Φωνή απόγνωσης επιστημόνων για την απαξίωση του ΙΓΜΕ

Με υπόμνημά τους 115 επιστήμονες ζητούν από τον πρωθυπουργό να κρατήσει ζωντανό το μοναδικό γεωλογικό φορέα της χώρας

Τη διατήρηση και την αναδιάρθρωση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), του μοναδικού φορέα για την έρευνα του ορυκτού πλούτου και των υδατικών αποθεμάτων της χώρας, ζητά ο γεωτεχνικός κόσμος, καταθέτοντας υπόμνημα στον Πρωθυπουργό προκειμένου να σταματήσει η διάλυση του Ινστιτούτου με τα 60 χρόνια ιστορίας. 

Το υπόμνημα που υπογράφουν 115 επιστήμονες από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Πολυτεχνείο της Κρήτης μαζί με πρώην στελέχη του ΙΓΜΕ διατυπώνει το κίνδυνο «να εκτραπεί εντελώς του ρόλου του το ΙΓΜΕ αφού αφομοιώθηκε από έναν φορέα (Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης ΕΣΠΑΑ) με δύο αποσπασμένους και έξι συμβασιούχους υπαλλήλους». 

Οι επιστήμονες μιλούν για την πλήρη απαξίωση του ρόλου του ΙΓΜΕ που διεθνώς αποτελεί ένα πολύτιμο πυλώνα έρευνας και ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας τραγελαφική την εκπροσώπησή του στα διεθνή fora και στα Ευρωπαϊκά όργανα. Όπως σημειώνουν είναι άδικη η μεταχείριση που επιφύλαξε η πολιτεία στο ΙΓΜΕ, βάζοντάς το στο ίδιο τσουβάλι με πραγματικά αδρανείς και άχρηστους κρατικούς φορείς που έβαλαν λουκέτο, παρά την διαχρονική συμβολή και την προσφορά του στις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, τα υπόγεια νερά για την ύδρευση της πρωτεύουσας αλλά και στην ελληνική οικονομία (κοιτάσματα λιγνίτη, βωξίτη, χρωμίου, χρυσού κ.α).

Σύμφωνα με τον κ. Χαράλαμπο Τσουτρέλη καθηγητή μεταλλευτικής του ΕΜΠ και τέως πρόεδρο του ΙΓΜΕ το νέο οργανόγραμμα του Ινστιτούτου (νυν ΕΚΒΑΑ) που βρίσκεται επί θύρας, οφείλει να είναι αποτέλεσμα ευρείας διαβούλευσης επιστημόνων με ευρεία γνώση του γεωεπιστημονικού αντικειμένου και των πραγματικών αναγκών της χώρας. Οι επιστήμονες καλούν το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος να ορίσει προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο και Γενικό Διευθυντή εγνωσμένου κύρους και μία επιστημονική ομάδα εργασίας, η οποία θα διαβουλευτεί με τον επιστημονικό κόσμο και εντός τριών μηνών θα παραδώσει ένα πλήρες και σχέδιο οργανωτικής-επιστημονικής αναδιάρθρωσης αλλά και οικονομοτεχνικής λειτουργίας της μοναδικής γεωλογικής υπηρεσίας της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr