Χωρίς αποτέλεσμα και η σημερινή συνάντηση Άδωνι - διαγνωστικών κέντρων

Δεν γεφυρώθηκε το χάσμα για τον προϋπολογισμό των παρακλινικών εξετάσεων - Καμία συμφωνία για το θέμα του clawback

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε και η σημερινή συνάντηση του υπουργού Υγείας με τους εκπροσώπους του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και των άλλων κλινικοεργαστηριακών παρόχων του ΕΟΠΥΥ που συνεχίζουν την επίσχεση υπηρεσιών υγείας.

Στο προσκήνιο βρέθηκαν και κατά τη δεύτερη συνάντηση τα θέματα του συρρικνωμένου –κατά τους παρόχους- προϋπολογισμού του Οργανισμού, αλλά και του clawback (επιστροφή της υπέρβασης της κλειστής δαπάνης).
 
Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για το μεσημέρι της Τετάρτης, ωστόσο ουδείς είναι αισιόδοξος για την έκβαση της διαπραγμάτευσης. «Θα είναι το τελευταίο ραντεβού. Το κράτος, το υπουργείο και ο ΕΟΠΥΥ δε μπορούν να περιμένουν περαιτέρω. Ήδη είμαστε εξαιρετικά υπερήμεροι ως προς τους ασφαλισμένους μας από τους οποίους ζητώ και προσωπικά συγνώμη για την ταλαιπωρία» είπε ο υπουργός Υγείας, μετά την ολοκλήρωση της σημερινής συνάντησης.
 
Επιπλέον, ο υπουργός έδωσε ένα 24ωρο προθεσμία στους παρόχους προκειμένου να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την επίσχεση και αν συμφωνούν με το καθεστώς συνεργασίας με τον ΕΟΠΥΥ.

«Όσοι επιλέξουν την οδό της καταγγελίας της συμβάσεως δια της επισχέσεως, θέλω να τους παρακαλέσω να αφαιρέσουν άμεσα τις πινακίδες που δηλώνουν ότι είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ για να μη δυσκολεύονται και ταλαιπωρούνται οι ασφαλισμένοι μας» δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, διαβεβαιώνοντας ότι μέχρι το βράδυ της Τετάρτης οι ασφαλισμένοι τυ ΕΟΠΥΥ θα ενημερωθούν ποιοι εκ των παρόχων παραμένουν συμβεβλημένοι και ποιοι όχι.
 
Διαφωνία για τον προϋπολογισμό και το πλαφόν στις εξετάσεις
 
Ο πρόεδρος του ΠΙΣ, κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εκπροσωπώντας τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς (πχ μικροβιολόγους, ακτινολόγους κα) επιμένει πως η κλειστή δαπάνη ύψους 328 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για παρακλινικές εξετάσεις δεν επαρκεί για την κάλυψη των αναγκών των ασφαλισμένων και πώς χρειάζονται τουλάχιστον άλλα 200 εκατ. για τις εξετάσεις. «Το κονδύλι των 328 εκατομμυρίων ευρώ υπολείπεται από εκείνο που απαιτείται για τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού. Εκτός από ζήτημα προστασίας της υγείας των εργαζομένων, τίθεται θέμα και για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων» υποστήριξε ο κ. Βλασταράκος.
 
Ακόμη και οι κατευθυντήριες γραμμές που θα «χαράξει» ο ΠΙΣ για τον έλεγχο της συνταγογράφησης εξετάσεων κατόπιν της συμφωνίας του υπουργού Υγείας, κ. Άδωνις Γεωργιάδης με τον πρόεδρο του ΠΙΣ, δεν θεωρείται από τους παρόχους αποτελεσματικό μέτρο.
 
Καμία συμφωνία δεν επήλθε για το θέμα του clawback (επιστροφή της υπέρβασης του κλειστού προϋπολογισμού) και της απαίτησης των παρόχων για δικαιότερη κατανομή. Αντιθέτως, οι πάροχοι εμφανίστηκαν διασπασμένοι, με τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς να θέλουν την εφαρμογή πλαφόν στις εξετάσεις και τους εκπροσώπους των διαγνωστικών κέντρων να είναι εκ διαμέτρου αντίθετοι με την εφαρμογή πλαφόν ανά επιχείρηση.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr