Επτά αμείλικτα ερωτήματα για το θάνατο του πυροσβέστη στο Παλαιό Φάληρο

Σημαντικές παραλείψεις στην ασφάλεια των πυροσβεστών και κάποια τραγικά ανθρώπινα λάθη οδηγούν την οικογένεια του αδικοχαμένου Ματθαίου Μάντζιου στη Δικαιοσύνη

Σημαντικές παραλείψεις στην ασφάλεια των πυροσβεστών και κάποια τραγικά ανθρώπινα λάθη οδηγούν την οικογένεια του αδικοχαμένου πυροσβέστη Ματθαίου Μάντζιου στη Δικαιοσύνη.

Οι συγγενείς του έχουν ήδη προσφύγει στις αρμόδιες εισαγγελικές αρχές και επιφυλάσσονται με μηνύσεις κατά παντός υπευθύνου, καθώς ο νεαρός πυροσβέστης πλήρωσε με την ίδια του τη ζωή την προσπάθειά του να σώσει -ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα- την 44χρονη γυναίκα, όταν στις 12 Σεπτεμβρίου εγκλωβίστηκε στο διαμέρισμά της, από φωτιά που ξέσπασε στο ισόγειο της μονοκατοικίας στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου.

«Ο αδελφός μου δεν ήταν απλώς ένας πυροσβέστης. Ηταν ένας ευσυνείδητος πολίτης και  πάντα προσέφερε βοήθεια στο συνάνθρωπό του. Αν δεν έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσει τη γυναίκα, είμαι βέβαιη πως, αν ζούσε σήμερα, θα τρελαινόταν από τις τύψεις για το χαμό της. Τέτοιος άνθρωπος ήταν ο αδελφός μου. Ξεκίνησε ως εθελοντής πυροσβέστης, επειδή νοιαζόταν για τους συνανθρώπους του. Ηταν τόσο αγαπητός που κατάφερε να μην πεθάνει μόνος του. Αλλά οι συνάδελφοί του τον πρόδωσαν. Δεν διέθεταν μαζί τους τα μέσα που όφειλαν να έχουν για να τον κρατήσουν ζωντανό. Θυμάμαι που μου έλεγε ο αδελφός μου: αν πάθω κάτι, μην με αφήσεις έτσι, αδελφή».
 
Η κυρία Βασιλική Μάντζιου μιλάει στο protothema.gr για τις παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν από την πλευρά της Πυροσβεστικής και εκφράζει την ανησυχία της για τυχόν συγκάλυψη του θέματος.



Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα ερωτήματα που προκύπτουν για τον τρόπο με τον οποίο έχασε τη ζωή του ο άτυχος 33χρονος, με την οικογένειά του σήμερα να ζητά τα ακριβή αίτια και τις συνθήκες του θανάτου του.

Η οικογένειά του κρατάει στα χέρια της αδιάσειστα στοιχεία, που αποδεικνύουν τι δεν πήγε καλά εκείνη την ημέρα και παρουσιάζει στο protothema.gr μία σειρά από αναπάντητα ερωτήματα.

Για ποιον λόγο μετέβη στην περιοχή του Π. Φαλήρου ο 5ος σταθμός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλλιθέας και όχι ο Πυροσβεστικός Σταθμός της Δάφνης, που είναι και η πλησιέστερη περιοχή; Ισως, αν έφτανε στο σημείο εγκαίρως η Πυροσβεστική, να μην ήταν τόσο μεγάλη η φωτιά, άρα να είχε αποφευχθεί ο θάνατος δύο ανθρώπων.    



Δεύτερον, η συγκεκριμένη πυρκαγιά χαρακτηρίζεται μεγάλη, επειδή υπήρχε εγκλωβισμένο άτομο σε διαμέρισμα πυκνοκατοικημένης περιοχής. Γιατί μετέβη μόνο ένα κλιμάκιο έξι ατόμων και γιατί απουσίαζε το κλιμακοφόρο (διασωστικό) από την επιχείρηση διάσωσης;
Τρίτον, γιατί δεν υπήρξε κατά τη διάρκεια της πυρόσβεσης υψηλόβαθμο πρόσωπο, δηλαδή, διοικητής ή υποδιοικητής;

Οπως αναφέρει στο protothema.gr η αδελφή του θύματος, «η σύνθεση της εξόδου του 5ου Σταθμού της Πυροσβεστικής που υπηρετούσε ο αδελφός μου ήταν τραγική, γιατί υπήρχαν άτομα, τα οποία εκ των πραγμάτων δεν γνώριζαν πώς να χειριστούν μία τόσο σοβαρή κατάσταση. Οπως ενημερώθηκα, υπήρχε ένας πυροσβέστης, ο οποίος είχε τελειώσει τη σχολή τον Ιούνιο του 2014, επίσης δύο δόκιμοι, δύο οδηγοί και ο Μάνθος, ο οποίος ήταν αξιωματικός υπηρεσίας. Ο σταθμός αυτός ήταν ελλιπής από προσωπικό».

Τέταρτον, διαπιστώθηκε πρόβλημα στη φιάλη οξυγόνου, καθώς αυτό δεν διήρκεσε ούτε 40 λεπτά.

Πέμπτον, όταν ο 33χρονος πυροσβέστης αντιλήφθηκε το μεγάλο κίνδυνο που διέτρεχε βγήκε στο μπαλκόνι του διαμερίσματος όπου τελικά άφησε την τελευταία του πνοή. «Εάν υπήρχε κλιμακοφόρο στο σημείο, ο αδελφός μου θα ζούσε, γιατί θα τον βοηθούσαν οι συνάδελφοί του. Ο μηχανισμός του Σώματος δεν λειτούργησε υπέρ του. Τιμή για το Σώμα θα ήταν να έσωζαν τον αδελφό μου, όχι να τον έφερναν τυλιγμένο με μια σημαία και ασυνόδευτο» λέει η κυρία Μάντζιου.  


Έκτον, σύμφωνα με καταγγελίες, στο παρελθόν έχουν υπάρξει αναφορές από πυροσβέστες για ελλιπή έλεγχο των φιαλών και ανεπάρκεια του χορηγούμενου οξυγόνου. Τι ακριβώς συνέβη στην προκειμένη περίπτωση;         

Έβδομον, η οικογένεια του θύματος ζητάει να απαντηθεί κατά πόσο ο ασύρματος ήταν προβληματικός ή όχι και αν στο Κέντρο λάμβαναν με κενά επικοινωνίας το νεαρό συνάδελφό τους.

Σύμφωνα με τις έως τώρα παρατυπίες που εντόπισε το δικηγορικό γραφείο του κ. Αντώνη Φούσα, δεν διενεργείται ΕΔΕ από υψηλόβαθμο πρόσωπο του Σώματος και η ΕΔΕ αφορά μόνο τα αίτια της φωτιάς και όχι και τα αίτια θανάτου του 33χρονου Ματθαίου και της 44χρονης γυναίκας.
Ανεπίσημη ενημέρωση για το θάνατό του - Η ψυχολόγος έκλαιγε

«Δυστυχώς, οι άνθρωποι αυτοί δεν πίστεψαν ότι ο αδελφός μου κινδυνεύει, ακόμα και όταν ζήτησε από τον ασύρματο τη βοήθειά τους. Αν 40 και πλέον πυροσβέστες που έφτασαν συνολικά στο σημείο δεν ήταν ικανοί να σώσουν τον αδελφό μου, τότε κάτι συμβαίνει με το Πυροσβεστικό Σώμα. Ή πέθανε με εντολή τους ή ας μας πουν γιατί δεν τον βοήθησαν. Ο αδελφός μου βρέθηκε στο μπαλκόνι. Συνεπώς, έκανε ό,τι τον πρόσταζαν η λογική και οι γνώσεις του. Είχε πλήρη συναίσθηση των πραγμάτων, καθώς βγήκε στο μπαλκόνι, ζήτησε βοήθεια, και η βοήθεια δεν ήρθε ποτέ για τον αδελφό μου. Αν υπήρχε διασωστικό στο σημείο, ο αδελφός μου θα είχε σωθεί. Πρέπει οι υπεύθυνοι να πληρώσουν, όχι μόνο για να δικαιωθεί ο αδελφός μου, αλλά για να μην επαναληφθεί στο μέλλον ένα τόσο τραγικό γεγονός» λέει η αδελφή του άτυχου 33χρονου πυροσβέστη.


Υποστηρίζει επίσης ότι το Σώμα που υπηρετούσε και σεβόταν ο αδελφός της, δεν ενημέρωσε την οικογένειά της επισήμως για το χαμό του αδελφού της. «Μας έστειλαν ένα συνάδελφό του μαζί με μια νεαρή ψυχολόγο -η οποία, παρεμπιπτόντως, στο άκουσμα της είδησης έκλαιγε- για να μας πουν τα δυσάρεστα νέα. Η αρραβωνιαστικιά του αδελφού μου μίλησε με την Πυροσβεστική Υπηρεσία στις 12:00 μ.μ. και της είπαν ότι είναι σε συμβάν, ενώ ο αδελφός μου ήταν νεκρός» λέει η ίδια.

Επίσης, εντύπωση προκάλεσε στην οικογένεια του θύματος και η αδιαφορία των πολιτικών προσώπων για το θάνατο δύο ανθρώπων εξαιτίας σημαντικών παραλείψεων από το Σώμα της Πυροσβεστικής. «Μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εξέφρασε τα συλλυπητήριά του. Κανένα άλλο πρόσωπο δεν συγκινήθηκε με το θάνατο αυτών των δύο ανθρώπων. Ακόμα και ο διοικητής του ξέχασε να μας συλλυπηθεί» είπε.

Η οικογένεια του άτυχου 33χρονου ζήτησε και πραγματοποίησε συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να τον ενημερώσουν για το τι ακριβώς συνέβη εκείνη την ημέρα και πώς χειρίστηκε το Πυροσβεστικό Σώμα το συνάδελφό τους.

Επίσης, αναφέρθηκε στον κακό χειρισμό και την κακή οργάνωση της Πυροσβεστικής, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr