «Η Χρυσή Αυγή είναι απειλή»

Αύξηση των επιθέσεων και εναντίον ομοφυλοφίλων - Έντονη είναι η ανησυχία της οργάνωσης και για τους Ρομά - Η έκθεση χαρακτηρίζει προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης στα πέντε νέα κέντρα παράνομων μεταναστών


Η Χρυσή Αυγή συμπεριφέρεται απαράδεκτα και ρατσιστικά στους μετανάστες της Ελλάδας, όπως αναφέρει στην ετήσια έκθεσή του το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που δόθηκε την Πέμπτη 16 Ιανουαρίου στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα, το πόρισμά του Παρατηρητηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch), εντοπίζει σοβαρές παραβιάσεις που χρήζουν επίλυσης, κάτι που όπως επισημαίνεται, θα επιτευχθεί μέσω της πολιτικής βούλησης και της συλλογικής δράσης. Χαρακτηριστικά, η 667σέλιδη έκθεση, που εξετάζει περισσότερες από 90 χώρες, για 24η χρονιά, αναφέρει: «Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν ανέλαβαν συντονισμένη δράση για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της αυξανόμενης μισαλλοδοξίας και των συνεχιζόμενων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Το HRW για την Ελλάδα
Ειδικότερα, για την Ελλάδα, σημειώνεται ότι συνεχίζονται οι επιθέσεις εναντίον μεταναστών, οι οποίες έφθασαν τις 104 από την αρχή του 2013 ώς το τέλος Αυγούστου. Μάλιστα, θεωρεί την εκλογή της Χρυσής Αυγής στη Βουλή ως απειλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τονίζοντας ότι «η ξενοφοβική βία έχει λάβει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς μετανάστες και πρόσφυγες γίνονται τακτικά στόχος επιθέσεων, ενώ υπάρχουν αυξανόμενες αποδείξεις για την ανάμειξη μελών της Χρυσής Αυγής».

Αναφέρεται ακόμη ότι υπάρχει και αύξηση των επιθέσεων εναντίον ομοφυλοφίλων. Όπως τονίζεται, το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση το Νοέμβριο για το ρατσιστικό λόγο και την παρότρυνση στη βία «δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα στην υπάρχουσα νομοθεσία για τη ρατσιστική βία», ενώ την ίδια στιγμή έντονη είναι η ανησυχία της οργάνωσης και για τους Ρομά. Όπως αναφέρεται τους πρώτους 9 μήνες του 2013, η ελληνική αστυνομία πραγματοποίησε 1.131 επιχειρήσεις σε καταυλισμούς, ενώ τα παιδιά των Ρομά συνεχίζουν να διαχωρίζονται στα σχολεία.

Επίσης, η έκθεση χαρακτηρίζει προβληματικές τις συνθήκες διαβίωσης στα πέντε νέα κέντρα παράνομων μεταναστών που δημιουργήθηκαν πέρσι στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα προβλήματα που αναφέρει για όλα αυτά τα κέντρα, νέα και παλαιά, είναι "ο συνωστισμός, η άσχημη υγειονομική κατάσταση και η περιορισμένη πρόσβαση σε περίθαλψη, νερό και τροφή".
"Ο σεβασμός προς τα ανθρώπινα δικαιώματα μετριέται σε πράξεις και όχι σε λόγια", δήλωσε η Τζούντιθ Σάντερλαντ, ερευνήτρια της HRW. "Οι απλοί άνθρωποι - από τους άστεγους στην Ουγγαρία ώς τους μαύρους και τους Άραβες εφήβους τους οποίους σταματά συνεχώς η αστυνομία στη Γαλλία καθώς και τους Σύρους πρόσφυγες στην Ελλάδα - πληρώνουν το τίμημα της μη επιβολής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Στην Ευρώπη
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, παρατηρείται εκδήλωση ρατσισμού και ομοφοβίας, ενώ όσον αφορά στον υπόλοιπο κόσμο, η έκθεση δίδει έμφαση στις εξελίξεις στη Συρία, όπου οι θάνατοι αμάχων προκάλεσαν την παγκόσμια φρίκη, αλλά όχι αρκετά ώστε οι ηγέτες να ασκήσουν πίεση προκειμένου να σταματήσουν.

Η έκθεση, εκτός των άλλων, θίγει εκτενώς τις παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών και Σύρων προσφύγων στην Τουρκία. Όπως αναφέρεται, συγκεκριμένα, η πρόσβαση στο άσυλο παραμένει δύσκολη τόσο στην υπόλοιπη Ελλάδα όσο και σε συνθήκες κράτησης. Σημειωτέον πως η Ελλάδα έχει το χαμηλότερο ποσοστό χορήγησης ασύλου στην Ε.Ε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr