Αγγελος Φιλιππίδης: Πώς έπεισε τον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος

Αγγελος Φιλιππίδης: Πώς έπεισε τον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος

«Επί θητείας μου το ΤΤ ήταν το πρώτο σε κεφαλαιακή επάρκεια στην Ελλάδα και τρίτο στην Ευρώπη», είπε, μεταξύ άλλων, στην απολογία του

Αγγελος Φιλιππίδης: Πώς έπεισε τον εισαγγελέα και αφέθηκε ελεύθερος
«Βρίσκομαι ενώπιον σας παρά το γεγονός ότι η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) έχει εγκρίνει τις πράξεις μου... Τα δάνεια έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους... Ουδεμία ζημία στοιχειοθετείται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». Στο τρίπτυχο αυτό θα μπορούσε να «συμπυκνωθεί» η επιχειρηματολογία που ανέπτυξε ο πρώην πρόεδρος του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), Άγγελος Φιλιππίδης, την Δευτέρα, κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας απολογίας του ενώπιον του ανακριτή, κ. Γιώργου Ανδρεάδη και της εισαγγελέως κυρίας Μαρίας Αυγήτα.

Ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΤΤ και φερόμενος ως βασικός κατηγορούμενος στην υπόθεση των κόκκινων δανείων ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ –για τον οποίο μάλιστα οι εισαγγελικές αρχές είχαν εκδώσει και δυο διεθνή εντάλματα σύλληψης– απολογήθηκε για τα αδικήματα της απιστίας και της συνέργειας σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Αμέσως μετά την απολογία του, ο κατηγορούμενος έφυγε ελεύθερος από τα δικαστήρια της πρώην σχολής Ευελπίδων. Ο ανακριτής και η εισαγγελέας έκριναν ότι δεν πρέπει να προφυλακιστεί. Αντίθετα, πρέπει να αφεθεί ελεύθερος με καταβολή εγγυοδοσίας ύψους δύο εκατ. ευρώ αλλά και με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής του ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Κλείσιμο
Με ένα πολυσέλιδο απολογητικό υπόμνημα 300 σελίδων, το οποίο φέρει την υπογραφή των δικηγόρων του κ.κ. Αθανάσιου Βαρλάμη και Γ. Παπαϊωάννου, ο Άγγελος Φιλιππίδης κατάφερε, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, να αντικρούσει βήμα – βήμα το βαρύ κατηγορητήριο, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι η Δικαιοσύνη έχει πει και τον τελευταίο της λόγο επί της ενοχής του ή μη.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων του ΤΤ προκαταρκτική εξέταση είχε διενεργήσει η επίκουρη εισαγγελέας κατά της διαφθοράς κυρία Πόπη Παπανδρέου, η οποία και ζήτησε την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του κ. Φιλιππίδη και 30 ακόμη προσώπων.

Στο υπόμνημα που κατάθεσε στον ανακριτή, ο κ. Φιλιππίδης αρνείται τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν και υποστηρίζει, μεταξύ άλλων: «Αρνούμαι και αποκρούω τις αποδιδόμενες στο πρόσωπο μου κατηγορίες ως νόμω και ουσία αβάσιμες και απαράδεκτες και εκ προοιμίου δηλώνω ότι το κατηγορητήριο, το οποίο ερείδεται απολύτως στην από 9.12.2013 πορισματική αναφορά της Επίκουρης Εισαγγελέως Εγκλημάτων Διαφθοράς, Πόπης Παπανδρέου, είναι αυτοϋπονομευμένο εξ αιτίας τραπεζικών και οικονομικών παραδοχών, οι οποίες το μεν αντιφάσκουν μεταξύ τους, το δε έρχονται σε ευθεία αντίθεση με κρίσιμα έγγραφα, τα οποία απαραδέκτως και παρανόμως δεν βρίσκονται μέσα στη δικογραφία, επιπλέον δε προσκρούουν απόλυτα στα τραπεζιοικονομικά τραπεζικά δεδομένα, τα ισχύοντα σε κάθε τράπεζα, κατά τη χορηγηματική διαδικασία πιστώσεων, ιδία δανείων».

Επίθεση κατά εισαγγελέων

Ο κ. Φιλιππίδης επιτίθεται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς αναφέροντας, μεταξύ άλλων: «Έγινε προσπάθεια να αποστερηθώ ως πολίτης αυτής της χώρας του δικαιώματος μου ακροάσεως από τις αρχές κατ΄ άρθρο 20 παρ 1Σ και περαιτέρω να μην εξεταστώ ως μάρτυρας ή ύποπτος κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής εξέτασης για τα υπό έλεγχο δάνεια του Τ.Τ., παρά το γεγονός ότι έκανα τα πάντα, τα οποία ηδυνάμην για να ακουστώ. Οι προσπάθειες μου δεν παρακάμφθηκαν απλώς, αλλά δύναμαι να πω ότι καταπατήθηκαν, προκειμένου πάσει δυνάμει και με κάθε διαδικασία να συρθώ με ένταλμα σύλληψης, ως κοινός εγκληματίας και να δοθώ ως βορρά στην αδηφαγία των ΜΜΕ και στην πολιτική εκμετάλλευση».

Ακόμη, κάνει λόγο για προσπάθεια απομόνωσης του και επισημαίνει: «Ουδέποτε κλήθηκα από την Τράπεζα της Ελλάδος, πριν τη σύνταξη των επίμαχων πορισμάτων και παρά το γεγονός ότι τα τελευταία αφορούσαν στο χρονικό διάστημα της θητείας μου στο Τ.Τ.». Επίσης, αναφέρει ότι η ποινική διαδικασία πυροδοτήθηκε χωρίς ουδέποτε να έχει παρουσιαστεί η δική του πλευρά. «Ουδέποτε κλήθηκα από την Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα», επισημαίνει και προσθέτει: «Μετέβη τον Σεπτέμβριο του 2013 στις κυρίες Ράικου και Παπανδρέου» προκείμενου να ζητήσει να δώσει εξηγήσεις και η απάντηση τους ήταν ότι η «Εισαγγελία δεν κάνει συμφωνίες»».

Στη συνέχεια ο ο άλλοτε ισχυρός άνδρας του ΤΤ αρχίζει να αναλύει μια προς μια τις περιπτώσεις των επισφαλών, όπως το κατηγορητήριο τις αναφέρει, δανείων.

Συγκεκριμένα, για το σκέλος της δικογραφίας που αφορά στην υπόθεση της BEST LINE CARDS Sa αναφέρει: «Σχετικά με την αποδιδόμενη κατηγορία για τέλεση απάτης κατά συναυτουργία, η οποία ερείδεται στη συμφωνία μετόχων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με την εταιρεία ∆ΕΜΚΟ ΑΕ, εκ προοιμίου δηλώνω ότι τόσο το εισαγγελικό πόρισμα όσο και η κατηγορία, όπως μου αποδίδεται, είναι πλήρως συγχυτική, νόμω αβάσιμη».

Για τα δάνεια προς τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, ο πρώην πρόεδρος του ΤΤ υπογραμμίζει στο υπόμνημά του: «Η Τράπεζα ζήτησε και έλαβε την προσωπική εγγύηση του κ. ∆ημητρίου Κοντομηνά για το σύνολο της αξίας του ομολογιακού δανείου, η οποία κάθε άλλο παρά μηδενική εξασφαλιστική αξία έχει. Και τούτο διότι, ο ∆ημήτριος Κοντομηνάς συνυπογράφοντας το δάνειο της ∆ΕΜΚΟ ως εγγυητής δεσμεύτηκε ο ίδιος με την προσωπική του περιουσία έναντι της εκπλήρωσης της δανειακής υποχρέωσης της ∆ΕΜΚΟ και κατέστη ο ίδιος υποκείμενο ευθύνης έναντι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Έτσι, στην υπέγγυα περιουσία του εν λόγω δανείου προσετέθη και ολόκληρη η προσωπική περιουσία του ∆. Κοντομηνά, η οποία ήταν ιδιαιτέρως σημαντική,όπως προέκυπτε από το Σημείωμα E9, που προσκομίστηκε στην Τράπεζα με αίτημα της τελευταίας, στο οποίο εμφανίζονται ακίνητα ελεύθερα βαρών στο Κολωνάκι και στη Βαρυμπόμπη, η δε η προσωπική του περιουσία κατά το χρόνο σύναψης του δανείου υπολογιζόταν στο ποσό των 170.000.000 ευρώ, υπερκαλύπτοντας την αξία του δανείου. Έτσι, ουδεμία σημασία έχει που αυτή η προσωπική εγγύηση δεν συνοδεύτηκε από εμπράγματες ασφάλειες, όπως αυθαίρετα καταλήγει το πόρισμα της κας Εισαγγελέως, αφού στην περίπτωση καταγγελίας του δανείου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει μέτρα συντηρητικής κατάσχεσης σε όλη την ανωτέρω περιουσία, το ύψος της οποίας κάλυπτε υπέρ του δέοντος το ύψος του εκδοθέντος ομολογιακού δανείου. Τα δάνεια του εξυπηρετούνται».

Για τα δάνεια στον επιχειρηματία Π. Ευθυμίου, στο υπόμνημά του ο Αγγελος Φιλιππίδης επισημαίνει: « Και στις τρεις περιπτώσεις των εταιρειών ALMONT, ASPEN και EKTASIS DEVELOPMENT οι χρηματοδοτήσεις συνοδεύτηκαν από εμπράγματες εξασφαλίσεις επί των χρηματοδοτούμενων ακινήτων, εκχώρηση των δικαιωμάτων από ασφαλιστήρια συμβόλαια και εκχώρηση των αντίστοιχων μισθωμάτων. ∆ηλαδή το πλέγμα των εξασφαλίσεων, που ελήφθησαν, συνάδει με τη συνήθη πρακτική για αυτού του είδους τις χρηματοδοτήσεις. Οι προσωπικές εγγυήσεις των φορέων ζητούνται σε περιπτώσεις που η αξία του ακινήτου υπολείπεται του ύψους του δανείου, χωρίς αυτό να συνιστά κανόνα στην τραπεζική πρακτική. Στις υπό αξιολόγηση περιπτώσεις, η αξία των ακινήτων υπερκαλύπτει το ποσό της χρηματοδότησης, καθιστώντας ουσιαστικά τις προσωπικές εγγυήσεις μη απαραίτητες. Να τονισθεί ότι στην περίπτωση της χρηματοδότησης της εταιρείας EKTASIS DEVELOPMENT A.E. ελήφθη και η προσωπική εγγύηση του βασικού φορέα της εταιρείας κ. Παναγιώτη Ευθυμίου».

Για την εξαγορά της Bestline από το ΤΤ, o Αγγελος Φιλιππίδης, επισημαίνει: «Το ΤΤ απέκτησε συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας Bestline σε ποσοστό 50%, συμμετέχοντας στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με το ποσό των 18.900.000 ευρώ επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα με την υπογραφή του Ίδιωτικού Συμφωνητικού Χρήσης ∆ικτύου την επιστροφή του ποσού αυτού ως αμοιβή για τη χρήσ η του δικτύου του από την εταιρεία. Επομένως ουδεμία ζημία υπέστη, αλλά αντιθέτως απέκτησε το 50% των μετοχών της εταιρείας με μηδενικό κεφάλαιο».

Για τη ζημία που η κυρία Παπανδρέου θεωρεί ότι υπέστη το ΤΤ επί θητείας του, ο κατηγορούμενος, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει: «Συνοψίζοντας αναφορικά με τα δάνεια προς τις ανωτέρω εταιρείες, ουδεμία ζημία έχει υποστεί η τράπεζα διότι τα δάνεια είτε έχουν αποπληρωθεί στο σύνολό τους (περιπτώσεις ASPEN ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΑΕ για το δάνειο των 12.780.000 ευρώ και EKTASIS DEVELOPMENT SA για το δάνειο της που είχε ανέλθει στο ποσό των52.328.091 ευρώ) είτε εξυπηρετούνται κανονικά από τις εταιρείες Ομίλου Έλληνα (ΒΟΥΚΑΛΙΑ Α.Ε. και ΡΑΣΤΕΛΗΣ Α.Ε.), που εξαγόρασαν το σύνολο των μετοχών των εταιρειών ASPEN ΑΕ και ALMOND ΑΕ αντίστοιχα, ενώ η Τράπεζα ωφελήθηκε επί πλέον τους τόκους και τις προμήθειες έως ότου περιήλθαν αυτά στο σύνολό τους στις επιχειρήσεις του Ομίλου Έλληνα».

Ακόμη, ο Αγγελος Φιλιππίδης επισήμανε ότι επί της θητείας του στο ΤΤ αποσόβησε ζημία 760 εκατ. ευρώ με ομολογικά δάνεια που χορήγησε καθώς αποεπένδυσε, όπως λέει, ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ τα οποία θα είχαν κουρευτεί μέσω του PSI.

Τέλος, επισήμανε πως τον Δεκέμβριο του 2009 που ολοκληρώθηκε η θητεία του, το ΤΤ ήταν το πρώτο σε κεφαλαιακή επάρκεια πιστωτικό ίδρυμα στην Ελλάδα και τρίτο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μάλιστα, αναφέρει πως τα «κόκκινα δάνεια» είναι το 5% και όχι το 33% που αναφέρει ο διοικητής της ΤτΕ ο οποίος «μεθοδευμένα σπεύδει στη Βουλή να κατασκευάσει αναληθή εικόνα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network

Δείτε Επίσης