Άδωνις: Δεν χρειάζεται πανικός για τη γρίπη

Απέδωσε την έλλειψη εμβολίων στις μειωμένες παραγγελίες βάσει του 2013 που ήταν μια χρονιά ύφεσης του φαινομένου - Ιατρικός Σύλλογος Αττικής: Άστοχη και επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία η δήλωση του υπουργού Υγείας

Καθησυχαστικός ότι αυτό που χρειάζεται για τη γρίπη είναι ενημέρωση και λήψη αντιικών φαρμάκων και όχι πανικός εμφανίστηκε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, ερωτηθείς για τις ελλείψεις εμβολίων που καταγγέλλει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.
΄
Όσον αφορά ειδικά τις ελλείψεις στα εμβόλια ο υπουργός Υγείας εξήγησε ότι οι παραγγελίες βασίζονται με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης χρονίας και έτσι επειδή το 2013 ήταν έτος ύφεσης του φαινομένου, τα εμβόλια που παρελήφθησαν ήταν λιγότερα, όπως και σε όλη την Ευρώπη.
 
Ο υπουργός αναφέρθηκε και στην αντιεμβολιαστική νοοτροπία των πολιτών, η οποία, όπως είπε, έχει ενισχυθεί από αναφορές διαφόρων επιστημών για παρενέργειες και επικινδυνότητα των εμβολίων.
 
Πάντως, όπως είπε και με αφορμή την αύξηση των θανάτων που έχουν φτάσει τους 62, στην πλειοψηφία τους πρόκειται για άτομα με υποκείμενα νοσήματα, ο εμβολιασμός αυτή τη χρονική περίοδο για όσους δεν τον έχουν κάνει, δεν βοηθάει, καθώς το εμβόλιο για να δράσει θέλει 3 με 4 εβδομάδες, ενώ το κύμα της γρίπης αναμένεται να καμφθεί σε δυο με τρείς εβδομάδες.

ΙΣΑ: Επικίνδυνη η δήλωση του υπ. Υγείας

Η τελευταία τοποθέτηση, όμως, του κ. Γεωργιάδη για τη γρίπη ότι δεν έχει ενδεχομένως νόημα να εμβολιαστεί κάποιος στην παρούσα χρονικής στιγμή, καθώς αφενός μεν θα προλάβει να θωρακιστεί, αφετέρου αρχίζει η πτώση του κύματος της γρίπης, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου ΑΘηνών, Γιώργου Πατούλη, ο οποίος την χαρακτήρισε «και άστοχη και επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία».
 
«Την ώρα που η καθηγήτρια Παθολογίας και Λοιμώξεων κα Ελένη Γιαμαρέλλου αλλά και το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνουν ακόμη και σήμερα τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της γρίπης όσων ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού, ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης , χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες επιστημονικές γνώσεις, υποστηρίζει με δημόσια δήλωσή του ότι δεν έχει νόημα να κάνει κανείς τώρα εμβόλιο κατά της γρίπης» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΙΣΑ.
 
Και το ατόπημα από πλευράς του γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, συνεχίζει η ανακοίνωση, αφού της δήλωσης αυτής προηγήθηκε η δημόσια παραδοχή ότι φέτος παραγγέλθηκαν λιγότερα εμβόλια κατά της γρίπης σε σχέση με πέρσι, με αποτέλεσμα να παρουσιασθούν ελλείψεις.
 
«Αν ο κ. Υπουργός θεωρεί ότι ο εμβολιασμός των ομάδων υψηλού του πληθυσμού αποτελεί «μπίζνα» για κάποιους, οφείλει να τους κατονομάσει και να τους στείλει άμεσα στον Εισαγγελέα. Με ονόματα και στοιχεία. Αν δεν το κάνει αυτός, θα το κάνουμε εμείς. Τον καλούμε όμως για όσο διάστημα κατέχει ακόμη τη θέση του Υπουργού Υγείας, να μην εκφράζει δημόσια θέσεις που δεν διαθέτουν επιστημονικό υπόβαθρο και θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Κι ας φροντίσει έστω και τώρα, να εφαρμοστεί επιτέλους και στη χώρα μας μια εθνική πολιτική πρόληψης και ενημέρωσης του  πληθυσμού , για την προστασία του από τις επιδημίες» υπογραμμίζει ο κ. Γιώργος Πατούλης.

Roche Hellas: Χωρίς προβλήματα η διάθεση των αντιικών οσελταμιβίρης

H Roche Hellas διαβεβαιώνει ότι η διάθεση όλων των μορφών του φαρμακευτικού σκευάσματος οσελταμιβίρη (Tamiflu) -  καψάκια και σκόνη για πόσιμο εναιώρημα - διεξάγεται απρόσκοπτα μέσω των προβλεπόμενων καναλιών, δηλαδή προς τις φαρμακαποθήκες και τα φαρμακεία των δημόσιων νοσοκομείων και των ιδιωτικών κλινικών άνω των 60 κλινών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr