Metropolitan: Ορθοπεδική χειρουργική με ρομπότ για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Δύο ασθενείς χειρουργήθηκαν σήμερα με το υπερσύγχρονο ορθοπεδικό ρομπότ MAKO και τα αποτελέσματα χαρακτηρίζονται εξαιρετικά - Αύριο θα επιστρέψουν στο σπίτι τους.

Μια πρωτοποριακή μέθοδο ρομποτικής χειρουργικής εφαρμόζεται από Έλληνες ειδικούς, καθιστώντας τη χώρα μας, αλλά και το νοσοκομείο Metropolitan όπου εγκαταστάθηκε η καινοτόμος τεχνική ΜΑΚΟ, σημείο αναφοράς για τις ιατρικές εξελίξεις στην Ευρώπη.

Ήδη, δύο ασθενείς υποβλήθηκαν σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας του ρομποτικού μηχανήματος, με επιτυχία σε  high-tech επέμβαση στο γόνατο προκειμένου να αντιμετωπιστεί πρόβλημα οστεοαρθρίτιδας, και αναμένεται να λάβουν εξιτήριο αύριο, χωρίς να χρειαστούν υποστήριξη ή άλλη υποβοήθηση.
 
Τα ρομπότ έχουν αποδειχθεί την τελευταία δεκαετία πολύτιμοι σύμμαχοι της χειρουργικής, και δη στις πιο λεπτές και απαιτητικές επεμβάσεις της, όπως πχ εκείνες που αφορούν την ουρολογία. Πλέον στις ειδικότητες που ωφελούνται σημαντικά από την τεχνολογική εξέλιξη περιλαμβάνεται και η ορθοπεδική.

Το ρομπότ ΜΑΚΟ, αμερικανικής τεχνολογίας, που εγκαταστάθηκε στο νοσοκομείο Metropolitan, θεωρείται μοναδικό στο είδος του. Μάλιστα, η Ελλάδα αποτελεί μία από τις τρεις χώρες της Ευρώπης η οποία διαθέτει αυτό το ρομπότ –οι άλλες είναι η Γερμανία και η Ιταλία.  Το ρομπότ ΜΑΚΟ και η τεχνογνωσία που διαθέτουν οι Έλληνες ειδικοί προσδίδουν συγκριτικό πλεονέκτημα στο ελληνικό νοσοκομείο, που ήδη σχεδιάζει την εκπαίδευση ιατρών στη ρομποτική χειρουργική από ευρωπαϊκές και μεσογειακές χώρες.
 
Οι χειρουργοί – ορθοπεδικοί του Μetropolitan κκ. Κωνσταντίνος Δρεττάκης και Διονύσιος Χίσσας με την ομάδα τους μετεκπαιδεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο South Florida University, για την εφαρμογή του ΜΑΚΟ πλάι σε έναν από τους σημαντικότερους ρομποτικούς χειρουργούς παγκοσμίως, τον Δρα Frederick Buechel Jr. 

Μάλιστα, ο έγκριτος χειρουργός ήλθε στην Ελλάδα και παραβρέθηκε στις δύο πρώτες επεμβάσεις που έγιναν την Τετάρτη, επιβεβαιώνοντας όπως είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του ότι «οι έλληνες γιατροί είναι εξαιρετικοί, ολοκλήρωσαν με ακρίβεια και επιτυχία τις επεμβάσεις. Ήταν εξαιρετικοί μαθητές και χαίρομαι που το διαπίστωσα παρακολουθώντας τους ως χειρουργούς» σημείωσε ο Δρ Buechel.
 
Πώς γίνεται η επέμβαση
 
Με τη βοήθεια του ρομπότ οι ειδικοί έχουν πλέον τη δυνατότητα να πραγματοποιούν επεμβάσεις γόνατος ή ισχίου με εξαιρετική ακρίβεια και κυρίως έγκαιρα προτού χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ολική αντικατάσταση της άρθρωσης. Τα οφέλη της ρομποτικής επέμβασης είναι σημαντικά για τον ασθενή, καθώς μειώνεται ο χρόνος αποκατάστασης, μειώνονται οι επιπλοκές και η απώλεια αίματος.
 
«Το ρομπότ ΜΑΚΟ οδηγεί με απόλυτη εμπιστοσύνη  στο καλό αποτέλεσμα συνδυάζοντας την ακρίβεια του ρομπότ  με την απόλυτη επίδοση των υλικών. Επιτρέπει δε να έχουμε άμεση προεγχειρητική  εικόνα στο σύστημα καθώς και βελτιστοποίηση αποτελέσματος κατά τη διάρκεια της εγχείρησης» ανέφερε κατά την παρουσίαση της νέας τεχνικής ο Διευθυντής Ορθοπαιδικός και Εξειδικευμένος Ρομποτικός Χειρουργός στο Metropolitan κ. Κωνσταντίνος Ε. Δρετάκης.
 
«Με την συγκεκριμένη, καινοτόμο τεχνική ΜΑΚΟplasty μεγάλο μέρος, άνω του 50%, των ασθενών, που πρόκειται να υποβληθούν σε ολική αρθροπλαστική γόνατος μπορούν να την αποφύγουν. Ο ασθενής υποβάλλεται σε αντικατάσταση μόνο του παθολογικού τμήματος του αρθρικού χόνδρου και όχι όλη η άρθρωση» σημείωσε ο ορθοπεδικός χειρουργός κ. Διονύσης Χίσσας.
 
Με σταθερές και προσεκτικές κινήσεις, ανάλογες με αυτές που επιχειρεί το ρομπότ ΜΑΚΟ, σχεδιάζουν οι επιστήμονες και τις επόμενες ορθοπεδικές επεμβάσεις. Μετά την επέμβαση στο γόνατο θα ακολουθήσουν ρομποτικές επεμβάσεις στο ισχίο, τον ώμο, τη σπονδυλική στήλη αλλά και σε όγκους.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr