Απορρίφθηκε το αίτημα του Ρωμανού για εκπαιδευτική άδεια
03.12.2014
11:40
Σχέδιο για λύση εξετάζει η κυβέρνηση - Διαδηλώσεις διαμαρτυρίας: Υπό κατάληψη το κτήριο διοίκησης του ΑΠΘ - Κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης - Επεισόδια χθες το βράδυ στα Εξάρχεια
Απορριπτική και από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά είναι η απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό, που βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 10 Νοεμβρίου διαμαρτυρόμενος γιατί δεν του επιτρέπεται να παρακολουθήσει τις σπουδές του στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (στην κατεύθυνση της Δημόσιας Υγείας) στα ΤΕΙ της Αθήνας και εξακολουθεί να νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο «Γεώργιος Γεννηματάς».
Με την απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 11:30, το συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση που είχε κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος του 21χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνας για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.
Σήμερα είναι η 23η ημέρα που ο κρατούμενος αρνείται να φάει, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Εχει χάσει πάνω από 17 κιλά και κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του. Οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται «αναμενόμενη».
Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση
Σε ανακοίνωση για τον απεργό πείνας, που εξέδωσε στις 29/11, το ΠΑΣΟΚ, τονίζεται πως «ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της». Οι διαβουλεύσεις που γίνονται μέσα στη συγκυβέρνηση, ώστε να βρεθεί λύση, είναι πυρετώδεις.
Η κυβέρνηση αναζητά εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση ,που θα δώσει τη λύση και εξετάζει όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε σήμερα το πρωί- τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού.
Με την απόφαση που έγινε γνωστή σήμερα το πρωί, λίγο μετά τις 11:30, το συμβούλιο έκανε δεκτή την πρόταση που είχε κάνει ο αρμόδιος εισαγγελέας ο οποίος είχε ζητήσει την απόρριψη του αιτήματος του 21χρονου κρατούμενου στις φυλακές Αυλώνας για χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών.
Σήμερα είναι η 23η ημέρα που ο κρατούμενος αρνείται να φάει, ζητώντας να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του. Εχει χάσει πάνω από 17 κιλά και κινδυνεύει να έχει υποστεί μη αναστρέψιμη βλάβη της υγείας του. Οι παλμοί της καρδιάς του φτάνουν τους 170 και η ανακοπή θεωρείται «αναμενόμενη».
Το σχέδιο που εξετάζει η κυβέρνηση
Σε ανακοίνωση για τον απεργό πείνας, που εξέδωσε στις 29/11, το ΠΑΣΟΚ, τονίζεται πως «ο Νίκος Ρωμανός πρέπει να μπορεί να ασκήσει όλα τα δικαιώματα που προβλέπει ο νόμος. Η δημοκρατία δεν εκδικείται ακόμη και αυτούς που δηλώνουν ορκισμένοι εχθροί της». Οι διαβουλεύσεις που γίνονται μέσα στη συγκυβέρνηση, ώστε να βρεθεί λύση, είναι πυρετώδεις. Η κυβέρνηση αναζητά εκείνη τη νομοθετική ρύθμιση ,που θα δώσει τη λύση και εξετάζει όλα τα σενάρια. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος και ο υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Σταμάτης με τους συναρμόδιους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέα Λοβέρδο και Χαράλαμπο Αθανασίου, συμφώνησαν πως εάν το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Πειραιά απορρίψει το αίτημα του Ρωμανού -όπως και έγινε σήμερα το πρωί- τότε η λύση θα δοθεί δια της νομοθετικής οδού.
Μάλιστα, ήδη, οι κ.κ. Αθανασίου και Λοβέρδος προκρίνουν την παρακολούθηση μαθημάτων από τη φυλακή μέσω τηλεδιάσκεψης και τη χορήγηση αδειών μόνο στην εξεταστική περίοδο.
Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα, πλήθος εκδηλώσεων και διαμαρτυριών έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με αίτημα να επιτραπεί στον 21χρονο να φοιτήσει στη σχολή στην οποία πέρασε. Ομως, λόγω της υποδικίας του υπάρχει κίνδυνος απόδρασης -όπως έκρινε ο ειδικός ανακριτής που είχε ζητήσει την προφυλάκισή του.
Με αίτημα να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες από τη στιγμή που το ίδιο το Δίκαιο του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση-διαμαρτυρία περίπου 5.000 ατόμων. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό που ξεκίνησε από την πλατεία Μοναστηρακίου, ξέσπασαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Νεαροί έκαψαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ στην οδό Στουρνάρη, έβαλαν φωτιές σε κάδους, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έκαψαν μηχανές, ενώ η αστυνομία απάντησε με χημικά. Συνολικά για τα επεισόδια έγιναν 15 προσαγωγές.
Στο μεταξύ, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτηρίων έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας για τον Νίκο Ρωμανό.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 7:30 το πρωί, πραγματοποιείται συμβολική και ειρηνική κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης από νεαρούς που εκφράζουν, με αυτό τον τρόπο, την αλληλεγγύη τους στο νεαρό κρατούμενο. Σύμφωνα με το Cretalive.gr, η εικόνα είναι ήρεμη και οι εργαζόμενοι προσέχονται κανονικά στο δημαρχείο.
Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα και το κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί, αντεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας.
Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού
Ηταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Νίκος Ρωμανός, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών είδε τον συνομήλικό του και κολλητό του φίλο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, να πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μία δολοφονία, που τον στιγμάτισε, και που σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, μέχρι σήμερα είναι μία τραγωδία που δε μπορεί να ξεπεράσει.
Μερικά χρόνια αργότερα, το 2013, ο Νίκος Ρωμανός, που είναι γόνος αστικής οικογενείας και εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, απασχόλησε και πάλι το κοινό. Αυτή τη φορά μαζί με άλλους πέντε συνεργούς του (Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη, Α . Μπουρζούκο, Α. Ντάλιο, Φ. Χαρίση) οδηγήθηκε στις Αρχές κατηγορούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου του 2013 (σ.σ.: οι δράστες «χτύπησαν» υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Δεν έμοιαζε σε τίποτα με το 15χρονο άγουρο αγόρι, που ο καλύτερος του φίλος ξεψύχησε στα χέρια του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λεία των ένοπλων δραστών από το υποκατάστημα της Αγροτικής ήταν το χρηματικό ποσό των 175.940 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα άλλα δύο άτομα αφαίρεσαν, κι εκεί υπό την απειλή όπλων, 4.020 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στις 8 Αυγούστου αυτού του χρόνου ο Νίκος Ρωμανός παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη 18χρονη Β.Ν. μέσα στις φυλακές κι έπειτα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί μία ημερομηνία. Οι δύο νέοι ήταν μαζί πριν ο Ρωμανός μπει στη φυλακή.
Η απόφαση του δικαστηρίου για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό
Το δικαστήριο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αποφάσισε πως και οι έξι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις –από 11 έως 16 έτη– στη φυλακή, μη χορηγώντας αναστολή εκτέλεσης ποινής σε κανέναν από αυτούς.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, κατά συγχώνευση, επέβαλε τις εξής ποινές κάθειρξης:
-Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες.
-Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
-Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
-Α . Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
-Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες
-Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.
Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε προηγηθεί πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εκδίκαζε τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτή στο σύνολό της την σχετική εισαγγελική πρόταση και αποφάσισαν οι έξι κατηγορούμενοι να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Οι δικαστές κατέληξαν στη συγκεκριμένη κρίση καθώς δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Αντίθετα, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Ένα μόνο μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Την στήριξή τους στον Νίκο Ρωμανό εξέφρασαν συνολικά τρεις από τους πέντε συνεργούς του στη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης από την 17/11 και οι Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης από την 1η Δεκεμβρίου έχουν προχωρήσει κι εκείνοι σε απεργία πείνας, ως ένδειξη συμπαράστασης στον 21χρονο κρατούμενο.
SOS από τους γονείς των κρατουμένων και απεργών πείνας
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης οι γονείς των τεσσάρων κρατουμένων και απεργών πείνας εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση υγείας του Νίκου Ρωμανού.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στον 21χρονο κρατούμενο, τον λόγο πήρε πρώτη η μητέρα του Μπουρζούκου, η οποία είναι η γιατρός των απεργών πεινάς.
«Μιλάω ως μάνα και γιατρός», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρωμανός είναι η «ενσάρκωση της αντίστασης», αλλά και πως το Κράτος πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτή τη στιγμή οι απεργοί πείνας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η κατάστασή τους δεν είναι καλή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».
Όσον αφορά στον Ρωμανό, τόνισε πως δεν έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά και ότι είναι ένας νέος πολιτικός κρατούμενος, οι πράξεις του οποίου ήταν «διαμαρτυρία στο σύστημα».
Τον λόγο πήρε κι ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος δήλωσε πως είναι περήφανος για τον γιο του και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί στο παιδί του. Ο πατέρας του Μιχαηλίδη, από την άλλη είπε: «Το παιδί μου έλεγε ότι η εξουσία τιμωρεί και δεν το πίστευα τότε. Δεν ήξερα. Τώρα ξέρω». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Σημειώνεται, τέλος, πως η τελική απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, ελήφθη σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού σε λίγες ημέρες θα έχουμε την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Αντιδράσεις σε όλη τη χώρα
Την ίδια ώρα, πλήθος εκδηλώσεων και διαμαρτυριών έχει λάβει χώρα τις τελευταίες ημέρες σε όλη την Ελλάδα, με αίτημα να επιτραπεί στον 21χρονο να φοιτήσει στη σχολή στην οποία πέρασε. Ομως, λόγω της υποδικίας του υπάρχει κίνδυνος απόδρασης -όπως έκρινε ο ειδικός ανακριτής που είχε ζητήσει την προφυλάκισή του. Με αίτημα να του χορηγηθούν εκπαιδευτικές άδειες από τη στιγμή που το ίδιο το Δίκαιο του έδωσε το δικαίωμα να δώσει εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, χθες το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιήθηκε διαδήλωση-διαμαρτυρία περίπου 5.000 ατόμων. Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της ειρηνικής πορείας αλληλεγγύης για τον Νίκο Ρωμανό που ξεκίνησε από την πλατεία Μοναστηρακίου, ξέσπασαν επεισόδια στα Εξάρχεια. Νεαροί έκαψαν λεωφορείο του ΟΑΣΑ στην οδό Στουρνάρη, έβαλαν φωτιές σε κάδους, αναποδογύρισαν αυτοκίνητα και έκαψαν μηχανές, ενώ η αστυνομία απάντησε με χημικά. Συνολικά για τα επεισόδια έγιναν 15 προσαγωγές.
Στο μεταξύ, συμβολικές καταλήψεις δημόσιων κτηρίων έχουν πραγματοποιηθεί σε διάφορες περιοχές της χώρας για τον Νίκο Ρωμανό.
Συγκεκριμένα, σήμερα από τις 7:30 το πρωί, πραγματοποιείται συμβολική και ειρηνική κατάληψη στο δημαρχείο Ηρακλείου Κρήτης από νεαρούς που εκφράζουν, με αυτό τον τρόπο, την αλληλεγγύη τους στο νεαρό κρατούμενο. Σύμφωνα με το Cretalive.gr, η εικόνα είναι ήρεμη και οι εργαζόμενοι προσέχονται κανονικά στο δημαρχείο.
Υπό κατάληψη τελεί από τα ξημερώματα και το κτήριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) από ομάδα περίπου 50 φοιτητών που ζητούν να ικανοποιηθεί το αίτημα του απεργού πείνας Νίκου Ρωμανού να σπουδάσει. Παράλληλα, σύμφωνα με την Αστυνομία, στις 11 το πρωί, αντεξουσιαστές πρόκειται να συγκεντρωθούν στον αύλειο χώρο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου για την ίδια υπόθεση και στις 5 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί άλλη συγκέντρωση για τον Νίκο Ρωμανό, στην πλατεία Καλλιθέας.
Η ιστορία του Νίκου Ρωμανού
Ηταν 6 Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Νίκος Ρωμανός, στην τρυφερή ηλικία των 15 ετών είδε τον συνομήλικό του και κολλητό του φίλο, Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο, να πέφτει νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού, Επαμεινώνδα Κορκονέα. Μία δολοφονία, που τον στιγμάτισε, και που σύμφωνα με τον δικηγόρο του, Φραγκίσκο Ραγκούση, μέχρι σήμερα είναι μία τραγωδία που δε μπορεί να ξεπεράσει.Μερικά χρόνια αργότερα, το 2013, ο Νίκος Ρωμανός, που είναι γόνος αστικής οικογενείας και εγγονός του Αθανάσιου Νάσιουτζικ και γιος της συγγραφέως Παυλίνας Νάσιουτζικ, απασχόλησε και πάλι το κοινό. Αυτή τη φορά μαζί με άλλους πέντε συνεργούς του (Γ. Μιχαηλίδη, Δ. Πολίτη, Α . Μπουρζούκο, Α. Ντάλιο, Φ. Χαρίση) οδηγήθηκε στις Αρχές κατηγορούμενος για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης την 1η Φεβρουαρίου του 2013 (σ.σ.: οι δράστες «χτύπησαν» υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου). Δεν έμοιαζε σε τίποτα με το 15χρονο άγουρο αγόρι, που ο καλύτερος του φίλος ξεψύχησε στα χέρια του. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η λεία των ένοπλων δραστών από το υποκατάστημα της Αγροτικής ήταν το χρηματικό ποσό των 175.940 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα άλλα δύο άτομα αφαίρεσαν, κι εκεί υπό την απειλή όπλων, 4.020 ευρώ από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Στις 8 Αυγούστου αυτού του χρόνου ο Νίκος Ρωμανός παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο τη 18χρονη Β.Ν. μέσα στις φυλακές κι έπειτα από πολλές αναβολές και πιέσεις για να βρεθεί μία ημερομηνία. Οι δύο νέοι ήταν μαζί πριν ο Ρωμανός μπει στη φυλακή.
Η απόφαση του δικαστηρίου για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό
Το δικαστήριο, τον Οκτώβριο του τρέχοντος έτους, αποφάσισε πως και οι έξι κατηγορούμενοι θα εκτίσουν πολυετείς καθείρξεις –από 11 έως 16 έτη– στη φυλακή, μη χορηγώντας αναστολή εκτέλεσης ποινής σε κανέναν από αυτούς.
Συγκεκριμένα, το δικαστήριο, κατά συγχώνευση, επέβαλε τις εξής ποινές κάθειρξης:
-Γ. Μιχαηλίδης: 16 έτη, τέσσερις μήνες και 10 ημέρες.
-Ν. Ρωμανός: 15 έτη και 11 μήνες
-Δ. Πολίτης: 11 έτη και 5 μήνες
-Α . Μπουρζούκος: 15 έτη και 11 μήνες
-Α. Ντάλιος: 15 έτη και 11 μήνες
-Φ. Χαρίσης: 15 χρόνια και 11 μήνες.
Με την απόφασή του το δικαστήριο έκρινε ότι οι έξι κατηγορούμενοι για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό δεν είναι μέλη της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς». Είχε προηγηθεί πολύμηνη ακροαματική διαδικασία στο δικαστήριο που εκδίκαζε τη συγκεκριμένη υπόθεση στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού.
Τα μέλη του δικαστηρίου έκαναν δεκτή στο σύνολό της την σχετική εισαγγελική πρόταση και αποφάσισαν οι έξι κατηγορούμενοι να μην καταδικαστούν σύμφωνα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο.
Οι δικαστές κατέληξαν στη συγκεκριμένη κρίση καθώς δεν πείστηκαν ότι οι πράξεις των κατηγορουμένων έγιναν στο πλαίσιο δράσης τρομοκρατικής οργάνωσης.
Αντίθετα, το δικαστήριο δεν υιοθέτησε την εισαγγελική εισήγηση περί αναγνώρισης ελαφρυντικών, με το σκεπτικό ότι η πράξη των κατηγορουμένων δεν ήταν αποτέλεσμα απερισκεψίας, αλλά προϊόν συνειδητής επιλογής. Ένα μόνο μέλος τους δικαστηρίου είχε την άποψη ότι έπρεπε να αναγνωριστεί στον κατηγορούμενο Νίκο Ρωμανό το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Την στήριξή τους στον Νίκο Ρωμανό εξέφρασαν συνολικά τρεις από τους πέντε συνεργούς του στη διπλή ληστεία στον Βελβεντό Κοζάνης. Συγκεκριμένα, ο Γιάννης Μιχαηλίδης από την 17/11 και οι Ανδρέας-Δημήτρης Μπουρζούκος και Δημήτρης Πολίτης από την 1η Δεκεμβρίου έχουν προχωρήσει κι εκείνοι σε απεργία πείνας, ως ένδειξη συμπαράστασης στον 21χρονο κρατούμενο.
SOS από τους γονείς των κρατουμένων και απεργών πείνας
Στο μεταξύ, σε συνέντευξη Τύπου στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο «Εμπρός» που δόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης οι γονείς των τεσσάρων κρατουμένων και απεργών πείνας εξέπεμψαν SOS για την κατάσταση υγείας του Νίκου Ρωμανού.
Σε ένδειξη συμπαράστασης στον 21χρονο κρατούμενο, τον λόγο πήρε πρώτη η μητέρα του Μπουρζούκου, η οποία είναι η γιατρός των απεργών πεινάς.
«Μιλάω ως μάνα και γιατρός», είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι ο Ρωμανός είναι η «ενσάρκωση της αντίστασης», αλλά και πως το Κράτος πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα.
«Αυτή τη στιγμή οι απεργοί πείνας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους. Η κατάστασή τους δεν είναι καλή», ανέφερε και πρόσθεσε: «Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους».
Όσον αφορά στον Ρωμανό, τόνισε πως δεν έχει αποκλίνουσα συμπεριφορά και ότι είναι ένας νέος πολιτικός κρατούμενος, οι πράξεις του οποίου ήταν «διαμαρτυρία στο σύστημα».
Τον λόγο πήρε κι ο πατέρας του Νίκου Ρωμανού, ο οποίος δήλωσε πως είναι περήφανος για τον γιο του και ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης και η κυβέρνηση θα είναι υπεύθυνοι για ό,τι συμβεί στο παιδί του. Ο πατέρας του Μιχαηλίδη, από την άλλη είπε: «Το παιδί μου έλεγε ότι η εξουσία τιμωρεί και δεν το πίστευα τότε. Δεν ήξερα. Τώρα ξέρω». (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)
Σημειώνεται, τέλος, πως η τελική απόφαση για τον Νίκο Ρωμανό από το Δικαστικό Συμβούλιο Πειραιά, ελήφθη σε μία χρονική περίοδο ιδιαίτερα κρίσιμη, αφού σε λίγες ημέρες θα έχουμε την επέτειο των έξι χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr