Νέα δωρεάν διανομή τροφίμων το Σάββατο - 200 τόνοι προϊόντα στον Περισσό

Ολοκληρώθηκε η κινητοποίηση των παραγωγών λαϊκών αγορών - Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους - Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο, 2 ημέρες πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου που τους αφορά 


Την ώρα που το πολιτικό θερμόμετρο, λίγες μόνο ημέρες πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις λαϊκές αγορές, δείχνει να ανεβαίνει στη Βουλή, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης δεν φέρεται διατεθειμένος να κάνει πίσω στο θέμα της κλήρωσης (διαβάστε περισσότερα εδώ
και εδώ ), ενώ χιλιάδες παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους.

Σήμερα, Παρασκευή πάνω από 5.000 παραγωγοί και πωλητές λαϊκών αγορών συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή, έχοντας ως αφετηρία τους την πλατεία Κάνιγγος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν.

Αργά το μεσημέρι, η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε, ενώ εξαμελής αντιπροσωπεία συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίοι -όπως είπαν οι απεργοί- τους εξέφρασαν τη συμπάθεια τους.

Το απόγευμα αναμένεται να συνεδριάσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

Αύριο Σάββατο, αναμένεται να δοθούν 200 τόνοι δωρεάν τροφίμων από παραγωγούς και εμπόρους στον Περισσό, καθώς και άλλοι 100 τόνοι σε 10 διαφορετικές περιοχές στην Αττική. Οι παραγωγοί δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν τις περιοχές που θα γίνει η δωρεάν διανομή.
Χθες, Πρωτομαγιά, μοίρασαν δωρεάν τρόφιμα στα διόδια των Αφιδνών, ενώ προχθές Τετάρτη βρέθηκαν στον Κολωνό όπου σημειώθηκε το αδιαχώρητο για μία σακούλα πατάτες.


Στη Θεσσαλονίκη


Κλειστή παρέμεινε για περίπου μία ώρα η οδός Αγίου Δημητρίου, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, λόγω της διαμαρτυρίας παραγωγών λαϊκών αγορών της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Θράκης.

Οι περίπου 300 παραγωγοί λαϊκών αγορών από τις παραπάνω περιοχές κρέμασαν πανό στον περίβολο του υπουργείου και δήλωσαν ανυποχώρητοι εάν δεν αποσυρθεί το νομοσχέδιο και δεν διεξαχθεί διάλογος από μηδενική βάση.

Εκπρόσωποι των παραγωγών επέδωσαν ψήφισμα με τις θέσεις τους στον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Θεόδωρο Καράογλου, τον οποίο και ενημέρωσαν ότι ζητούν παρέμβαση του ίδιου του πρωθυπουργού για το θέμα, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής και Δυτικής, Θεσσαλίας και Θράκης, Βασίλης Μακρίδης.

Πού θα λειτουργήσουν το Σάββατο


Το Σάββατο θα λειτουργήσουν -κατ' εξαίρεση- οι λαϊκές αγορές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και τη Θράκη, ενώ από Δευτέρα θα συνεχιστεί η απεργία διαρκείας των παραγωγών.

Η απόφαση για την αυριανή λειτουργία των λαϊκών αγορών ελήφθη, όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών των παραπάνω περιοχών, Βασίλης Μακρίδης, «ύστερα από τα χιλιάδες τηλεφωνήματα-αιτήματα καταναλωτών που καταγγέλλουν αισχροκέρδεια και πρόβλημα με την επάρκεια προϊόντων».

«Αύριο, όλοι οι παραγωγοί θα πουλάμε τα προϊόντα μας σε τιμές κόστους και στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε τους Έλληνες πολίτες που μας εμπιστεύονται, στέλνοντας και το μήνυμα ότι η εργασία μας δεν είναι μια δουλειά απλή, αλλά ασκούμε λειτούργημα» σημείωσε ο κ. Μακρίδης.














Τα επίμαχα άρθρα

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων πωλητών Λαϊκών Αγορών, τα επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης είναι:

-Με κλήρωση κάθε χρόνο θα δίνονται όλες οι θέσεις σε όλες τις λαϊκές αγορές.
-Με απόφαση του κάθε δήμου θα καθορίζεται ο ανώτατος αριθμός θέσεων (συμμετεχόντων) σε όλες τις λαϊκές αγορές.
-Χωριστά θα τοποθετούνται οι παραγωγοί από τους επαγγελματίες πωλητές μέσα στις λαϊκές όλης της χώρας.
-Υπέρογκα είναι τα πρόστιμα από 1.000 έως 5.000 ευρώ και οι διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα και στην πλειονότητά τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και έναν χρόνο.
-Τριμελείς επιτροπές συστήνονται ανά Περιφέρεια, ενώ πρέπει να συστήνονται σε κάθε δήμο για την άμεση εξυπηρέτηση των Παραγωγών.
-Ενίσχυση της γραφειοκρατίας και των διαδικασιών έκδοσης και ανανέωσης της παραγωγικής άδειας.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο ζητούν:

-Απόδοση των θέσεων με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές, που αναφέρουν τα Προεδρικά Διατάγματα 51|2006 και 116|2008. Η κλήρωση καταργεί τη θέσπιση κριτηρίων. Οι συχνές αλλαγές θέσεων δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ παραγωγών και καταναλωτών, καθώς και τον προγραμματισμό της αγροτικής παραγωγικής διαδικασίας.
-Οι δήμοι να μην εμπλέκονται στις υφιστάμενες λαϊκές, οι οποίες είναι ήδη οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια.
Όχι στον διαχωρισμό παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών. Από τη μέχρι σήμερα λειτουργία των λαϊκών αγορών, έχει αποδειχθεί ότι για την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών τοποθετούνται παραγωγοί και επαγγελματίες ανά οικοδομικό τετράγωνο, ώστε να υπάρχει όλη η ποικιλία των διαθέσιμων προϊόντων με ευκολότερη πρόσβαση και επιλογή.
-Απόσυρση του άρθρου 39 - Ποινικές Κυρώσεις και του άρθρου 40 - Διοικητικές Κυρώσεις, τα οποία αναφέρουν υπέρογκα πρόστιμα και συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης. Τα πρόστιμα και οι κυρώσεις που ισχύουν σήμερα είναι ήδη εξοντωτικά και μεγάλα και οι πωλητές αδυνατούν να τα αποδώσουν, λαμβάνοντας υπόψιν και την οικονομική κρίση.
-Σύσταση τριμελών επιτροπών ανά δήμο σε όλη τη χώρα, ώστε να μπορούν να προμηθεύονται έγκαιρα την απαιτούμενη, για έκδοση ή ανανέωση άδειας, βεβαίωση από τις επιτροπές.























   



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr