Συγκίνηση στη συνάντηση Γκάουκ με τους επιζήσαντες του Άουσβιτς

Ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε να συναντήσει τις δύο γυναίκες που κατάφεραν να βγουν ζωντανές από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης - Πρόεδρος Εβραϊκής Κοινότητας: «Μπορούμε να συγχωρήσουμε αλλά όχι να ξεχάσουμε»

Συγκινητικές ήταν οι στιγμές που εκτυλίχθηκαν στη Συναγωγή, το σημείο αναφοράς της Εβραϊκής Κοινότητας των Ιωαννίνων, η οποία ξεκληρίστηκε από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

Δεκαετίες μετά, επέστρεψε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας για προσκύνημα.

Στο χώρο τον υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Εβραϊκής Κοινότητας, καθηγητής Ιατρικής Μωυσής Ελισάφ. Τον καλωσόρισε τονίζοντας ότι «μπορούμε να συγχωρήσουμε αλλά δεν μπορούμε να ξεχάσουμε». Οι μνήμες άλλωστε, απ' αυτές τις τραγικές σελίδες της ιστορίας, είναι αυτές που μπορούν να αποτρέψουν σήμερα φαινόμενα ρατσισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Να συμβάλλουν, όπως τόνισε ο κ. Ελισάφ, στην οικοδόμηση μιας δημοκρατικής Ευρώπης που θα έχει διδαχθεί από τα λάθη.

«Ήρθα να απολογηθώ και να ζητήσω συγνώμη» απάντησε ο Γερμανός Πρόεδρος ενώπιον του Έλληνα ομολόγου του αλλά και των μερικών δεκάδων Γιαννιωτοεβραίων, που κρατούν ακόμη ζωντανή μια κοινότητα που η ιστορία της είναι ταυτόσημη με την ιστορία της πόλης.

Ο Γερμανός Πρόεδρος ζήτησε από τον κ. Ελισάφ να συναντήσει τις δύο γυναίκες που κατάφεραν να βγουν ζωντανές από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Όπως αναφέρει το epiruspost, είναι δύο από τις τρεις συνολικά που ζουν στα Γιάννινα.

Έτσι βρέθηκε ενώπιος ενωπίω με τα θύματα των πιο άγριων βασανιστηρίων που έχει ζήσει η ανθρωπότητα.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες έχουν ακόμη χαραγμένους στα χέρια τους, τους αριθμούς του Άουσβιτς και χαραγμένες στην ψυχή και την καρδιά τους τις μνήμες από το κολαστήριο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr