Σύγχυση με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό για τη γρίπη
Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη με το πολυαναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι πρώτες παρτίδες της παραγγελίας των 3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, που έχει γίνει στη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, αναμένονται βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι μέχρι το ίδιο διάστημα θα έχει δοθεί και το «πρ
Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα του εμβολιασμού για τη νέα γρίπη με το πολυαναμενόμενο πανδημικό εμβόλιο στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, οι πρώτες παρτίδες της παραγγελίας των 3 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίου, που έχει γίνει στη φαρμακευτική εταιρία GlaxoSmithKline, αναμένονται βάσει του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου.
Ωστόσο, δεν θεωρείται καθόλου πιθανό ότι μέχρι το ίδιο διάστημα θα έχει δοθεί και το «πράσινο φως» για τον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού από την αρμόδια Ευρωπαϊκή Αρχή για τα Φάρμακα (European Medicine Agency, EMEA). Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΜΕΑ, «τα πρώτα αποτελέσματα για την αποτελεσματικότητα, ανοσογονικότητα και ασφάλεια του εμβολίου από τις δοκιμές αναμένονται από τον Σεπτέμβριο του 2009 και θα μελετηθούν μόλις αυτά καταστούν διαθέσιμα».
Αρμόδιοι του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) υποστηρίζουν ότι η παραλαβή των εμβολίων για τη νέα γρίπη αναμένεται να γίνει ακριβώς στις συμφωνηθείσες ημερομηνίες παράδοσης -εκτός εάν σημειωθούν προβλήματα κατά τις κλινικές μελέτες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Αναφέρουν επίσης ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο δεν θα πωλείται στα φαρμακεία και οι δόσεις θα χορηγούνται δωρεάν στα νοσοκομεία ή στα ειδικά κέντρα εμβολιασμού που θα ανακοινωθούν προσεχώς από το υπουργείο Υγείας. Δίδουν επίσης οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ μια αδρή εικόνα των ομάδων του πληθυσμού που πρέπει να εμβολιαστούν. Εν τούτοις, δεν έχουν απάντηση στο πιο καίριο ερώτημα : «πότε θα ξεκινήσει το πρόγραμμα εμβολιασμού ;».
Επισήμως παραπέμπουν στις προϋποθέσεις που θέτει σχετικά με το ζήτημα της ασφάλειας του σκευάσματος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και ο ευρωπαϊκός φορέας ΕΜΕΑ. Εκπρόσωποι τους έχουν δηλώσει επανειλημμένως ότι δεν είναι δυνατό να υπάρξει πλήρως αδειοδοτημένο, και ως εκ τούτου ασφαλώς δοκιμασμένο, εμβόλιο για τη νέα γρίπη πριν από τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Κι αυτό διότι ενώ συνήθως απαιτούνται κλινικές μελέτες 2-3 μηνών σε 1.000 ανθρώπους για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου, η ασφάλειά του απαιτεί χορήγηση σε περίπου 100.000 άτομα τα οποία θα ελέγχονται κάθε 6 εβδομάδες και για χρονικό διάστημα 3-4 μηνών.
Ωστόσο, πηγές του υπουργείου Υγείας δεν αποκλείουν το ακραίο αλλά και υψηλού ρίσκου σενάριο εάν η μετάδοση του ιού Η1Ν1 δεν ανακόπτεται και τεθεί ζήτημα επείγουσας εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, να χορηγηθούν τα νέα εμβόλια χωρίς την έγκριση της Επιτροπή Φαρμακευτικών Προϊόντων για Ανθρώπινη Χρήση του ΕΜΕΑ. Την διάθεση του εμβολίου ανεξάρτητα από το «πράσινο φως» για την ασφαλή χορήγησή του από τον ΕΜΕΑ εξετάζουν η Ελβετία, η Σουηδία και η Γαλλία. Πάντως, στην περίπτωση αυτή την ευθύνη για τον εμβολιασμό, -αλλά και τις παρενέργειές του- αναλαμβάνει αποκλειστικά η ίδια η χώρα.
Την ίδια στιγμή, χωρίς εμβόλια για τον πνευμονιόκοκκο, που ευθύνεται για την πνευμονία, μία από τις βασικές επιπλοκές της γρίπης, έχουν μείνει τα φαρμακεία όλης της χώρας. Εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να προμηθευτούν τις τελευταίες εβδομάδες για… παν ενδεχόμενο από τα φαρμακεία όλης της χώρας το εμβόλιο, και συγκεκριμένα το πολυδύναμο πολυσακχαριδικό το οποίο προορίζεται για παιδιά ηλικίας άνω των 5 χρόνων και ενηλίκους. (Σημειώνεται ότι κυκλοφορεί και άλλο εμβόλιο, το συζευγμένο, κατά του πνευμονιόκοκκου, το οποίο λαμβάνουν αποκλειστικά –και υποχρεωτικά- τα μωρά και τα παιδιά ηλικίας μέχρι 5 χρόνων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού). Φαρμακοποιοί μάλιστα θεωρούν ότι η έλλειψη του εμβολίου για τον πνευμονιόκοκκο είναι ενδεικτική του τι θα συμβεί σε λίγες εβδομάδες που θα διατίθενται και τα εμβόλια για την κοινή γρίπη –στη χορήγησή τους σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού έχουν επενδύσει πολλά οι επιστήμονες καθώς θεωρείται ότι θα παίξουν σημαντικό ρόλο στο να ανακόψουν γενικώς την κοινή γρίπη και έτσι να μειώσουν την πιθανότητα να «συναντηθούν» τα στελέχη του ιού της κοινής γρίπης με εκείνα του Η1Ν1.
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με έγγραφο του προς τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να μην υπάρξει μεγαλύτερο πρόβλημα στην αγορά και να ομαλοποιηθεί η επάρκεια τόσο του συγκεκριμένου εμβολίου όσο και των άλλων εμβολίων, η ζήτηση των οποίων αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένη τους επόμενους μήνες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr