Να μην γίνουν γήπεδα γκολφ σε έκταση των φυλακών Κασσάνδρας ζητούν οι σωφρονιστικοί

Προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι σωφρονιστικοί για την Αγροτική Φυλακή Κασσάνδρας

Ως αντισυνταγματική και παράνομη να ακυρωθεί η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ έκτασης 914,09 στρεμμάτων  καλλιεργήσιμης και αξιοποιούμενης γης  της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής  στην θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
       
Αυτό ζητεί η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΣΥΕ), η Ένωση Υπαλλήλων Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας, καθώς και δύο σωφρονιστικοί υπάλληλοι  από το  Συμβουλίου της Επικρατείας.
       
Ειδικότερα, η  ΟΣΥΕ, κ.λπ. κατέθεσε στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσφυγή κατά της απόφασης που έλαβε η Διυπουργική Επιτροπή Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε δωρεάν στο ΤΑΙΠΕΔ η επίμαχη έκταση των 914,09 στρεμμάτων της Αγροτικής Φυλακής Κασσάνδρας Χαλκιδικής  στην θέση «Μετόχι Σταυρονικήτα» Κασσάνδρας.
       
Η επίμαχη έκταση πρόκειται να διατεθεί για την κατασκευή γηπέδων γκολφ.
       
Η Ομοσπονδία κ.λπ. προσέφυγαν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο με δικηγόρο τον Θανάση Ξηρό ο οποίος διετέλεσε γενικός γραμματέας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Διοίκησης επί υπουργίας Χάρη  Κατσανίδη.
       
Αναγκαίο είναι να επισημανθεί ότι στον χώρο που μεταβιβάστηκε βρίσκονται οι εγκαταστάσεις της γεώτρησης για την υδροδότηση της Αγροτικής φυλακής, καθώς και ο χώρος αποθήκευσης του ύδατος για το πότισμα των καλλιεργουμένων εκτάσεων και των εκτρεφομένων ζώων.
         
Να σημειωθεί ότι τα γεωργικά και κτηνοτροφικά προϊόντα αποτελούν έσοδα  για την λειτουργία της φυλακής. Από τα έσοδα αυτά βελτιώνεται η τροφή των κρατουμένων, η νοσηλεία τους, κ.λπ., ενώ γίνεται η προμήθεια των φαρμάκων και των ειδών ρουχισμού των κρατουμένων.
       
Όπως είναι γνωστό, στις Αγροτικές φυλακές οι κρατούμενοι εργάζονται και έχουν πριμοδότηση. Δηλαδή, η μία ημέρα εργασίας μετράει για 2 ημέρες φυλάκισης, εφόσον εργάζονται εντός της φυλακής και για 2,5 ημέρες εφόσον εργάζονται εκτός φυλακής  στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις του σωφρονιστικού καταστήματος.
       
Οι σωφρονιστικοί, μεταξύ των άλλων, υποστηρίζουν στην προσφυγή τους ότι η επίμαχη έκταση δεν έχει περιληφθεί ονομαστικά στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής προσαρμογής ως περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Δημοσίου και κατά συνέπεια η μεταβίβαση είναι μη νόμιμη, καθώς εκδόθηκε κατά παράβαση του νόμου 3986/2011.
       
Εμπόδιο για την μεταβίβαση αποτελεί, κατά τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, και το γεγονός ότι τμήμα της επίμαχης έκτασης είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος, ενώ υπογραμμίζεται ότι η μεταβίβαση είναι παράνομη.
       
Ακόμη, επισημαίνουν ότι η  μεταβίβαση είναι και αντισυνταγματική, καθώς σύμφωνα με το άρθρο 43 του Συντάγματος έπρεπε να εκδοθεί σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αλλά και επειδή παραβιάζει την Συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
       
Τέλος, η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της που εκδόθηκε με αφορμή την κατάθεση της προσφυγής της στο ΣτΕ, επισημαίνει:
       
«Όπως είχαμε δημόσια καταγγείλει οι επίμαχες εκτάσεις αποτελούσαν «διακαή πόθο» για επιχειρηματικά και τουριστικά συμφέροντα, καθώς πρόκειται για εκτάσεις φιλέτα, τις οποίες εποφθαλμιούσαν εδώ και πολλά χρόνια.
       
Εξ αρχής γνωστοποιήσαμε σε όλους τους εμπλεκόμενους τους σοβαρότατους κινδύνους που ελλοχεύουν για τον κατακερματισμό και την υποβάθμιση του Αγροτικού χαρακτήρα της Φυλακής, τα αναρίθμητα λειτουργικά προβλήματα που θα δημιουργηθούν, την σημασία και τον ρόλο της αγροτικής φυλακής, την απώλεια εσόδων και εν τέλει τον κίνδυνο ότι η λειτουργία της Αγροτικής Φυλακής προφανώς και θα συνεχίσει να «ενοχλεί» και μετά την παραχώρηση και ενδεχόμενη «αξιοποίηση» των εκτάσεων και εν τέλει είναι καταδικασμένη να κλείσει οριστικά».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr