Καθιερώνεται εισαγγελέας που θα διαπραγματεύεται ποινές με τους κατηγορούμενους

Ο «ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγής» θα μεσολαβεί για κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ δεν θα μπορεί να επέμβει σε υποθέσεις που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου

Προηγμένα  ποινικά  συστήματα άλλων χωρών, κατά κανόνα αγγλοσαξονικής αντίληψης (Μεγάλη Βρετανία, ΗΠΑ, κ.λπ.), θα προτείνει στο υπουργείο Δικαιοσύνης η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή  που έχει αναλάβει το έργο της αναμόρφωσης του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Η «εισαγωγή» των νομικών αυτών αλλοδαπών νομοθετικών δεδομένων και η εμφύτευσή τους στο Ελληνικό Ποινικό πεδίο, αποσκοπεί κατά κανόνα, στην  αποσυμφόρηση των δικαστηρίων από τις εκατοντάδες χιλιάδες δικογραφίες που στοιβάζονται στις γραμματείες των δικαστηρίων και στα γραφεία των δικαστών.

Μερικές από τις καινοτομίες που προτείνονται είναι η καθιέρωση του θεσμού του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», ο οποίος θα «παζαρεύει» με τον κατηγορούμενο την ποινή πριν καν φτάσει  η υπόθεση στο ακροατήριο, ενώ η δεύτερη καινοτόμα πρόταση είναι η κατάργηση των Πενταμελών Εφετείων Κακουργημάτων και η εκδίκαση των περισσότερων κακουργημάτων από Μονομελή Εφετεία.

Ειδικότερα, η αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή, με πρόεδρο τον καθηγητή της Νομικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης  Λάμπρο Μαργαρίτη, ολοκλήρωσε την αναμόρφωση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Στο νέο Κώδικα μεταφέρθηκαν ποινικά στοιχεία άλλων τρίτων χωρών, τα οποία όμως διχάζουν, προς το παρόν, τους Έλληνες νομικούς που ασχολούνται με το Ποινικό Δίκαιο, τόσο στη θεωρία, όσο και στην πράξη.

Όπως χαρακτηριστικά έλεγαν, η μεταφορά νοοτροπιών και νομικών δεδομένων ξένων χωρών στα Ελληνικά δρώμενα δύσκολα απορροφάται και γίνεται αποδεκτή.

Πέρα από όλα αυτά όμως, συμπλήρωναν οι Έλληνες νομικοί, και αν ακόμη γίνει καθολικά δεκτός ο θεσμός του «ποινικού εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε η άμεση εφαρμογή του, μπορεί να αποσυμφόρηση μερικώς τα δικαστήρια, αλλά θα δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα στις ήδη βεβαρημένες πληθυσμιακά φυλακές της χώρας. 

Κατ’ αρχάς, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα, ο «ποινικός εισαγγελέας συνδιαλλαγής» θα έχει τη δυνατότητα να συνδιαλέγεται με τον κατηγορούμενο και να συμφωνεί για το ύψος της ποινής, χωρίς η υπόθεση να φτάνει στο ακροατήριο.

Η διαμεσολάβηση του εισαγγελέα αφορά τα κακουργήματα για τα οποία προβλέπονται ποινές μέχρι 10 χρόνια κάθειρξη, ενώ στους κανόνες της συνδιαλλαγής δεν μπορούν να τεθούν αδικήματα που τιμωρούνται με βάση το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Τώρα, αν  ο κατηγορούμενος συμφωνήσει στη διαπραγμάτευση με τον «ποινικό εισαγγελέα συνδιαλλαγής», τότε πρέπει η συμφωνηθείσα ποινή να είναι εμφανώς επιεικέστερη από αυτή που θα επιβαλλόταν από το δικαστήριο, ενώ παράλληλα και η έκτιση της ποινής θα έχει ευνοϊκότερους όρους αναφορικά με την αποφυλάκιση.

Αναλυτικότερα, η ποινή η οποία θα συμφωνείτε μεταξύ εισαγγελέα και  κατηγορούμενου πρέπει να μην είναι μεγαλύτερη από τα 3/5 της ανώτερης ποινής που προβλέπεται στα κακουργήματα και από το μισό της προβλεπόμενης ποινής για τα πλημμελήματα.

Ακόμη, στον υπολογισμό της ποινής θα λαμβάνονται υπόψη και τα ελαφρυντικά, όπως είναι προτέρου εντίμου βίου, κ.λπ.

Παράλληλα, σύμφωνα με το νέο Κώδικα καταργούνται τα Πενταμελή Εφετεία Κακουργημάτων, τα οποία σήμερα δικάζουν σε δεύτερο βαθμό τα περισσότερα κακουργήματα και θα δικάζονται πλέον από τα Μονομελή Εφετεία Κακουργημάτων.

Από τον κανόνα αυτό, εξαιρούνται τα αδικήματα που χαρακτηρίζονται σύνθετα, καθώς και αδικήματα που καταλαμβάνονται από το νόμο περί καταχραστών του δημοσίου.

Τέλος, με άλλη διάταξη του νέου Κώδικα, τα πλημμελήματα θα δικάζονται πλέον από Μονομελή Πλημμελειοδικεία, ενώ μόνον σε δεύτερο βαθμό οι υποθέσεις θα εξετάζονται από τα Τριμελή Πλημμελειοδικεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr