ΥΠΟΙΚ: Ρωτά τον Άρειο Πάγο εάν πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες

ΥΠΟΙΚ: Ρωτά τον Άρειο Πάγο εάν πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες

Δεν θα εφεσιβάλει την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου - Θα πάρει χρόνο η υπόθεση

ΥΠΟΙΚ: Ρωτά τον Άρειο Πάγο εάν πρέπει να επαναπροσληφθούν άμεσα οι καθαρίστριες
Ερώτημα στον Άρειο Πάγο για το αν πρέπει να κάνει άμεσα εκτελεστή την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, για να επιστρέψουν προσωρινά οι καθαρίστριες του υπουργείου στις θέσεις τους, θα υποβάλει το υπουργείο Οικονομικών.

Ωστόσο, το υπουργείο Οικονομικών δεν θα ασκήσει έφεση στην απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, προφανώς για να μην κριθεί η υπόθεση σε ανώτερο και ανώτατο βαθμό, κάτι που θα αποτελούσε ισχυρό δεδικασμένο για άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Κλείσιμο
Η υπόθεση πάντως θα πάρει ακόμη χρόνο, με βάση τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας ανακοίνωσε πως έκανε δεκτή την ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, για την πορεία που πρέπει να τηρήσει το Ελληνικό Δημόσιο, στην υπόθεση των απολύσεων καθαριστριών, μετά την 1584/2014 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, που διατάζει την προσωρινή επανατοποθέτηση των υπαλλήλων του κλάδου καθαριότητας στο υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, η ομόφωνη γνωμοδότηση του ΝΣΚ εισηγείται στον υπουργό Οικονομικών:

α) την παραίτηση του Ελληνικού Δημοσίου από το δικαίωμα άσκησης του ενδίκου μέσου της έφεσης

β) την άσκηση αίτησης αναίρεσης κατά της απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών

γ) την άσκηση αίτησης αναστολής της εκτέλεσης και αναστολής της ισχύος της εν λόγω απόφασης ενώπιον του Αρείου Πάγου, ούτως ώστε η υπόθεση  να αντιμετωπιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο στο συντομότερο χρόνο, δεδομένου ότι τίθενται ζητήματα εξαιρετικής σπουδαιότητας που αποτελούν τον πυρήνα του θεσμού της διαθεσιμότητας και συνδέονται με την ερμηνεία και εφαρμογή συνταγματικών διατάξεων.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων θα υποβάλει, παράλληλα, ερώτημα της διοίκησης  προς την τριμελή επιτροπή του άρθρου 3 του ν. 3068/2002 του Αρείου Πάγου (η οποία  εποπτεύει τη συμμόρφωση του Δημοσίου σε δικαστικές αποφάσεις), με αντικείμενο τη δεσμευτικότητα εκτέλεσης της απόφασης σε παρόντα χρόνο.

Η κίνηση αυτή δείχνει πως στο υπουργείο Οικονομικών προτιμούν να ρωτούν τον Άρειο Πάγο κατά περίπτωση, σε κάθε υπόθεση όπου τυχόν δικαιώνονται δικαστικά εργαζόμενοι, για το τι πρέπει να πράξει, αντί να προκύψει μια δικαστική απόφαση σε ανώτερο ή ανώτατο βαθμό που θα έπρεπε να εφαρμοστεί «οριζόντια» και αυτομάτως για όλους τους προσφεύγοντες.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης προήλθε και μετά την πίεση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στις εφορίες, καθώς η ΠΟΕ-ΔΟΥ κατέθεσε σήμερα, 22/5/2014, μηνυτήρια αναφορά  στην Εισαγγελία Αθηνών, με βασικό αίτημα "να διερευνηθεί η τυχόν τέλεση αδικημάτων που διώκονται αυτεπαγγέλτως, καθώς και η ποινική ευθύνη παντός υπαιτίου και, αναλόγως της αρμοδίου περί τούτου κρίσης, να διωχθούν οι υπαίτιοι και να τιμωρηθούν, όπως προβλέπει ο νόμος" σχετικά με την "έως σήμερα άρνηση του υπουργού Οικονομικών, να υλοποιήσει την με Αρ. 1584/2014 Απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών".
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης