Προβλήτα υπεράνω του νόμου για τη βασίλισσα της Ολλανδίας

«Δημόσιο συμφέρον» χαρακτηρίζει η κυβέρνηση την πριβέ παραλία και την προβλήτα που αποκτά με υπουργική απόφαση η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας στην Ερμιόνη

Πριβέ παραλία και ιδιωτική προβλήτα στον Αργοσαρωνικό απέκτησε πλέον ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ-Αλεξάντερ δίπλα στην πολυτελέστατη βίλα του στο Δορούφι του Δήμου Ερμιονίδος, η οποία αγοράστηκε για λογαριασμό του προ διετίας από το Ολλανδικό Δημόσιο.

Περίπου έναν χρόνο πριν η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα αιτήθηκε «την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας» και τη «λήψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας πρόσβασης» στη βασιλική βίλα στην Ερμιόνη, καταθέτοντας σχετική μελέτη στην αρμόδια αρχή. Στις 14 Μαρτίου του 2014, με την υπ’ αριθμ. 924 απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, τρεις συναρμόδιοι υπουργοί, ο τότε αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας και ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης ενέκριναν το ολλανδικό αίτημα «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη», επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον». Πιο συγκεκριμένα, η Κοινή Υπουργική Απόφαση αναφέρει: «Εγκρίνεται για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή Δορούφι της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου Δήμου Ερμιονίδας, περιγραφόμενο στην από 8/1/14 αίτηση (σχετ. Νο 13) και σε τμήμα ομόρου ακινήτου οικίας αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει την παρούσα. Η παρούσα επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα».

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι το καθεστώς εξαίρεσης από κάθε νόμιμη αδειοδότηση που είναι υποχρεωτική για κάθε Ελληνα πολίτη δεν αφορά σε οίκημα πρεσβείας ή προξενείου, το οποίο θεωρείται ξένο έδαφος, αλλά σε μια βίλα ιδιοκτησίας του Ολλανδικού Δημοσίου που αγοράστηκε για τις διακοπές και την αναψυχή της βασιλικής οικογένειας της Χώρας της Τουλίπας.



Η βίλα που αγόρασαν οι Ολλανδοί βασιλείς στην Ελληνική Ριβιέρα



Πριβέ λιμάνι και παραλία στην Ερμιόνη για τη βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας «κατάπαρέκκλιση», σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψαν τρεις υπουργοί 

«Στην κοινή υπουργική άδεια δεν αναφέρεται σαφώς η κατασκευή λιμένα, αλλά η υλοποίηση κατασκευών για ενίσχυση της ασφάλειας της διαμονής του βασιλέως της Ολλανδίας, όπως περιφράξεις και γενικά έλεγχος θαλάσσιας πρόσβασης», αναφέρει στο «ΘΕΜΑ» η πρόεδρος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας Μαρία Καρρά και συνεχίζει: «Ο αιγιαλός και η θάλασσα δεν μπορούν να γίνουν ιδιοκτησία άλλου κράτους».

 Ωστόσο, παρά τις όποιες διαμαρτυρίες, οι εργασίες στον αιγιαλό κάτω ακριβώς από τη βίλα του Ολλανδού μονάρχη συνεχίζονται το τελευταίο διάστημα με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για τις θερινές του διακοπές οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προγραμματιστεί για τα μέσα Αυγούστου. Περιμετρικά του ακινήτου, όπως και στον μικρό λιμένα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης και φυλάκια για τους άνδρες της ασφάλειας, ενώ πινακίδες απαγορεύουν την πρόσβαση στους «κοινούς θνητούς», υπογραμμίζοντας την ιδιωτικότητα του χώρου. Ενα πλακόστρωτο μονοπάτι οδηγεί από τη βίλα στον λιμένα, ο οποίος σκυροδετήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ δίπλα ακριβώς κατασκευάστηκε και πέτρινο υπόστεγο μέσα στο οποίο έχουν ήδη τοποθετηθεί ξαπλώστρες για τη θερινή ραστώνη της βασιλικής οικογένειας. «Το λιμάνι κατασκευάστηκε εν μία νυκτί με τη σαθρή δικαιολογία της εύκολης διαφυγής του βασιλιά της Ολλανδίας σε περίπτωση κινδύνου, ενώ τα υπόλοιπα οχυρωματικά έργα έγιναν με την αιτιολογία της άμυνας της βασιλικής οικογένειας σε περίπτωση επίθεσης», σχολιάζει επικριτικά η κυρία Καρρά, επιρρίπτοντας την ευθύνη αποκλειστικά στην κυβέρνηση που αγνόησε τους νόμους προκειμένου να φανεί αρεστή στους Ολλανδούς.


 
Οπως επισημαίνει η ίδια, «η Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας θα κινηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες ώστε να μη γενικευτεί η χρήση αυτής της κατ’ εξαίρεση μεθόδου και από άλλους κατόχους ακινήτων που διαθέτουν πολιτική επιρροή και θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην κατάργηση της ελεύθερης χρήσης των παραλιών από τους πολίτες».

Εξαιτίας των εργασιών που πραγματοποιήθηκαν, η πρόσβαση στη βασιλική πλέον παραλία είναι αδύνατη για τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι μέχρι να αγοραστεί η βίλα από τον Ολλανδό μονάρχη απολάμβαναν τα μπάνια τους εκεί. Πλέον, όμως, ακόμη και η πρόσβαση στο ελεύθερο μέρος της εν λόγω παραλίας πραγματοποιείται σήμερα μετ’ εμποδίων. Οπως κατήγγειλε μέλος του συλλόγου που επιχείρησε να φτάσει με τα παιδιά του στην παραλία, δέχτηκε ερωτήσεις από άτομο χωρίς διακριτό δημόσιο ρόλο, ενώ όση ώρα παρέμεινε στην παραλία βρισκόταν υπό συνεχή εποπτεία. «Είναι σαφές ότι κάποιοι στοχεύουν στην ολική απαγόρευση διέλευσης πολιτών στον δημόσιο χώρο της παραλίας και στη μετατροπή της σε αμιγώς ιδιωτική», λέει η κυρία Γιούλα Πουλή, επίσης μέλος της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας.



Η υπουργική απόφαση που ικανοποιεί το αίτημα της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας για προβλήτα, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης

Το ρουσφέτι της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ολλανδία έγινε θέμα σε αρκετά ΜΜΕ, τα οποία φιλοξένησαν τόσο τις απόψεις των κατοίκων της περιοχής όσο και οικολογικών φορέων της Ερμιονίδας. Ρεπορτάζ του RTL με τίτλο «O βασιλιάς δεν έχει ιδέα τι έκανε εκεί κάτω» επιρρίπτει κατά κύριο λόγο την ευθύνη για τις καταγγελίες της Παρέμβασης Πολιτών Ερμιονίδας στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αδειοδοτήσει τις εν λόγω εργασίες. Πρόσφατα το Ολλανδικό Κοινοβούλιο ασχολήθηκε με το θέμα της ασφάλειας της βίλας του βασιλιά Βίλεμ-Αλεξάντερ στην Ελλάδα. Εγινε μάλιστα γνωστό πως με το συγκεκριμένο θέμα ασχολείται ο Εθνικός Συντονιστής για την Αντιτρομοκρατική και την Ασφάλεια (NCTV) της χώρας, ο οποίος έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της βασιλικής βίλας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τις τελευταίες ημέρες Ολλανδοί τουρίστες που επισκέπτονται την Ερμιονίδα για τις διακοπές τους ρωτούν τους ντόπιους πού βρίσκεται το εξοχικό του βασιλιά τους με το περιβόητο λιμάνι.
 
Ευάερη και ευήλια

Η βίλα του βασιλιά της Ολλανδίας στην Ερμιόνη είναι ευάερη, ευήλια, διαθέτει όλες τις ανέσεις, όπως ακριβώς αρμόζει σε έναν από τους ισχυρότερους μονάρχες της Ευρώπης, εκτείνεται σε μια έκταση πέντε στρεμμάτων και αποτελείται από ένα μεγάλο κεντρικό κτίριο με κεραμοσκεπή και κάποια μικρότερα που χρησιμοποιούνται για ξενώνες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο βασιλιάς της Ολλανδίας με τη σύζυγό του Μάξιμα μαγεύτηκαν από το τοπίο της Ερμιόνης όταν βρέθηκαν για πρώτη φορά στην περιοχή το 2010 για τον γάμο του Νικόλαου και της Τατιάνας στις Σπέτσες. Μόλις επέστρεψαν στην Ολλανδία εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ενός εξοχικού εκεί, με την έρευνά τους να καταλήγει σύντομα στη βίλα στο Δορούφι, την οποία είχε βγάλει στο σφυρί ο διάσημος εκκεντρικός Γερμανός φωτογράφος Μάνφρεντ Ρίκερ αντί 4,5 εκατ. ευρώ, ποσό που χαρακτηρίστηκε τιμή ευκαιρίας. Η αγοραπωλησία πραγματοποιήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα και, όπως αναφέρουν έγκυρες πληροφορίες, δεν υπήρξε το παραμικρό παζάρεμα από την πλευρά των αγοραστών.

Η αγορά της βίλας το 2012, με χρήματα του Ολλανδικού Δημοσίου, φαίνεται πως έφερε γούρι στον Βίλεμ-Αλεξάντερ, καθώς έναν χρόνο αργότερα στέφθηκε βασιλιάς μετά την παραίτηση της μητέρας του Βεατρίκης.

Ο βασιλιάς της Ολλανδίας είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Κατά τις επισκέψεις του στην Ερμιόνη είναι ιδιαίτερα φιλικός με τους ντόπιους, ενώ έχει ιδιαίτερη αδυναμία στις σαλάτες, στα φρέσκα ψάρια και το κολύμπι, αρκεί το τελευταίο να το απολαμβάνει σε καθαρά και, προπάντων, άδεια από «κοινούς θνητούς» νερά.




Ο άτακτος βασιλιάς, η πληθωρική βασίλισσα και το πλωτό παλάτι
Ποιοι είναι οι Ολλανδοί βασιλείς που απολαμβάνουν τον ελληνικό ήλιο στην πολυτελή βίλα τους στο Κρανίδι

Θαμώνες της Ελληνικής Ριβιέρας, ο βασιλιάς της Ολλανδίας Βίλεμ Αλεξάντερ και η καλλίπυγος σύζυγός του βασίλισσα Μάξιμα επισκέπτονται το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου.

Το πρώην «κακό παιδί» των βασιλικών ανακτόρων της Ολλανδίας και η εντυπωσιακή σύζυγός του, η οπίσθια πλευρά της οποίας έγινε αντικείμενο του πόθου ενός Ολλανδού δημάρχου, ενώ η εμπρόσθια όλων των ανδρών, επώνυμων και μη, ετοιμάζονται να απολαύσουν τον ελληνικό ήλιο στην πολυτελή βίλα τους στο Κρανίδι.

Το βασιλικό γιοτ

Η ενθρόνιση του βασιλιά ενέπνευσε την ολλανδική ναυπηγική εταιρεία Feadship, η οποία πέρυσι έσπευσε να παρουσιάσει το νέο της απόκτημα: το υπερπολυτελές γιοτ «Feadship Royal», κομμένο και ραμμένο στο προφίλ της βασιλικής οικογένειας της Ολλανδίας. Στόχος της εταιρείας ήταν να δημιουργήσει ένα δεύτερο πλωτό παλάτι για τον βασιλιά Βίλεμ Αλεξάντερ, τη σύζυγό του, τις τρεις κόρες τους, αλλά και τους καλεσμένους τους.



Το αρχικό σχέδιο για το υπερπολυτελές γιοτ «Feadship Royal» του βασιλικού ζεύγους όπως παρουσιάστηκε στον Τύπο της Ολλανδίας

Το γυαλί, που κυριαρχεί ως υλικό στην κατασκευή του, ανταποκρίνεται, σύμφωνα με την εταιρεία, στη φιλοσοφία των βασιλικών ανακτόρων της Ολλανδίας: σε καθετί πρέπει να κυριαρχεί η διαφάνεια και τα βασιλικά ανάκτορα θα είναι πάντα ανοιχτά για τον λαό. Το γυαλί επιτρέπει στο ηλιακό φως να διαπερνά όλες τις επιφάνειες του σούπερ γιοτ, μήκους 86 μέτρων. Η χωρητικότητά του εξασφαλίζει την άνετη και πολυτελή διαμονή των πέντε μελών της βασιλικής οικογένειας, οκτώ καλεσμένων και των 22 συνολικά μελών του πληρώματος.
 
Ο άτακτος πρίγκιπας

Στα τέλη Απριλίου του 2013 πραγματοποιείται στο Αμστερνταμ η λιτή τελετή ενθρόνισης του Βίλεμ Αλεξάντερ μετά την παραίτησή της μητέρας του Βεατρίκης. Ετσι, σε ηλικία 46 ετών γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Ολλανδίας από το 1890, αλλά και ο νεότερος στον κόσμο. Μεγαλύτερος από τα τρία αδέλφια του, έδειξε από τρυφερή ηλικία έναν δύσκολο χαρακτήρα. Δυσφορώντας για το γεγονός ότι βρισκόταν συνεχώς κάτω από τους προβολείς της δημοσιότητας, δεν δίστασε να πετάξει χιονόμπαλες στους δημοσιογράφους κατά τις διακοπές του στην Αυστρία. Σε ηλικία 11 ετών θα καλέσει τους Ολλανδούς δημοσιογράφους να «μου αδειάσετε τη γωνιά» στο τέλος μιας φωτογράφησης.

Το αγαπημένο του παιχνίδι ήταν να πετά με λαστιχάκια μικρά μπαλάκια από αλουμινόχαρτο σε επίσημη παρέλαση με την ευκαιρία της Γιορτής της Βασίλισσας, εθνική γιορτή στην Ολλανδία. Την περίοδο της δύσκολης εφηβείας οι γονείς του, η βασίλισσα Βεατρίκη και ο πρίγκιπας Κλάους, τον στέλνουν να τελειώσει τις δευτεροβάθμιες σπουδές του σε ιδιωτικό σχολείο στην Ουαλία. Ο ποδόγυρος και το αλκοόλ είναι οι μεγάλες αδυναμίες του ως φοιτητή. Αποκτά μάλιστα το ψευδώνυμο του «Πρίγκιπα Πιλς» από τα λίτρα της μπίρας που έρρεαν άφθονα στο αίμα του, σε φοιτητικές βραδιές στη διάρκεια των σπουδών του στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν (δυτική Ολλανδία).



Σκάνδαλο προκάλεσε πριν από μερικούς μήνες η κίνηση Ολλανδού δημάρχου να «χουφτώσει» δημοσίως τα οπίσθια της βασίλισσας Μάξιμα

To 2002 ο Ολλανδός διάδοχος παντρεύτηκε τη Μάξιμα Σορεγκέτα από την Αργεντινή. Τρεις πριγκίπισσες, η Καταρίνα-Αμαλία, η Αλεξία και η Αριάν, είναι ο καρπός του έρωτά τους. Ο πατέρας της Μάξιμα, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός κατά τη δικτατορία στην Αργεντινή, δεν είχε πάρει την άδεια να παραστεί στον γάμο της κόρης του και δεν ήταν παρών στην ενθρόνιση του Βίλεμ Αλεξάντερ.

Στην πατρίδα του ο τελευταίος θεωρείται πιο προοδευτικός από τη μητέρα του και έχει δηλώσει ότι θέλει να είναι ένας «βασιλιάς του 21ου αιώνα» και όχι ένας «φετιχιστής του πρωτοκόλλου».
Μετά την ενθρόνισή του εγκατέλειψε τις θέσεις που κατείχε, αυτές στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και στο Συμβουλευτικό Συμβούλιο Υδάτων του ΟΗΕ. Ωστόσο, ο τρόπος ζωής του βασιλικού ζεύγους επικρίθηκε έντονα το 2009. Ο τότε πρίγκιπας και διάδοχος του ολλανδικού θρόνου πούλησε μια πολυτελή θερινή κατοικία σε παραλία της Μοζαμβίκης υπό την πίεση της εχθρικής κοινής γνώμης εξαιτίας της ακραίας φτώχειας που μαστίζει τη χώρα.

Τη «χούφτωσε» ο δήμαρχος
 
Η ξανθιά βασίλισσα της Ολλανδίας βρέθηκε στο επίκεντρο ενός σκανδάλου πριν από λίγους μήνες στην πατρίδα της, όταν δημοσίως και μπροστά στα μάτια του συζύγου της «χούφτωσε» τα οπίσθιά της ο δήμαρχος της ολλανδικής πόλης Αμστελβιν. Η βασίλισσα Μάξιμα είναι το όνειρο κάθε άντρα, σκέφθηκε πιθανότατα ο Φρεντ Ντε Γκράαφ, ξεκινώντας το παρατεταμένο και ανάρμοστο άγγιγμά του στα καλοσχηματισμένα οπίσθιά της, την ώρα που η βασίλισσα χαιρετούσε ανέμελη το πλήθος. Η προκλητική και καθ’ όλα απρεπής χειρονομία του Ολλανδού δημάρχου έγινε στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ημέρα του Βασιλιά. Η 43χρονη Μάξιμα δεν έδειξε να αντιδρά, πιθανότατα για να μην προκληθεί σάλος, ωστόσο υπήρξε και βίντεο το οποίο όταν ανέβηκε στο YouTube είχε 2 εκατομμύρια «χτυπήματα»,  ενοχοποιώντας τον 64χρονο δήμαρχο.

Γεννημένη στο Μπουένος Αϊρες στις 17 Μαΐου 1971, η Μάξιμα έχει συνολικά πέντε αδέλφια από τους δύο γάμους του πατέρα της, ο οποίος συμμετείχε στο καθεστώς του στρατηγού Χόρχε Ραφαέλ Βιντέλα που αιματοκύλισε την Αργεντινή. Αποφοίτησε από ιδιωτικό σχολείο της Αργεντινής και έχει πτυχίο Οικονομικών από το Καθολικό Πανεπιστήμιο της χώρας. Από το 1995 και για κάποιο χρονικό διάστημα εργάστηκε στον χρηματοπιστωτικό τομέα της χώρας της, καθώς επίσης και σε τράπεζες στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις αρχές της νέας χιλιετίας, όταν ανακοινώθηκαν οι αρραβώνες της με τον Βίλεμ Αλεξάντερ, είχαν προκληθεί αντιδράσεις για το γεγονός ότι η Μάξιμα είναι κόρη του Σορεγκέτα και με εντολή του Ολλανδικού Κοινοβουλίου είχε ξεκινήσει έρευνα για τον ρόλο του πατέρα της στη δικτατορία της Αργεντινής. Η Μάξιμα σφύριζε τότε... αδιάφορα αναπτύσσοντας πλούσια δράση σε θέματα μετανάστευσης και γυναικείας χειραφέτησης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr