Συναγερμός για τον εμβολιασμό των παιδιών
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες σε αυτή την ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν μόνο ενηλίκους και έτσι τα παιδιά μένουν «στον αέρα» όσον αφορά τη θωράκιση απέναντι στον ιό Η1Ν1.
Συγκεκριμένα, οι μελέτες σε παιδιά δεν έχουν καν ξεκινήσει και έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του
Ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι το εμβόλιο για τη νέα γρίπη δε μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε παιδιά, καθώς δεν έχουν γίνει ακόμα μελέτες σε αυτή την ευαίσθητη ομάδα του πληθυσμού.
Οι κλινικές μελέτες των εμβολίων που βρίσκονται σε εξέλιξη αφορούν μόνο ενηλίκους και έτσι τα παιδιά μένουν «στον αέρα» όσον αφορά τη θωράκιση απέναντι στον ιό Η1Ν1.
Συγκεκριμένα, οι μελέτες σε παιδιά δεν έχουν καν ξεκινήσει και έτσι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2009. Ωστόσο, σε περίπτωση που υπάρξει μετάλλαξη τα δεδομένα αλλάζουν και η κάθε χώρα θα μπορεί να αποφασίσει αν θα χορηγήσει το εμβόλιο και σε παιδιά, ακόμη και αν δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά δεδομένα.
Την ώρα πάντως που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώνει πως ο νέος ιός Α είναι ασυγκράτητος, οι αρμόδιοι φορείς της χώρας μας (δηλαδή, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας) προσπαθούν μέσω οδηγιών και συστάσεων να περιορίσουν όσο το δυνατόν την μετάδοση στην κοινότητα. Είναι ενδεικτικό πως το τελευταίο διάστημα, το ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με τους λοιμωξιολόγους έχει εκδώσει φυλλάδια με οδηγίες που αφορούν στους κανόνες υγιεινής που οφείλουν να λαμβάνουν οι ταξιδιώτες, οι ξενοδόχοι, οι κατασκηνωτές (μικροί και μεγάλοι), καθώς και οι πολίτες που σκοπεύουν να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, όπου πιθανότητα να σημειωθεί συνωστισμός (όπως είναι οι συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και δεξιώσεις γάμων).
Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ιός μπορεί να εισέλθει βαθιά στους πνεύμονες αυξάνοντας τον κίνδυνο πνευμονίας. Προβληματισμό δημιουργεί επίσης το γεγονός ότι
η νέα γρίπη έχει τεράστιες ομοιότητες με την ισπανική γρίπη, η οποία είχε σκοτώσει το 1918 εκατομμύρια ανθρώπους.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα, τo υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να διατάξει την αναστολή μαθημάτων σε όποια σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας εκδηλωθούν κρούσματα της νέας γρίπης ή και σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας εάν χρειαστεί, ακόμα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.
Σύγχυση για την πανδημία
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβεβαίωσε 94.512 κρούσματα παγκοσμίως και 429 θανάτους από τη νέα γρίπη, η οποία τον περασμένο μήνα ανακηρύχθηκε σε πανδημία.
Αυτοί όμως οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν ένα μόνο κομμάτι των πραγματικών κρουσμάτων- τα Αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών υποστηρίζουν ότι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν μολυνθεί και ότι ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα.
Οι περισσότερες χώρες υποβάλλουν τώρα σε εξετάσεις μόνο ένα δείγμα ασθενών και πολλοί από εκείνους που μολύνονται δεν νοσούν βαριά ώστε να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα, ούτε καν να εξεταστούν.
Στη Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση, αναφέρεται ότι η αναλογία των θανατηφόρων κρουσμάτων αυτή τη στιγμή- ο αριθμός των θανάτων από τη νέα γρίπη διαιρούμενος από τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων- είναι μόλις 0.5%, ανάλογος δηλαδή με τον ρυθμό θανάτου από την εποχική γρίπη, που στοιχίζει κάθε χρόνο τη ζωή σε 250.000 με 500.000 ανθρώπους παγκοσμίως. Ωστόσο, σε αντίθεση με την εποχική γρίπη, η νέα γρίπη (Η1Ν1) εμφανίζεται με βαριά μορφή σε προηγουμένως υγιείς νέους ενήλικες και παιδιά.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr