Ιπποκράτειο: Επανέφεραν στο ΕΣΥ γιατρό-μαϊμού παρά την αμετάκλητη απόλυσή του!

Έντονες αντιδράσεις από την ιατρική κοινότητα για την απόφαση του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών για την επανατοποθέτηση του πρώην Διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου, Δημήτρη Λεωνίδα

Τρία χρόνια μετά την αμετάκλητη απόλυσή του από το ΕΣΥ για πλαστογραφία  ο τότε διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου κ. Δημήτριος Λεωνίδας επανέρχεται στον ιατρικό χώρο.
 
Το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών του ΕΣΥ τον απάλλαξε από κάθε κατηγορία ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την επανατοποθέτησή του στο ΕΣΥ, παραβλέποντας την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για οριστική απομάκρυνση του γιατρού από το σύστημα δημόσιας υγείας. Το γεγονός της «επιστροφής» του κ. Λεωνίδα, που δρομολογήθηκε εν μέσω θέρους, προκαλεί αντιδράσεις τόσο στην ιατρική κοινότητα αλλά και στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές του κράτους, με τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρο Ρακιντζή να προσφεύγει στο ΣτΕ ζητώντας την ακύρωση της απόφασης που άναψε το πράσινο φως για την επιστροφή του στο Ιπποκράτειο.
 
Την απαρχή αυτής της απίστευτης στα χρονικά του ΕΣΥ υπόθεσης σηματοδότησε πόρισμα του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας (ΣΕΥΥΠ), το έτος 2007, που είχε αποκαλύψει μάλιστα με δημοσίευμά του το «ΘΕΜΑ». Από την έρευνα προέκυπταν στοιχεία που αποδείκνυαν ότι ο γιατρός είχε αποκτήσει τον τίτλο της καρδιοχειρουργικής ειδικότητας χρησιμοποιώντας πλαστή βεβαίωση του καρδιοχειρουργού καθηγητή Μαγκντί Γιακούμπ, γνωστού στη χώρα μας από την επέμβαση καρδιάς στην οποία είχε υποβάλλει τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Παπανδρέου.
 
Το πλαστό έγγραφο της ειδικότητας είχε προσκομιστεί πλείστες φορές, στον Ιατρικό Σύλλογο Αθήνας, στην πρώην Νομαρχία Αθηνών (νυν Περιφέρεια), σε προκηρύξεις θέσεων στο ΕΣΥ. Είναι αυτό που οδήγησε τον γιατρό τόσο στην απόκτηση του τίτλου της ιατρικής ειδικότητας του όσο και στην ένταξή του και την ανέλιξή του ως διευθυντή στο ΕΣΥ.
 
Το πόρισμα των Επιθεωρητών δρομολόγησε τον πειθαρχικό έλεγχο του διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής κλινικής  - το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο Ιατρών ΕΣΥ του υπουργείου Υγείας επιβάλλει με απόφασή του στις 29-1-2008 την ποινή της οριστικής παύσης και πρόστιμο 2.500 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση της οριστικής παύσης ελήφθη κατά πλειοψηφία. Υπέρ τάχθηκαν ο αντιπροέδρος  και οι δύο πάρεδροι του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που μετέχουν στο πειθαρχικό όργανο και κατά τα υπόλοιπα μέλη του συμβουλίου, δηλαδή ο πρόεδρος του ΚΕΣΥ, υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου και εκπρόσωπος των γιατρών. Αντίθετα, την  τωρινή απόφαση που άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή του κ. Λεωνίδα στήριξαν κατά πλειοψηφία όλα τα μέλη του πειθαρχικού πλην του αντιπροέδρου του ΝΣΚ και ενός παρέδρου, που εξέφρασαν την άποψη ότι η υπόθεση δεν πρέπει καν να εξεταστεί.
 
«Υψηλή θνησιμότητα ασθενών»

Παράλληλα με το θέμα της πλαστογραφίας των κρίσιμων εγγράφων το υπουργείο Υγείας εστίασε και στο αποτέλεσμα των ιατρικών πράξεων του κ. Λεωνίδα. Με εντολή της διοίκησης της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) συστήνεται τριμελής επιτροπή που την απαρτίζουν δύο διευθυντές καρδιοχειρουργοί του «Ευαγγελισμού» κι ένας του Σισμανόγλειου για να ελέγξουν πως έχει η κατάσταση. Στο πόρισμά τους που παρέδωσαν στις 24-2-2009 στην ΥΠΕ διαπίστωσαν σημαντική θνησιμότητα ασθενών στην κλινική που υπερέβαινε κατά πολύ τον μέσο όρο της βιβλιογραφίας. Σύμφωνα με το πόρισμα, το 2004το 19,1% των ασθενών της Καρδιοχειρουργικής του Ιπποκράτειου κατέληγαν μετά την επέμβαση. Με δεδομένο ότι τα αντίστοιχα ποσοστά θνησιμότητας των χειρουργημένων ασθενών της ίδιας κλινικής για το διάστημα 2010- 2011 κυμάνθηκε στο 3,8%, αντιλαμβάνεται κανείς  τη… μοιραία  υπέρβαση των ποσοστών που καταγράφηκε επί της θητείας του συγκεκριμένου  διευθυντή.
 
Στο μεταξύ, ο γιατρός έχει προσφύγει στο ΣτΕ κατά της απόφασης του πειθαρχικού συμβουλίου του υπουργείου Υγείας (κατέθεσε προσφυγή στις 9 Ιουνίου 2008). Δύο χρόνια αργότερα η απόφαση του ΣτΕ είναι καταπέλτης για τον γιατρό: «ο φερόμενος ως εκδότης των βεβαιώσεων καθηγητής Μαγκντί Γιακούμπ  δηλώνει εγγράφως προς τις ελληνικές αρχές ότι τα επίμαχα έγγραφα δεν είναι αυθεντικά, ότι δεν τα συνέταξε εκείνος αλλά και ότι δεν τα έχει υπογράψει με το χέρι του» αναφέρεται στην υπ΄ αριθμόν 2166/14-7-2011 απόφαση του ΣτΕ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την απόφαση το ΣτΕ έχει απευθυνθεί και στο υπουργείο Εξωτερικών για το θέμα της επικύρωσης του εγγράφου του Γιακούμπ από το Προξενείο, λαμβάνοντας απάντηση στις  12-5-2009 από την Γραμματέα του Προξενείου του Λονδίνου κυρία Β. Φ. η οποία φερόταν ότι είχε επικυρώσει το έγγραφο, ότι «η επικύρωση δεν έγινε από εμένα». Την ίδια διαβεβαίωση δίνει η γραμματέας και στην ένορκη κατάθεσή της ενώπιον του 15ου τακτικού ανακριτή.
 
«Παραγραφή του αδικήματος της πλαστογραφίας»
 
Παράλληλος έλεγχος στα αρχεία του Ιπποκράτειου αποκαλύπτει ότι κατά τους 14 μήνες που ο ελεγχόμενος γιατρός δήλωνε ότι μετεκπαιδευόταν στο Λονδίνο, αυτός εργαζόταν ως βοηθός χειρουργός στο κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας. Εν κατακλείδι, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο – που στην προκειμένη περίπτωση είχε αρμοδιότητα ανώτατου πειθαρχικού οργάνου- «διαμόρφωσε πλήρη δικανική πεποίθηση ότι ο προσφεύγων υπέπεσε στο αποδιδόμενο σ’ αυτόν πειθαρχικό παράπτωμα της χρήσης πλαστού εγγράφου» και επικυρώνει την ποινή της απόλυσης.
Χρειάστηκε να περάσουν αρκετοί μήνες για να υλοποιηθεί η απόλυση. Με την υπ’ αριθμόν 10557/ 1-6-2012 απόφαση της Περιφέρειας Αττικής ανακλήθηκε αρχικά η ιατρική ειδικότητά του και στη συνέχεια ακολούθησε η πράξη του τότε υπουργού Υγείας κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου με την οποία διαπιστώθηκε η λύση της υπαλληλικής σχέσης του γιατρού, με αναδρομική ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ (14-7-2011).
 
Ωστόσο, τίποτα από όσα διαπιστώθηκαν και του καταλογίστηκαν δεν κλόνισαν τον αποπεμφθέντα γιατρό ο οποίος επανήλθε και ζήτησε με αίτησή του στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο να επαναληφθεί η πειθαρχική του δίκη. Ως βασικό επιχείρημα πρόβαλε το γεγονός της παραγραφής του αδικήματος της πλαστογραφίας που στέρησε από τις δικαστικές αρχές τη δυνατότητα να τον δικάσουν και να κρίνουν εάν πράγματι τέλεσε ή όχι το αδίκημα. Ωστόσο, ο κ. Λεωνίδας δεν κρίθηκε αθώος για την πλαστογραφία, αφού και το δικαστικό συμβούλιο που δέχθηκε την παραγραφή του αδικήματος, αποδέχεται ότι η υπογραφή δεν είναι του Μ. Γιακούμπ. Το σημείο αυτό αποτελεί την κορωνίδα και τον πυρήνα της προσφυγής του Γενικού Επιθεωρητή στο ΣτΕ κατά της επαναπρόσληψης του κ. Λεωνίδα αφού όπως επισημαίνεται στην προσφυγή «ελεγχόμενος υπάλληλος μπορεί να ζητήσει επανάληψη της πειθαρχικής διαδικασίας μέσα σε ένα έτος από την έκδοση αθωωτικής απόφασης» και όχι απόφασης με την οποία διαπιστώνεται απλώς η παραγραφή του αδικήματος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr