Κεφαλονιά: Διαβάστε αναλυτικά όλα τα μέτρα για το σεισμόπληκτο νησί

H πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων σπιτιών κρίθηκαν ακατάλληλα και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση κτιρίων που επλήγησαν - Ανοίγει αύριο η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου

Σεισμόπληκτη κηρύχθηκε η Κεφαλονιά, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, σε δηλώσεις που έκανε από το Κέντρο Επιχειρήσεων που έχει στηθεί στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Στη σύσκεψη για την ανασκόπηση της κατάστασης συμμετείχαν ακόμη οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος και Όλγα Κεφαλογιάννη, γενικοί γραμματείς της Κυβέρνησης που βρίσκονται στην Κεφαλονιά και οι αρμόδιες αρχές. 

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι το νησί θα ενταχθεί σε προγράμματα, βάσει οριοθέτησης, και τις επόμενες ημέρες θα υπογραφεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα, για να βοηθηθούν και να αποκατασταθούν οι σεισμόπληκτοι.

Στη συνέχεια ανακοίνωσε ότι η πολιτεία θα καλύψει για δύο χρόνια το ενοίκιο όσων τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα, θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση των κτιρίων που επλήγησαν,ενώ θα δημιουργηθεί οικισμός με οικίσκους διαφόρων κατηγοριών για όσους δεν μπορέσουν να νοικιάσουν σπίτι, σε σημεία που θα επιλεγούν από τις αρχές του νησιού.

Ο υπουργός ανέφερε ότι άμεσα κατέφθασαν στο νησί 100 μηχανικοί από διάφορους κρατικούς φορείς και μαζί με σεισμολόγους και μηχανικούς από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το συνολικό επιστημονικό προσωπικό φθάνει σήμερα τα 120 άτομα και θα ελέγξει εκ νέου όλα τα δημόσια κτίρια.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης επισήμανε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 600 κτίρια που κρίνονται κατεδαφιστέα, 1.100 με βαριές βλάβες και 1.400 με ελαφριές βλάβες, σε όλη την περιοχή της Παλλικής. Ακόμη ο υπουργός είπε ότι υπάρχουν προβλήματα σε αρκετές δημόσιες υποδομές, όπως δρόμους, λιμάνια και δημόσια κτίρια, που χρήζουν αποκατάστασης.

Ανακοίνωσε επίσης τη συγκρότηση συντονιστικής επιτροπής επιστημόνων η οποία θα παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου και θα ενημερώνει με επίσημο τρόπο τα ΜΜΕ.

Οι ζημιές στο αεροδρόμιο θα αποκατασταθούν από πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το οδικό δίκτυο αποκαθίσταται σταδιακά. Ειδικότερα στην περιοχή της Παλλικής «είναι ευκαιρία να κατασκευάσουμε ένα νέο οδικό δίκτυο, υπηρεσίες μας μελετούν ήδη την κατασκευή νέων δρόμων και εξετάζεται η ένταξη των έργων αυτών σε ευρωπαϊκά προγράμματα», δήλωσε ο κ. Χυσοχοΐδης. 

Τα λιμάνια του νησιού κρίθηκαν ασφαλή από ειδικούς του Λιμενικού.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε τέλος  ότι αυτές τις ημέρες θα ανακοινωθεί ένας τετραψήφιος τηλεφωνικός αριθμός, μέσω του οποίου θα παρέχεται ενημέρωση και πληροφορίες προς τους πολίτες.

Ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση του συστήματος υγείας στην Κεφαλονιά και ανακοίνωσε πως η νέα πτέρυγα του νοσοκομείου Αργοστολίου θα λειτουργήσει από το πρωί της Τετάρτης.

Η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη τόνισε πως η κυβέρνηση θα αναλάβει μια σειρά δράσεων στον τομέα της επικοινωνίας ώστε να στηριχθεί η Κεφαλονιά και ο τουρισμός στο νησί.

Ο υπουργός παιδείας κ. Αρβανιτόπουλος σημείωσε πως προέχει η ασφάλεια των μαθητών και πως θα εγκατασταθούν λυόμενες αίθουσες όπου χρειαστεί. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr