Μαίνεται ο πόλεμος γιατρών-Άδωνι για το πλαφόν της συνταγογράφησης

Οι γιατροί απαντούν με μηνυτήρια αναφορά την οποία θα καταθέσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου

Μαίνεται ο πόλεμος γιατρών – υπουργείου Υγείας για το πλαφόν της συνταγογράφησης των φαρμάκων. Στην εφαρμογή του μέτρου οι γιατροί απαντούν με μηνυτήρια αναφορά την οποία θα καταθέσουν την ερχόμενη Δευτέρα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κι ενώ έχουν ήδη προσφύγει στα διοικητικά δικαστήρια για το ζήτημα του πλαφόν.
 
«Ζητούμε την κατάργηση του πλαφόν στη συνταγογράφηση φαρμάκων και διαγνωστικών εξετάσεων, προκειμένου να προστατευθούν τα έννομα συμφέροντα των πολιτών και η δεοντολογική λειτουργία των ιατρών» αναφέρει στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), καλώντας παράλληλα τα μέλη του να συνεχίσουν το λειτούργημά τους υπερασπίζοντας την υγεία και την περίθαλψη κάθε ασθενή.
 
Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας υπεραμύνεται του μέτρου σε κάθε ευκαιρία.
«Ήλεγξα τι ισχύει στις άλλες χώρες αναφορικά με το πλαφόν, πριν το θεσπίσουμε στην Ελλάδα. Στις περισσότερες χώρες υπάρχει  πλαφόν. Το να υπάρχει πλαφόν σημαίνει ότι υπάρχει έλεγχος και αυτό τελικά συμφέρει όλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης, το βράδυ της Πέμπτης, μιλώντας στους εκπροσώπους των φαρμακευτικών εταιριών, στη διάρκεια εκδήλωσης του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ).
 
Μάλιστα, ο υπουργός συσχέτισε τα όποια οφέλη του μέτρου τόσο με τον χώρο της φαρμακοβιομηχανίας όσο και με τον ίδιο. «Θα ήταν αυτοκτονία για εσάς εάν καταργηθεί το πλαφόν, γιατί τον Ιούνιο το clαwback θα φτάσει τα 300 εκατ. και είμαι σίγουρος ότι κάποιοι από εσάς θα δυσκολευτούν πολύ να το πληρώσουν και δε θα το αντέξουν. Φαντάζομαι ότι κανείς από εσάς δε θέλει να πουλάει φάρμακα και να μην τα πληρώνεται» είπε ο υπουργός Υγείας προς τα στελέχη των φαρμακευτικών.

«Σε ό,τι με αφορά προσωπικά», συνέχισε, «ξέρω ότι βλάπτω τους εκλογικούς μου στόχους δυσαρεστώντας τους γιατρούς αλλά αυτό θεωρώ ότι είναι το δόκιμο συμφέρον της χώρας. Εξάλλου, όταν η δαπάνη ήταν 5,6 δις ευρώ δεν ήταν οι υπουργοί που έγραφαν τα φάρμακα,  αλλά οι γιατροί, τώρα λοιπόν ας δεχτούν και τα μέτρα…» είπε με νόημα ο κ. Γεωργιάδης, κλείνοντας το θέμα του πλαφόν στη συνταγογράφηση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr