Μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV’s) στην μάχη με τις φλόγες

Όλα τα μέσα ρίχνει το υπουργείο Άμυνας στην προσπάθεια να τιθασεύσει τις φλόγες που κατακαίνε τη βορειοανατολική Αττική και κυρίως να διορθώσει τα λάθη στο συντονισμό των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. Το Πεντάγωνο επιστρατεύει τα ιπτάμενα ραντάρ (erieye), τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά (!) αεροσκάφη ελληνικής κατασκευής τύπου «Πήγασος» και ενεργοποιεί το σύστημα «Νιόβη», προκειμένου οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να έχουν εικόνα –σε πραγματικ

Όλα τα μέσα ρίχνει το υπουργείο Άμυνας στην προσπάθεια να τιθασεύσει τις φλόγες που κατακαίνε τη βορειοανατολική Αττική και κυρίως να διορθώσει τα λάθη στο συντονισμό των εναέριων και επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων. Το Πεντάγωνο επιστρατεύει τα ιπτάμενα ραντάρ (erieye), τα μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά (!) αεροσκάφη ελληνικής κατασκευής τύπου «Πήγασος» και ενεργοποιεί το σύστημα «Νιόβη», προκειμένου οι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και της Πυροσβεστικής να έχουν εικόνα –σε πραγματικό χρόνο- από τα πύρινα μέτωπα.

Για τη βελτίωση του συντονιστικού μηχανισμού ελέγχου και οργάνωσης των διατιθέμενων μέσων, το Πεντάγωνο αποφάσισε να ενεργοποιήσει το σύστημα «Νιόβη». Κι αυτό διότι οι αναφορές των τοπικών σταθμών της Πυροσβεστικής κάποιες φορές δεν είναι επαρκείς και ολοκληρωμένες και η εικόνα σε πολλές περιπτώσεις γίνεται ασαφής από τις διαφορετικές (ή και αντικρουόμενες) αναφορές των τοπικών αρχόντων ή τις πληροφορίες απλών πολιτών που βρίσκονται επί τόπου. Πρόκειται για ένα σύστημα που βρίσκεται τοποθετημένο σε στρατιωτικό ελικόπτερο και έχει τη δυνατότητα μετάδοσης εικόνας από τα μέτωπα της φωτιάς σε πραγματικό χρόνο στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ. Με τον τρόπο αυτό οι στρατιωτικοί και οι αξιωματικοί της Πυροσβεστικής θα μπορούν να έχουν ιδία εικόνα τόσο από την εξέλιξη των παλαιών εστιών, αλλά και να αξιολογούν καλύτερα τη σοβαρότητα νέων μετώπων. Η φιλοδοξία είναι ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν τις προηγούμενες ώρες και οδήγησαν στην επέκταση των εστιών της φωτιάς στον Κιθαιρώνα και στην Κάρυστο.

UAV «Πήγασος»

Η ανησυχία για την αποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού οδήγησε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας στην απόφαση να ρίξει στην μάχη με τις φλόγες ακόμη και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά(!) αεροσκάφη, τα οποία μπορούν να μεταφέρουν -σε πραγματικό χρόνο- εικόνα από τα πύρινα μέτωπα στις δυνάμεις συντονισμού, με την ελπίδα ότι κατ’ αυτό τον τρόπο τα πυροσβεστικά μέσα θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικότερα.

Το πρωί της Δευτέρας ένα από τα τέσσερα UAV’s (unmanned aerial vehicles) τύπου «Πήγασος» που έχουν κατασκευαστεί από την Πολεμική Αεροπορία, μεταφέρθηκε από την Πρέβεζα στην αεροπορική βάση Τατοϊου, όμως λόγω των ισχυρών αντίθετων ανέμων μέχρι αυτή την ώρα η απογείωσή του δεν κατέστη δυνατή. Το μη επανδρωμένο αεροσκάφος «Πήγασος», αναμένεται να απογειωθεί αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Το ελληνικής κατασκευής UAV μπορεί να παραμείνει μέχρι και 15 ώρες στον αέρα (εξαρτάται από τους ανέμους και τις συνθήκες που επικρατούν), ημέρα ή νύχτα, αποστέλλοντας δορυφορική εικόνα στο κέντρο επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ που στη συνέχεια θα ενημερώνει το συντονιστικό της Πυροσβεστικής.

Ιπτάμενα ραντάρ

Από την Κυριακή 23 Αυγούστου, δύο ιπτάμενα ραντάρ (πρόκειται για το Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου που έχει τοποθετηθεί σε τέσσερα αεροσκάφη τύπου Embraer) εκτελούν εκ περιτροπής κυκλικές περιπολίες σε μεγάλο ύψος –περίπου 20.000 πόδια- πάνω από την Πάρνηθα. Αποστολή των αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας που επανδρώνουν τα ιπτάμενα ραντάρ είναι ο οπτικός έλεγχος της περιοχής πάνω από τη βορειοανατολική Αττική για να διασφαλιστεί ότι οι πτήσεις των εναέριων πυροσβεστικών μέσων θα γίνονται απρόσκοπτα. Η ευρύτερη περιοχή που μαίνονται οι πυρκαγιές, βρίσκεται στην προέκταση του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος και τα τελευταία 24ωρα διαπιστώνεται πολύ μεγάλη συγκέντρωση αεροσκαφών. Τόσο των πολιτικών που εκτελούν πτήσεις από και προς το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και των πυροσβεστικών που λόγω της φύσης της αποστολής τους πετάνε περίπου στο ίδιο ύψος που κινούνται στην ίδια περιοχή τα επιβατικά αεροσκάφη (είτε επειδή βρίσκονται σε διαδικασία προσγείωσης, είτε διότι μόλις έχουν απογειωθεί από το Βενιζέλος και δεν έχουν προλάβει να πάρουν ύψος).  

Τα ιπτάμενα ραντάρ (κάθε ένα βρίσκεται στον αέρα συνεχώς επί έξι ώρες) φροντίζουν για το συντονισμό της κυκλοφορίας των αεροπορικών μέσων και την αποφυγή τυχόν επικίνδυνων καταστάσεων που μπορεί να δημιουργηθούν λόγω της γειτνίασης της περιοχής που γίνονται οι ρίψεις νερού στις εστίες της φωτιάς με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Τα πληρώματα των ιπτάμενων ραντάρ καλύπτουν την αδυναμία των (πολιτικών) ραντάρ της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας να παρέχουν εικόνα από τις δύσβατες περιοχές ανάμεσα στους ορεινούς όγκους και δίνουν πληροφορίες (ή τις απαραίτητες οδηγίες εάν απαιτηθεί) για την ασφαλή πτήση των πυροσβεστικών και των πολιτικών αεροσκαφών.

 

 

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr