Κύπρος: Θετική η έκθεση του αμερικάνικου ΥΠΕΞ για τα ανθρωπινά δικαιώματα

Και φέτος στο κεφάλαιο της Κύπρου υπάρχει ο διαχωρισμός σε «Κυπριακή Δημοκρατία» και σε «περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους»

Θετική εικόνα για την Κύπρο παρουσιάζει η έκθεση ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Στειτ Ντιπάρτμεντ, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

Και φέτος στο κεφάλαιο της Κύπρου υπάρχει ο διαχωρισμός σε «Κυπριακή Δημοκρατία» και σε «περιοχή που διοικείται από τους Τουρκοκύπριους» (ψευδοκράτος). 

Στην εισαγωγή του κεφαλαίου διευκρινίζεται ότι «από το 1974 το νότιο τμήμα της Κύπρος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ το βόρειο τμήμα, το οποίο διοικείται από τους Τουρκοκύπριους, αυτοανακηρύχθηκε ως «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου» («ΤΔΒΚ») το 1983.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν την "ΤΔΒΚ", όπως και καμιά άλλη χώρα εκτός της Τουρκίας. Ένας σημαντικός αριθμός τουρκικών στρατευμάτων παραμένουν στο νησί. Μια νεκρή ζώνη, ή "πράσινη γραμμή", την οποία περιπολεί η Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο (UNFICYP), χωρίζει τα δύο τμήματα».

Η έκθεση χαρακτηρίζει την Κύπρο «συνταγματική και πολυκομματική προεδρική δημοκρατία».  Αναφέρεται στην εκλογή πέρυσι το Φεβρουάριο του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη «από ελεύθερες και δίκαιες εκλογές», καθώς και στις εκλογές για τη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2011.

«Οι αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας», γράφει, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αναφορές πως «οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν ορισμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ως τα πλέον τα σημαντικότερα προβλήματα κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους καταγράφει ξανά, «τη διακίνηση ανθρώπων για σεξουαλική εκμετάλλευση και εργασία», κακομεταχείριση ανθρώπων από την αστυνομία, καθώς και την «εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένων και ατόμων που αιτούνται ασύλου» και τη βία κατά των γυναικών, συμπεριλαμβανομένης και της συζυγική κακοποίησης.

Άλλα προβλήματα που καταγράφει είναι ο υπερπληθυσμός των φυλακών και η απουσία πλήρους πρόσβασης και διαχείρισης θρησκευτικών χώρων από ορισμένες θρησκευτικές ομάδες.

Αναφέρει πως μερικά νεκροταφεία και τόποι λατρείας ήταν σύμφωνα με πληροφορίες απρόσιτα και παραμελημένα. Επίσης υπογραμμίζει πως καταγράφηκαν περιστατικά βίας κατά παιδιών, καθώς και περιπτώσεις διακρίσεων και βίας εναντίον μελών μειονοτικών εθνοτικών και εθνικών ομάδων.

Προσθέτει ότι «η κυβέρνηση διερεύνησε και παρέπεμψε στη δικαιοσύνη υποθέσεις σε βάρος αξιωματούχων για διαφθορά και κατάχρησης εξουσίας, αλλά τυπικά οι υποθέσεις κινούνται με αργούς ρυθμούς».

Η συντριπτική πλειοψηφία των καταγγελιών που καταγράφονται προκύπτουν από επίσημες εκθέσεις οργάνων της Κυπριακής Δημοκρατίας και των αρμοδίων επιτρόπων.
Ψευδοκράτος

Για την «περιοχή που διοικείται από Τουρκοκυπρίους» αναφέρει ότι «το 2010 ο Ντερβίς Έρογλου εξελέγη «πρόεδρος» σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές». Γράφει επίσης ότι έγιναν «εκλογές για την "Συνέλευση της Δημοκρατίας» κατά τη διάρκεια του έτους που ήταν επίσης «ελεύθερες και δίκαιες και οδήγησαν στο σχηματισμό μιας «κυβέρνησης» συνασπισμού του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Δημοκρατικού Κόμματος Εθνικών Δυνάμεων».
 
Γράφει πως «η βάση για τους «νόμους» που διέπουν την περιοχή η οποία διοικείται από τις τουρκοκυπριακές αρχές είναι το «Σύνταγμα της «ΤΔΒΚ»».

Υπογραμμίζει ότι η «αστυνομία και οι «τουρκοκύπριακές δυνάμεις ασφαλείας» είναι υπό την επιχειρησιακή διοίκηση του τουρκικού στρατού, σύμφωνα με το μεταβατικό άρθρο 10 του «Συντάγματος της ΤΔΒΚ», που εκχωρεί την ευθύνη για τη δημόσια ασφάλεια και την άμυνα «προσωρινά» στην Τουρκία».
 
Αναφέρει ότι οι αρχές διατηρούν πραγματικό έλεγχο επί των δυνάμεων ασφαλείας, ενώ επισημαίνει ότι υπάρχουν  αναφορές ότι οι δυνάμεις ασφαλείας διέπραξαν κάποιες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ως τα σημαντικότερα που έχουν αναφερθεί, η έκθεση καταγράφει την κακομεταχείριση των κρατουμένων από αστυνομικούς, την εμπορία ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένων των ανηλίκων για σεξουαλική εκμετάλλευση και «τους περιορισμούς σχετικά με τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο». Γράφει πως δεν υπήρχε υποδομή κανονισμών για να χειριστεί τις αιτήσεις των αιτούντων άσυλο ή να προστατεύσει τα δικαιώματά τους.
 
Στα άλλα προβλήματα που αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια του έτους, περιλαμβάνονται η κακομεταχείριση των κρατουμένων κι ο υπερπληθυσμός στις φυλακές, η έλλειψη διαχωρισμού των έγκλειστων ενηλίκων από τους νεαρούς, η περιορισμένη πρόσβαση σε ορισμένους τόπους λατρείας, οι βανδαλισμοί και η αφαίρεση θρησκευτικών εικόνων από άδειους τόπους λατρείας, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που υπέστησαν ζημιές και απειλούνται με κατάρρευση, ή χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς.

Αναφέρεται επίσης σε περιπτώσεις «διαφθοράς και ευνοιοκρατίας στην εκτελεστική και νομοθετική εξουσίας, σε ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών και στην ποινικοποίηση της σεξουαλικής δραστηριότητας ατόμων του ιδίου φύλου».
 
Γράφει επίσης ότι οι αρχές έλαβαν μέτρα για τη διερεύνηση αξιωματούχων της αστυνομίας, μετά από καταγγελίες του Τύπου για καταχρήσεις και πρακτικές διαφθοράς.
 
«Υπάρχουν ωστόσο αποδείξεις, ότι οι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε διαφθορά έχουν ατιμωρησία».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr