Δημοτικά ιατρεία: H εναλλακτική πρόταση για περίθαλψη

Την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν και… ξανασχεδιάζουν επί δεκαετίες το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, το οποίο θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία και θα ανακουφίσει ουσιαστικά τον Eλληνα ασθενή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Eξι δημοτικά ιατρεία λειτουργούν στην Αθήνα, και μάλιστα σχεδιάζεται η επέκτασή τους, ενώ ολοένα και περισσότεροι δήμοι ανά την επικράτεια ακολουθούν την πεπατημένη του πρώτου

Την ώρα που οι αρμόδιοι υπουργοί σχεδιάζουν και… ξανασχεδιάζουν επί δεκαετίες το Σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας, το οποίο θα αποσυμφορήσει τα δημόσια νοσοκομεία και θα ανακουφίσει ουσιαστικά τον Eλληνα ασθενή, η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει κάνει ήδη σημαντικά βήματα στον συγκεκριμένο τομέα.

Eξι δημοτικά ιατρεία λειτουργούν στην Αθήνα, και μάλιστα σχεδιάζεται η επέκτασή τους, ενώ ολοένα και περισσότεροι δήμοι ανά την επικράτεια ακολουθούν την πεπατημένη του πρώτου δήμου της χώρας σε ό,τι αφορά την παροχή ιατρικής περίθαλψης και φροντίδας προς τους δημότες τους.

«Τα ιατρεία του Δήμου της Αθήνας», λέει ο κ. Αναστάσιος Τσαγκάρης, πρόεδρος του συλλόγου των γιατρών Δήμου Αθηναίων (ΣΙΔΑ), «έχουν σχεδιαστεί ώστε να παρέχουν κυρίως προληπτική και συμβουλευτική ιατρική». Οι πολίτες μπορούν να κάνουν δωρεάν γενικές μικροβιολογικές εξετάσεις, τεστ Παπ και καρδιογράφημα.

Σε γενικές γραμμές αυτό είναι το πλαίσιο δράσης των δημοτικών ιατρείων: όπου υπάρχουν δρουν συμπληρωματικά προς το ΕΣΥ και παρέχουν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα σε επίπεδο διάγνωσης, με τα μέσα τουλάχιστον που διαθέτουν.

Ο Δήμος Αθηναίων προχώρησε πρόσφατα σε σύναψη πενταετούς προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Υγείας, ενώ επίκειται η σύναψη ανάλογων συμβάσεων με τους δήμους Ασπρόπυργου και Υμηττού, καθώς και με δήμους της περιφέρειας. Σύμφωνα με τη σύμβαση, τα δημοτικά ιατρεία -με επιχορηγήσεις κυρίως του υπουργείου- θα αναβαθμιστούν και σταδιακά θα μετεξελιχθούν σε Κέντρα Υγείας Αστικού Τύπου. Ουσιαστικά, δηλαδή, τα δημοτικά ιατρεία «υιοθετούνται» από το υπουργείο, εντάσσονται σε ευρωπαϊκά προγράμματα χρηματοδότησης και προορίζονται να αποτελέσουν τους πυλώνες του Συστήματος της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η επιλογή του Δήμου Αθηναίων για την υπογραφή της πρώτης προγραμματικής σύμβασης δεν ήταν τυχαία. Τα συγκεκριμένα δημοτικά ιατρεία έχουν… μακρά παράδοση (συμπληρώνουν δύο δεκαετίες λειτουργίας) και διαθέτουν σχετικά καλές υποδομές.

Ενδεικτικό της προσφοράς τους είναι ότι σε έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχονται στους Αθηναίους από τον δήμο τους τα ιατρεία έρχονται τρίτα στη σειρά συγκριτικής ικανοποίησης, με πρώτες τις αθλητικές εγκαταστάσεις και δεύτερες τις παιδικές χαρές.

Επιπλέον, η αναβάθμισή τους και η αποτελεσματική παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας προς τους πολίτες εκτιμάται ότι θα ανακουφίσει σημαντικά το μπλοκαρισμένο πια ΕΣΥ και τα νοσοκομεία του στην Αττική (σημειωτέον ότι θεωρητικά τα νοσοκομεία πρέπει να παρέχουν τριτοβάθμια περίθαλψη και μόνον), και ως εκ τούτου συνολικά το σύστημα δημόσιας υγείας.

Σύμφωνα με τον σύλλογο των εργαζομένων στα δημοτικά ιατρεία της Αθήνας, ωστόσο, τα προβλήματα που υπάρχουν είναι πολλά και ακυρώνουν τον σκοπό του θεσμού: «Τα ιατρεία πρέπει να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστεί η υλικοτεχνική τους υποδομή και να ενισχυθεί το προσωπικό τους, διαφορετικά η λειτουργία τους θα παραμείνει στα χαρτιά», λένε και αναφέρουν ενδεικτικά ότι σήμερα για να καλυφθούν οι ανάγκες των έξι ιατρείων οι γιατροί μετακινούνται σε τουλάχιστον 2-3 ιατρεία την εβδομάδα.

Στις αιτιάσεις των εργαζομένων για έλλειψη ειδικευμένων γιατρών, η κυρία Αλεξία Εβερτ-Αλβέρτη, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αρμόδια για θέματα προληπτικής ιατρικής και υγείας, επισημαίνει ότι στις μονάδες προληπτικής ιατρικής της Ευρώπης δεν υπάρχει ένας γιατρός ανά ειδικότητα. «Στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να υπάρχουν γενικοί γιατροί, γι’ αυτό τοποθετήσαμε έναν σε κάθε δημοτικό ιατρείο. Το τελευταίο διάστημα προσελήφθησαν συνολικά 42 εργαζόμενοι, όχι μόνο γιατροί και νοσηλευτές, αλλά και κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι και διοικητικό προσωπικό. Δόθηκε έμφαση στην ψυχική υγεία, η οποία είναι σημαντική στην πρωτοβάθμια περίθαλψη». Σύμφωνα με την κυρία Εβερτ, «θα εκσυγχρονιστεί ο εξοπλισμός -ήδη έχουν παραγγελθεί σύγχρονα ιατρικά μηχανήματα-, ενώ σχεδιάζεται η δημιουργία ενός ακόμα ιατρείου στο 7ο διαμέρισμα».

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr