Δεκατρείς μελλοντικοί διπλωμάτες από το Ισραήλ στην Αθήνα

Η επόμενη γενιά των διπλωματών του Ισραήλ μίλησε στο protothema.gr για τις σχέσεις των δύο κρατών, τις επενδυτικές ευκαιρίες αλλά και για το ανησυχητικό φαινόμενο «Χρυσή Αυγή».

Δεκατρείς εκκολαπτόμενοι διπλωμάτες, από το Young Ambassadors School του Ισραήλ σε μια περιοδεία σε 10 ευρωπαϊκές χώρες με πρώτο σταθμό την Ελλάδα. Η νέα γενιά των διπλωματών του Ισραήλ, έφηβοι ηλικίας 14 έως 17 ετών συνοδευμένη από τον πρόεδρο του Young Ambassadors School πρέσβη Ιτζάκ Ελντάν, βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα και για να γνωρίσει από κοντά μια χώρα που θεωρείται σχεδόν «γειτονική» στις συνειδήσεις των περισσότερων πολιτών του Ισραήλ.
 
Το protothema.gr συνάντησε τους νέους αυτούς ανθρώπους την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στην Ελλάδα, μια μόλις εβδομάδα μετά  τη διεθνή ημέρα για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, καταγράφοντας τις θέσεις τους τόσο για τις επενδυτικές ευκαιρίες και τις διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, τις απόψεις τους για την εικόνα του… «τεμπέλη και διεφθαρμένου Έλληνα», όσο και την έκπληξή τους και την ανησυχία τους για το ανησυχητικό φαινόμενο «Χρυσή Αυγή».
 
«Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στο Ισραήλ δεν χρησιμοποίησαν σε καμία περίπτωση το κλισέ του «τεμπέλη Έλληνα». Στο Ισραήλ η εικόνα που υπάρχει για την Ελλάδα είναι πως πρόκειται για μια πανέμορφη χώρα, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει οικονομικά προβλήματα. Οι αναφορές για την κρίση ήταν σχεδόν καθημερινές και ξέραμε πως η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα δεν είναι καλή. Αλλά η παραμονή μας εδώ μας έδειξε πως τα πράγματα δεν είναι τόσο τραγικά. Άλλωστε σας θεωρούμε σχεδόν «γείτονες» και βρήκαμε πως είστε ένας πολύ ευγενικός λαός», απάντησαν σχεδόν ομοφώνως οι μαθητές του Προγράμματος Young Israeli Ambassadors.
 
Παρόλο που εκπαιδεύονται στις διεθνείς σχέσεις, τη διπλωματία και το δημόσιο διάλογο οι μαθητές από το Ισραήλ δεν έχουν όλοι τους την πρόθεση να ακολουθήσουν διπλωματική καριέρα, καθώς κάποιοι εξ αυτών ενδιαφέρονται το ίδιο για την πολιτική όσο και για τη δημοσιογραφία. Παρά ταύτα οι γνώσεις τους τόσο για τις διμερείς σχέσεις των δύο κρατών, όσο και για τα εσωτερικά ζητήματα της Ελλάδας ήταν εντυπωσιακές.
 
«Οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ είναι πολύ καλύτερες τα τελευταία χρόνια. Παλαιότερα υπήρχαν προβλήματα λόγω των σχέσεων που είχε το Ισραήλ με την Τουρκία. Τώρα όμως οι σχέσεις των δύο κρατών εξελίσσονται διαρκώς. Τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και στη στρατιωτική συνεργασία η οποία επεκτείνεται διαρκώς κυρίως μέσω των κοινών ασκήσεων της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ και της πολεμικής αεροπορίας της Ελλάδας».
 

Η Χρυσή Αυγή
 
Οι μαθητές από το Ισραήλ είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Φιλίας Ελλάδος – Ισραήλ κ. Κώστας Καραγκούνης τους παρέθεσε γεύμα, να παρακολουθήσουν συνεδρίαση του Κοινοβουλίου και να επισκεφτούν το Μουσείο της Ακρόπολης.
 
Μιλώντας στο protothema.gr οι μαθητές υπογράμμισαν πως οι λόγοι που επέλεξαν την Αθήνα ως αφετηρία της ευρωπαϊκής περιοδείας τους ήταν κυρίως η φυσική ομορφιά της Ελλάδα, το καλό φαγητό, η ενίσχυση των σχέσεων με την εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα, αλλά και ζήτημα της «Χρυσής Αυγής».
 
«Η Χρυσή Αυγή είναι ένας πολιτικός σχηματισμός που δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Εσείς οι ίδιοι οι Έλληνες πολίτες θα έπρεπε να την σταματήσετε. Δεν είναι απλώς ένα αντισημιτικό κόμμα. Είναι ένα κόμμα που ζημιώνει πρώτα από όλους εσάς» υπογράμμισαν οι εκκολαπτόμενοι πρεσβευτές.
 
 
Επενδυτικές ευκαιρίες
 
Η οικονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα έχει, όπως είναι αναμενόμενο, πλήξει και την εβραϊκή κοινότητα στη χώρα μας. Σύμφωνα με τους μαθητές, αλλά και τον Πρέσβη Ιτζάκ Ελντάν τα κονδύλια για εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς σκοπούς της κοινότητας μειώνονται διαρκώς. Χαρακτηριστικό είναι πως οι Έλληνες Εβραίοι δεν έχουν την ευχέρεια να φοιτήσουν σε εβραϊκά σχολεία στην Ελλάδα, πέρα από την 6η τάξη του Δημοτικού. Κάτι που σύμφωνα με τους ίδιους οδηγεί σταδιακά στην απώλεια της ταυτότητάς τους. Και η ανακοίνωση της επαναλειτουργίας της έδρας εβραϊκών σπουδών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν μια είδηση που χαιρέτησαν όλοι τους. Άλλωστε, όπως υπενθύμισαν μιλώντας στο protothema.gr, «στη Θεσσαλονίκη υπήρχε κάποτε η μεγαλύτερη εβραϊκή κοινότητα στην Ελλάδα
 
Οι επενδυτικές ευκαιρίες ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μια ακόμα σημαντική παράμετρος που μπορεί να βοηθήσει τη δοκιμαζόμενη ελληνική οικονομία. «Η Ελλάδα είναι ο πρώτος τουριστικός προορισμός για τους πολίτες του Ισραήλ. Περίπου 500.000 πολίτες του Ισραήλ θα έρθουν στην Ελλάδα το 2014» δήλωσαν οι μαθητές από το Ισραήλ και αναφερόμενοι στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο και το Ισραήλ, υπογράμμισαν πως τώρα που το Ισραήλ μετατρέπεται σε χώρα παραγωγής φυσικού αερίου οι ευκαιρίες για συνεργασία και επενδύσεις σε αυτόν το εξαιρετικά κρίσιμο τομέα είναι πολλές. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr